Ξεφορτώνεται η Κίνα τα περιουσιακά της στοιχεία σε δολάρια;

Ακούστε το άρθρο 8'
19.04.2025 | 23:47
shutterstock
Οι εικασίες σχετικά με την πιθανή εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει σε δολάρια από την Κίνα επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τις πρόσφατες διακυμάνσεις στις αγορές ομολόγων και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των ΗΠΑ.

Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνει ότι υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι το Πεκίνο σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας μετατόπιση μακριά από τις τοποθετήσεις σε αμερικανικά assets, αναφέρει το investing.com

Σύμφωνα με την Capital Economics, οι κρατικοί θεσμοί της Κίνας εξακολουθούν να κατέχουν πάνω από το ήμισυ των ξένων χαρτοφυλακίων τους σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, παρά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

«Οι κυριότεροι κρατικοί φορείς της Κίνας κατέχουν τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια», δήλωσε ο Μαρκ Ουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας της Capital Economics.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Κινέζοι διαχειριστές αποθεματικών ήταν ενεργοί στις αγορές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης μεταβλητότητας, ιδιαίτερα λόγω των έντονων συναλλαγματικών κινήσεων, δήλωσε ο Ουίλιαμς.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι βρίσκονταν πίσω από μαζική πώληση ομολόγων. «Η Κίνα θα ήταν ένας πωλητής μεταξύ πολλών», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση ήταν πιο πιθανό να αποσκοπούσε στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ρενμίνμπι-δολαρίου παρά στην εκφόρτωση περιουσιακών στοιχείων για να ασκηθεί πίεση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ουίλιαμς, μια πλήρης εκποίηση θα προκαλούσε σημαντικούς κινδύνους στην Κίνα. Οποιαδήποτε μαζική πώληση περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια θα μπορούσε να ενισχύσει το ρενμίνμπι, πλήττοντας τις κινεζικές εξαγωγές, σε μια εποχή που οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ είναι ήδη αυξημένες.

Επιπλέον, οι ανεπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ πιθανότατα θα αντιστέκονταν στην απορρόφηση μεγάλων εισροών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των νομισμάτων τους. «Κάτι τέτοιο τώρα, με τον εξαγωγικό τομέα να αντιμετωπίζει την επίθεση των αμερικανικών δασμών, θα ήταν μια πράξη οικονομικού αυτοσαμποτάζ», έγραψε ο οικονομολόγος.

Ακόμα και αν το Πεκίνο επιχειρούσε να θέσει ως «όπλο» τα χαρτοφυλάκιά του, ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ μάλλον θα ήταν περιορισμένος. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να παρέμβει ως αγοραστής τελευταίας ευκαιρίας για να σταθεροποιήσει τις αγορές, ενώ άλλοι επενδυτές θα μπορούσαν να εκμεταλλεύονταν την αναταραχή για να εντοπίσουν ευκαιρίες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα μειώνει σταδιακά την έκθεσή της στο δολάριο, όπως φαίνεται στα μακροπρόθεσμα στοιχεία του αμερικανικού Δημοσίου. Παρόλα αυτά, η κλίμακα και ο ρυθμός αυτών των κινήσεων παραμένουν σε μέτρια επίπεδα και μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της Κίνας μπορεί να είναι κρυμμένο σε λογαριασμούς «θεματοφυλακής» εκτός των ΗΠΑ.

«Τα στοιχεία δεν μας λένε αν οι κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων της Κίνας μειώνουν πραγματικά την έκθεσή τους σε δολάρια ή απλώς προσπαθούν να την κάνουν λιγότερο ορατή», αναφέρεται στο σημείωμα.

Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις με τις ΗΠΑ, η συνολική έκθεση της Κίνας στο δολάριο παραμένει υψηλή. Ενώ υπάρχουν εικασίες ότι οι Κινέζοι διαχειριστές αποθεματικών ενδέχεται να μετατοπίζουν περιουσιακά στοιχεία, η χρήση θεματοφυλάκων εκτός των ΗΠΑ περιπλέκει την παρακολούθηση των ροών. Ακόμη και η επικείμενη ανακοίνωση των στοιχείων TIC είναι απίθανο να προσφέρει σαφήνεια σχετικά με την πρόσφατη δραστηριότητα.

Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι επενδύσεις σε δολάρια από την PBOC, την Κρατική Εταιρεία Επενδύσεων CIC και τις εμπορικές τράπεζες δεν έχουν μειωθεί ταχύτερα από τους παγκόσμιους μέσους όρους. Αυτό φαίνεται να προκαλεί αμηχανία δεδομένων των γεωπολιτικών ανησυχιών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων το 2022, η οποία ανέδειξε την πρόκληση της προστασίας των αποθεμάτων από τις δυτικές κυρώσεις.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:liberal.gr