ΑΘ. ΓΚΑΝΑΣ ΚΑΙ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

Έχει δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς το συγκεκριμένο ρήγμα - Δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος

Ακούστε το άρθρο 8'
23.04.2025 | 15:42
Σεισμός στην Κων/πολη / Φωτογραφία Αρχείου
/Shutterstock
Με επιφυλάξεις απαντούν οι σεισμολόγοι στο ερώτημα των Μακεδονικών Νέων εάν η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί την κύρια δόνηση.

«Το επίκεντρο εντοπίζεται περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της Συλημβρίας στο ρήγμα του κεντρικού Μαρμαρα. Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει μήκος 50 χιλιόμετρα και ο σημερινός σεισμός έσπασε μόνο ένα κομμάτι περίπου στα 20. Το ρήγμα λοιπόν παραμένει φορτισμένο και μπορεί να δώσει έναν μεγαλύτερο σεισμό. Γι' αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο, διότι σημειώθηκε πάνω σε ένα ρήγμα που το δυναμικό του είναι 7,3» τόνισε αρχικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.

Ο τελευταίος πρόσθεσε επίσης ότι το «γεγονός πως έχουμε ήδη μια ακολουθία με μετασεισμούς κοντά στους 5 - 5,1 βαθμούς, είναι πολύ θετικό διότι σημαίνει ότι μπήκαμε σε μια ακολουθία μετασεισμική. Χρειάζεται ωστόσο κάποια παραπάνω ώρα για να εκτιμήσουμε πώς θα πάει. Επίσης μετά από έναν έλεγχο που έκανε ο σεισμογράφος της Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια διέγερση ρήγματος του ελληνικού χώρου».

Νωρίς για οριστική εκτίμηση περί κύριου σεισμού

Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είναι πολύ δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγματα της Ελλάδας εξέφρασε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

«Δεν είμαστε βέβαιοι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, καθώς έχει περάσει λίγος χρόνος από την ώρα που σημειώθηκε συνεπώς προς το παρόν δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Κατά συνέπεια είμαστε σε μια φάση αναμονής» ανέφερε αρχικά ο γνωστός σεισμολόγος και σχετικά με το ιστορικό της συγκεκριμένης περιοχής που έχει καταγραφεί το επίκεντρο πρόσθεσε πως «η θάλασσα του Μαρμαρά γενικώς έχει πολύ υψηλό σεισμικό δυναμικό με πολλές γνωστές δονήσεις στο παρελθόν λόγω του ότι από εκεί διέρχεται το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας». 

«Για τους κατοίκους της περιοχής προφανώς και υπάρχει μια ανησυχία, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη ικανά στοιχεία που να αποδυκνείουν ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό. Εάν δεν είναι ο κύριος, τότε θεωρητικά μιλώντας θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει και μεγαλύτερος» σημείωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ενώ σχετικά με το αν αυτός ο σεισμός μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα που διέρχονται στον ελληνικό χώρο, ο σεισμολόγος ήταν κατηγορηματικός.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα δυναμικής διέγερσης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο, διότι το μέγεθος 6,2 βαθμών δεν είναι ικανό για να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται μεγέθη από 7 βαθμούς και πάνω. Κατά συνέπεια και αυτό παραμένει ανοιχτό να το επαναξιολογήσουμε, αφού πρώτα διαπιστώσουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία σήμερα και αύριο». 

Θωμάς Καλέσης