ΠτΔ

H ακτινογραφία της εκλογής Τασούλα και η ακραία πόλωση από την αντιπολίτευση

Ακούστε το άρθρο 8'
17:07
Ακούστε το άρθρο 8'
Κωνσταντίνος Τασούλας/eurokinissi
Η εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα, ως του 9ου Προέδρου της Δημοκρατίας, είχε τουλάχιστον δύο ιδιαιτερότητες. Ο κ. Τασούλας είναι ο πρώτος, ο οποίος εκλέγεται μετά την Συνταγματική Αναθεώρηση με την οποία αποσυνδέεται η εκλογή ΠτΔ από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και είναι ο πρώτος, ο οποίος διατηρούσε θεσμικό αξίωμα και πριν προταθεί για την ανώτατη πολιτειακή θέση. Υπάρχει και μία τρίτη ιδιαιτερότητα, απόρροια ή συνάφεια των δύο προηγούμενων.

Ο κ. Τασούλας εξελέγη με 160 ψήφους, προερχόμενες από την κυβερνητική πλειοψηφία και 4 ανεξάρτητους βουλευτές, με την αντιπολίτευση όχι μόνο να επιλέγει άλλον προτεινόμενο, αλλά να αποδοκιμάζει την κυβερνητική πρόταση, συνδέοντάς την ευθέως με τις τρέχουσες εξελίξεις και δη την τραγωδία των Τεμπών και τις πολιτικές της προεκτάσεις.

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος ορκίζεται στις 13 Μαρτίου, επέλεξε να στείλει με τις δηλώσεις του μήνυμα ενότητας, μιλώντας για «κορυφαία τιμή αλλά κυρίως βαριά ευθύνη» και σημειώνοντας ότι οι αδυναμίες της πολιτικής μπορούν να αντιμετωπιστούν «μόνο με εθνική προσπάθεια και κοινωνική συνοχή». Ενδιαφέρον στην τοποθέτησή του, όμως, έχει μια αναφορά, ενδεχομένως έμμεση στο κλίμα των ημερών, ότι «η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν αξιώσεις εθνικής ασφάλειας, προκοπής και πολιτικής προστασίας, δικαιοσύνης όπως διαπιστώνουμε εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα. Αυτές οι αξιώσεις ανατίθενται στα πολιτικά κόμματα που αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση με βάση την αρχή της πλειοψηφίας.

Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται από το πλαίσιο και την πολιτική ατμόσφαιρα που διεξάγονται οι πολιτικές διαδικασίες». Με σαφείς αναφορές στο πολιτικό κλίμα των ημερών ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς να επιλέγει να απαντήσει ευθέως στην σφοδρή κριτική, που δέχθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός μίλησε για εκλογή, που συνιστά «και μία θεσμική νίκη του πολιτεύματος, […] αποδεικνύοντας πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς».

Για πρώτη φορά, η εκλογή ενός νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιείται σε ένα τέτοιο πολιτικό κλίμα και κυρίως, ίσως είναι η πρώτη φορά, που το πρόσωπο, που επιλέγεται δέχεται «πυρά» από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για την «ημέρα που διακόπηκε μία από τις ελάχιστες παραδόσεις συναίνεσης του πολιτικού μας συστήματος» και για «ένα λυπηρό πισωγύρισμα με   εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με μόλις 160 ψήφους», μιλώντας για ανασφάλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του προέδρου του, έκανε λόγο για προσβολή του θεσμού και για «απονομιμοποίηση της κυβέρνησης»., ζητώντας εκ νέου την άμεση κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Σε ανάλογο κλίμα, οι τοποθετήσεις του Αλέξη Χαρίτση -ο οποίος αποφάσισε, μάλιστα, την αποχή της Νέας Αριστεράς, «στερώντας» έτσι και την δεύτερη θέση από την υποψήφια της Κουμουνδούρου Λούκας Κατσέλη- όπως και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αποχώρησε με τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, δηλώνοντας μέσα στην ολομέλεια, «όχι στη συγκάλυψη». 

Το κλίμα ακραίας πόλωσης, που αποτυπώθηκε στη Βουλή κατά την σημερινή ψηφοφορία, αναμένεται να έχει και συνέχεια. Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί η συνεδρίαση της ολομέλειας για την συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής με επίκεντρο τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τις κινήσεις, που έγιναν στον χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος τις μέρες, που ακολούθησαν την τραγωδία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να υπερψηφίσουν, βασίζοντας την στρατηγική τους στην φράση «όλα στο φως» και την πάγια παραπομπή στις έρευνες και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ως της μόνης αρμόδιας να αποφανθεί για τα αίτια και τους υπεύθυνους.

Σε αυτή τη συνεδρίαση, η κυβέρνηση αναμένεται να συγκεντρώσει τα «πυρά» σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία έχει ήδη ζητήσει και την διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και έχει, επίσης, προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Με δεδομένους τους «αστερίσκους» του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική - παρότι στηρίζει την πρόταση εξαρχής- και την διαφορετική προσέγγιση των δύο κομμάτων στον κατάλληλο χρόνο για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, τίθεται ως σημείο ενδιαφέροντος και η «ενότητα» στην ρητορική της αντιπολίτευσης, που θα καταγραφεί.

Πηγή: liberal.gr / Λίδα Μπόλα

Λίδα Μπόλα