Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, οι επενδυτές «διάβασαν» καθαρά το μήνυμα της Πέμπτης από τη Φρανκφούρτη, στοιχηματίζοντας σε ακόμα πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, αν οι δασμοί επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,25%, για έβδομη φορά στον τρέχοντα κύκλο, επιχειρώντας να στηρίξει μια οικονομία που ήδη δοκιμάζεται. Το πλήγμα από την επιβολή αμοιβαίων δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου έχει ήδη γίνει αισθητό στις αγορές.
Η αντίδραση των αγορών: Πτώση ευρώ και ομολόγων
Το ευρώ αποδυναμώθηκε, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε όλη την ευρωζώνη σημείωσαν απότομη πτώση, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στο μήνυμα της ΕΚΤ, το οποίο κρίθηκε πιο επιθετικό από ό,τι αναμενόταν.
Η Τράπεζα τόνισε την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης λόγω της εμπορικής αβεβαιότητας και αφαίρεσε από τη δήλωσή της την αναφορά ότι το επιτόκιο παραμένει «περιοριστικό». Κανονικά, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη πιο ήπιας προσέγγισης, αλλά, όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η αξιολόγηση του επιτοκίου σε σχέση με ένα «ουδέτερο» επίπεδο δεν έχει νόημα εν μέσω οικονομικού σοκ.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, κάτι που δείχνει πόσο σοβαρά αξιολογούν πλέον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τους κινδύνους για την οικονομία. «Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες θα τάσσονταν υπέρ μιας παύσης», σημείωσε η Λαγκάρντ.
«Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί», σχολίασε ο Rohan Khanna, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια του ευρώ στη Barclays.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG, οι αγορές εκτιμούν πλέον με πιθανότητα 75% μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, έναντι 60% πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ. Τα στοιχεία της ICAP δείχνουν ακόμη υψηλότερη πιθανότητα, στο 90%.
Μέχρι το τέλος του έτους, οι αγορές προεξοφλούν μειώσεις της τάξεως των 65 μονάδων βάσης, αυξημένες σε σχέση με τις περίπου 55 πριν από την απόφαση της Πέμπτης. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θεωρούν πιο πιθανές τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2025, έναντι δύο προηγουμένως.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις - που ήθελαν ακόμη και αύξηση επιτοκίων το 2026, ιδίως μετά το Μάρτιο - οι τρέχουσες εκτιμήσεις υποδηλώνουν αλλαγή πορείας, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Γερμανίας θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων - που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική - υποχώρησαν έως και 7 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των ιταλικών διετών ομολόγων έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022. Οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα σε σχέση με τις τιμές των ομολόγων.
Τι γίνεται με τον πληθωρισμό;
Ο αντίκτυπος των δασμών στον πληθωρισμό είναι λιγότερο σαφής απ’ ό,τι στην ανάπτυξη, αλλά η νευρικότητα των αγορών μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Τραμπ δείχνει ανησυχίες για αποπληθωριστικές πιέσεις.
Το ευρώ έχει ενισχυθεί πάνω από 9% από τις αρχές Μαρτίου, φτάνοντας περίπου στο 1,135 δολάρια - από τη σχεδόν ισοτιμία που ήταν τον Φεβρουάριο - κάτι που μειώνει το κόστος εισαγωγών. Σε σταθμισμένη βάση συναλλαγών, το ενιαίο νόμισμα διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% μέσα στον Απρίλιο, ενώ η Κίνα - ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ - υφίσταται τις πιο έντονες συνέπειες από τους δασμούς.
Οι αγορές έχουν παραμερίσει προς το παρόν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με τους βασικούς δείκτες προσδοκιών να δείχνουν ότι αυτός θα κινηθεί κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ, χαμηλότερα από το 2,2% του Μαρτίου.
Ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο. Η Citi, για παράδειγμα, εκτιμά ότι η αύξηση των τιμών θα φτάσει μόλις το 1,6% το 2026 και το 1,8% το 2027.
Για την ΕΚΤ, αυτό συνιστά σοβαρή πρόκληση, καθώς είχε επί σειρά ετών να αντιμετωπίσει πληθωρισμό κάτω του στόχου της πριν από την πανδημία.
Το ευρύ φάσμα εκτιμήσεων για την πορεία των επιτοκίων αντανακλά το μέγεθος της αβεβαιότητας που επικρατεί και που ενδέχεται να διατηρήσει την αστάθεια στις αγορές της ευρωζώνης.
Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν σημαντικές πιθανότητες για μείωση τον Ιούνιο, αλλά άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί έως ότου υπάρξουν περαιτέρω ενδείξεις από τα οικονομικά στοιχεία.
Στις αγορές, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι προσδοκίες για μειώσεις έχουν ήδη αποτιμηθεί. Ο Steve Ryder της Aviva Investors ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις πλέον αντανακλούν τον καθοδικό κίνδυνο, και η εταιρεία διατηρεί ουδέτερη στάση έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η Nordea, από την άλλη, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμα μείωση επιτοκίων στο 2%.
Η Barclays εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1,25% έως τον Οκτώβριο, προχωρώντας σε περισσότερες μειώσεις από όσες προβλέπουν σήμερα οι αγορές.
Τέλος, ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στην Pictet Wealth Management, σημείωσε πως, παρότι η ύφεση δεν είναι το βασικό του σενάριο, αν τελικά επέλθει, θα απαιτήσει πιο επιθετική αντίδραση από την ΕΚΤ.
«Μπορείτε πλέον να φανταστείτε την ΕΚΤ να μειώνει κατά 100 μονάδες βάσης φέτος και στη συνέχεια να αυξάνει τα επιτόκια το 2026», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή:liberal.gr