Φον ντερ Λάιεν: Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρώπη

Διεθνή

14.02.2025 | 17:07
Ακούστε το άρθρο 8'
14.02.2025 | 17:07
Ακούστε το άρθρο 8'
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν/Shutterstock
«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρώπη», ανακοίνωσε την Παρασκευή (14/02) η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη Διάσκεψη του Μονάχου.

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι: «Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ συμφωνούν ότι για να τερματιστεί η αιματοχυσία, η Ουκρανία χρειάζεται ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας».

«Μια αποτυχημένη Ουκρανία θα αποδυναμώσει την Ευρώπη, αλλά θα αποδυναμώσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες», προειδοποίησε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με το BBC, τόνισε στη σύνοδο κορυφής ότι το μέλλον της Ουκρανίας «βρίσκεται στην Ευρώπη» και ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται για την ένταξη της χώρας στο μπλοκ.

«Oι εμπορικοί πόλεμοι και οι τιμωρητικοί δασμοί δεν έχουν νόημα», τόνισε απαντώντας στις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη, ενώ πρόσθεσε ότι «λειτουργούν σαν φόρος, οδηγούν στον πληθωρισμό και χτυπούν τους εργαζομένους και στις δύο πλευρές».

 

 

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτές είναι καλές μπίζνες και θέλουμε να αποφύγουμε έναν παγκόσμιο αγώνα προς τον πάτο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ότι «οι αδικαιολόγητοι δασμοί… δεν θα μείνουν αναπάντητοι», καθώς η ΕΕ θα «προστατέψει τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μας σε κάθε βήμα».

 

 

Η Επιτροπή θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε τα «ιστορικά ποσά» με τα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν στηρίξει την Ουκρανία. «Οικονομικά και στρατιωτικά η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει συνεισφέρει οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε και σημείωσε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια - ίση με αυτή των ΗΠΑ.

Παράλληλα, υπενθύμισε τις «σκληρές κυρώσεις που έχει θέση η Δύση κατά της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Συνεχίζοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι είναι έτοιμος να εργαστεί «για μια ειρήνη που τιμά τη θυσία της χώρας του και των πεσόντων συμπατριωτών του» και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θέλει μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Από την άλλη πλευρά, είπε, ο Ρώσσος Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί, αλλά δε γνωρίζουμε με ποιους όρους. «Είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι το συμφέρον του δεν είναι να παρατείνει αυτόν τον πόλεμο. Είναι στο χέρι του να δείξει ότι έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να καταστρέψει την Ουκρανία», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

«Εργαζόμαστε με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ, γιατί η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και εδώ βρίσκεται το μέλλον της», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα εντείνει το έργο της για να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. «Έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά τώρα είναι και πάλι η ώρα να μετακινήσουμε βουνά», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Η Επιτροπή θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα» και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο.

Για το λόγο αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις.

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους». Επιπλέον, είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο 'Αμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.