Σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο Fox News Digital, ο Τραμπ εξέφρασε την πρόθεση να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και είναι ανοιχτός στην ιδέα να πουλήσει στην Τουρκία τα αεροσκάφη F-35, εάν οι δύο πλευρές μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καθιστά το ρωσικό σύστημα S-400 της Τουρκίας μη λειτουργικό.
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να μοιάζει με τη μερική αποσυναρμολόγηση των μηχανημάτων ή τη μεταφορά τους σε μια ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ βάση στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο ενέκρινε το 2024 την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 αεροσκάφη του σημερινού στόλου της Τουρκίας για 23 δισ. δολάρια, αλλά υπάρχουν συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας και της Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει το αεροσκάφος.
Η ομάδα του Τραμπ έχει ζητήσει νομική και τεχνική ανάλυση για το πώς θα μπορούσε να αποφύγει να θεωρήσει ότι η Τουρκία παραβιάζει τις κυρώσεις του νόμου CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το αίτημα.
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παρατείνουν την παρέκκλιση που επιτρέπει στην Τουρκία να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι τον Μάιο, ανέφερε το Bloomberg την Πέμπτη.
Ο Τραμπ και ο Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή και η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να σταθεροποιήσει τα σχέδια για να φέρει τον Ερντογάν στις ΗΠΑ για να επισκεφθεί τον Τραμπ στο εγγύς μέλλον.
Η τουρκική πρεσβεία επεσήμανε μια ανάγνωση του τηλεφωνήματος από το γραφείο του Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος εξέφρασε στον Τραμπ ότι «για να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, είναι απαραίτητο να τερματιστούν οι κυρώσεις CAATSA, να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας των F-16 και να οριστικοποιηθεί η εκ νέου συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35».
Ο Ερντογάν ζήτησε από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στη Συρία, όπου μια νέα κυβερνητική δύναμη, η HTS, ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ με την υποστήριξη της Τουρκίας. Η αμερικανική πλευρά δεν παρείχε μια ανάγνωση της κλήσης.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα του F-35 μετά την αγορά ενός ρωσικού κινητού συστήματος πυραύλων-αέρος S-400, λόγω ανησυχιών για κατασκοπεία που σχετίζονται με την ύπαρξη ενός συστήματος που λειτουργεί υπό τη διοίκηση του Κρεμλίνου τόσο κοντά σε μια αμερικανική τεχνολογία υψηλού επιπέδου, όπως το F-35.
«Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρξει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει για τις προηγμένες δυνατότητές του», είχε δηλώσει ο Λευκός Οίκος το 2019, προσθέτοντας ότι η αγορά θα είχε “επιζήμιες επιπτώσεις” στη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα είχε μεσολαβήσει για τη συμφωνία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων με τη Ρωσία για τους S -400 το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι θα υπήρχαν πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την Τουρκία, οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να τους πουλήσουν το σύστημα Patriot, αλλά η Άγκυρα ήθελε μαζί με το σύστημα και την ευαίσθητη πυραυλική τεχνολογία του συστήματος και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν.
Οι αμερικανικές σκέψεις έρχονται μετά την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon την περασμένη εβδομάδα.
Μια κίνηση πώλησης στην Τουρκία F-35 θα αποδεικνυόταν αμφιλεγόμενη και θα προκαλούσε ανησυχία από συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, όπου η Τουρκία διέκοψε όλες τις σχέσεις λόγω του πολέμου στη Γάζα πέρυσι, και την Ελλάδα λόγω των διαφορών για την Κύπρο και την υφαλοκρηπίδα.
Οι ειδικοί περιγράφουν τα F-35 ως «σύμβολο καθεστώτος». «Το κλαμπ των F-35 είναι πραγματικά για αξιόπιστους συμμάχους», δήλωσε ο Jonathan Schanzer, εκτελεστικός διευθυντής στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών.
«Πρόκειται για μια Τουρκία που υποστηρίζει τους Χούθι, τους οποίους βομβαρδίζει ο πρόεδρος Τραμπ και υποστηρίζει τη Χαμάς και υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας. «Γνωρίζουμε ότι δεν θέλουν να είναι πελάτης, αλλά ανταγωνιστής στην αγορά όπλων».
Ωστόσο, η απομόνωση της Τουρκίας, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό μετά τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να την ωθήσει να απευθυνθεί στη Ρωσία και την Κίνα για προμήθειες όπλων.
«Ο Τραμπ πρόκειται να κάνει μια επιχειρηματική συμφωνία εδώ, σωστά; Δεν χρειαζόμαστε την Τουρκία με σχεδόν ένα εκατομμύριο στρατιώτες στην άλλη πλευρά και να κλίνει περισσότερο προς τη Ρωσία και την Κίνα, σωστά;», δήλωσε ο Τζόναθαν Μπας, διευθύνων σύμβουλος της Argent LNG και ειδικός στο διεθνές εμπόριο.
«Η Τουρκία είναι ένα άλυτο αγκάθι για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Σίγουρα φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση Τραμπ να προσπαθήσει να την επαναφέρει στο μαντρί».
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Υπάρχει το έλλειμμα δημοκρατίας και οι αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν. Όλα αυτά τα πράγματα δημιουργούν μια πολύ θολή εικόνα για την εμπλοκή των ΗΠΑ. Επομένως, ο αγοραστής πρέπει να προσέχει».
«Η Τουρκία είναι μια σημαντική οικονομία. Πρέπει να βρεθεί στη σωστή πλευρά του φράχτη. Την χρειαζόμαστε από την άποψη της εφοδιαστικής αλυσίδας», αντέτεινε ο Μπας
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία στην εξόρυξη ορυκτών σπάνιων γαιών. «Η Τουρκία έχει πολύ περισσότερες υποδομές εξόρυξης», είπε. «Μπορούν να μας βοηθήσουν με τις επιχειρήσεις εξόρυξης στην Αφρική. Δεν έχουμε τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να το κάνουν αυτό».
«Αν δεν δώσετε στον Ερντογάν μια θέση στο τραπέζι, θα φτιάξει το δικό του τραπέζι», προειδοποίησε ο Μπας.
«Θέλει να τον σέβονται, όπως θα έπρεπε. Έχει 80 εκατομμύρια ανθρώπους που εκπροσωπεί. Αλλά πρέπει να του δώσουμε σαφείς γραμμές δέσμευσης».
Πηγή:liberal.gr