Σε τροχιά ανάπτυξης Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

24.03.2025 | 08:00
Φωτογραφία αρχείου
/Shutterstock

Περισσότερα από 1.800 έργα, συναθροίζουν τα αναπτυξιακά σχέδια που έχει καταρτίσει η Κυβέρνηση για την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα σχέδια αυτά βελτιώνουν δραστικά τις υποδομές, αυξάνουν τις παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιφερειακής ενότητας, ενισχύουν τις καινοτόμες επενδύσεις και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας.

Πρόκειται για έργα και δράσεις που αφορούν σε όλους τους τομείς: από τις συγκοινωνίες ως την εκπαίδευση, από την ενέργεια ως την έρευνα, από τον πολιτισμό ως τον αθλητισμό, από το περιβάλλον ως την αγροτική παραγωγή. Όλα αυτά βοηθούν την Βόρειο Ελλάδα να αλλάξει επίπεδο. Να αφήσει στην άκρη τα άγονα χρόνια της στασιμότητας και να υπηρετήσει τον ρόλο που της αρμόζει, αυτόν της πρωταγωνίστριας.

Άλλωστε η Μακεδονία και η Θράκη έχουν ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες. Δεν είναι μόνο μια ακριτική περιοχή της πατρίδας μας, αλλά είναι η είσοδος προς την Ευρώπη και η έξοδος προς την Ασία. Είναι η είσοδος προς την Ευρώπη των 27 κρατών-μελών, η είσοδος προς την Δύση.

Αυτό αποτελεί το μεγάλο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό πλεονέκτημα για την Βόρειο Ελλάδα. Και έχουμε κάθε δικαίωμα να αναδεικνύουμε αυτά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, αφού η Εγνατία Οδός, με τους κάθετους άξονες, τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για την ταχύτερη προώθηση αγαθών και προϊόντων από και προς την Ευρώπη, με αφετηρία την Μακεδονία και την Θράκη.

Για τον λόγο αυτό, Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται στην απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού, όσο πιο γρήγορα αναπτυχθούν, εξελιχθούν και προοδεύσουν τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη συνολικά για την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί και την δική μας προτεραιότητα, στο ΥΜΑΘ, αφού η εντολή που λάβαμε από τον Πρωθυπουργό είναι να σηκώσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη πιο ψηλά.

Βεβαίως, το σχέδιο για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης δεν αφορά μόνο στη Θεσσαλονίκη. Η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό πλέγμα έργων και πολιτικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έχοντας ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση της περιφερειακής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, πάντα με σεβασμό στις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις ευαισθησίες κάθε περιοχής ξεχωριστά.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, ασφαλώς έχει σημαίνοντα ρόλο. Όχι συμβολικό, αλλά ουσιαστικό και πρωτεύοντα. Το επενδυτικό ενδιαφέρον και η εγκατάσταση στην πόλη εταιρειών -κολοσσών, όπως η Microsoft, η Pfizer και η Deloitte μαρτυρούν την δυναμική που αναπτύσσεται και, ταυτόχρονα, δείχνουν τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν. Προσθέτοντας δε τα μεγάλα έργα που είτε ολοκληρώνονται, καθίσταται σαφές ότι η πόλη κερδίζει τον χαμένο χρόνο και μαζί το στοίχημα της αξιοπιστίας.

Σχέδιο, λοιπόν, πολιτική βούληση, υπομονή, δουλειά και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία της “συνταγής” για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας. Αυτή είναι και η φιλοσοφία μας, ως Κυβέρνηση: να βλέπουμε, με προοπτική και σιγουριά, ένα καλύτερο μέλλον από αυτό το οποίο  μας επιφύλαξαν οι προηγούμενες δεκαετίες.

Ο Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας είναι υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας -Θράκης, βουλευτής ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνος Γκιουλέκας