Αδήλωτα περίπου 1.010.000 όπλα στην Ελλάδα - Η μαύρη αγορά και τα μεγάλα deals μέσα στις φυλακές

Ακούστε το άρθρο 8'
08:00
Ακούστε το άρθρο 8'
Φωτογραφία αρχείου/Eurokinissi
«Το θέμα είναι να έχεις τις κατάλληλες γνωριμίες» θα πουν χαρακτηριστικά αστυνομικές πηγές απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο είναι εύκολο να προμηθευτεί κάποιος ένα παράνομο πυροβόλο από τη μαύρη αγορά. Τα Μακεδονικά Νέα ανοίγουν τον φάκελο «Παράνομα όπλα στη Θεσσαλονίκη». Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την Ελληνική Αστυνομία καθημερινά, με προεκτάσεις τόσο στους ποινικούς κύκλους όσο και σε αυτούς της τρομοκρατίας.

Πηγές από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν πως στην Ελλάδα κυκλοφορούν νόμιμα σχεδόν 1 εκατομμύριο καραμπίνες και περίπου 4.500 σκοπευτικά και όπλα προστασίας. Έρευνα της διεθνούς οργάνωσης Small Arms Survey καταγράφει στη χώρα μας 1.920.000 όπλα. Από αυτά τα 1.010.000 είναι αδήλωτα.

Μεταξύ των παράνομων πιστολιών και τυφεκίων που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά μπορεί να βρεθούν όπλα που έχουν κλαπεί από αστυνομικούς όπως ακόμη και από σκοπευτές. Είναι άξιο αναφοράς ακόμη πως για την ΕΛΑΣ παράνομα όπλα θεωρούνται μέχρι και τα αιχμηρά αντικείμενα (μαχαίρια, τσεκούρια) που έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποιο έγκλημα και βρέθηκαν στην κατοχή τρίτων. Στην κατηγορία των παράνομων όπλων συγκαταλέγονται και τα σπρέι πιπεριού όπως και τα teasers που πωλούνται ελεύθερα, χωρίς κάποια άδεια ή δέσμευση στην αγορά της Θεσσαλονίκης αλλά και στο διαδίκτυο.

Οι προμηθευτές

Οι πωλητές των παράνομων όπλων και των πυρομαχικών τους, είναι γνώριμοι των αστυνομικών μιας και είναι άνθρωποι της νύχτας. Σε ρόλους προμηθευτών όμως η ΕΛΑΣ συναντά εγκληματίες οι οποίοι έχουν εκτίσει την ποινή τους σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγάλα deals γίνονται μέσα στις φυλακές ακόμη και από τους ίδιους τους τροφίμους. Σε αυτή τη διακίνηση, όπως τονίζουν αστυνομικοί, βοηθά καθοριστικά το δεδομένο πως υπάρχουν πιστόλια το μέγεθος των οποίων είναι ίσο με ένα τηλεχειριστήριο συναγερμού σε μπρελόκ, με ένα πακέτο τσιγάρων ακόμη και με το μέγεθος από ένα στυλό.

Οι τιμές

Οι τιμές των όπλων ακόμα και των πολεμικών τυφεκίων ποικίλουν ανάλογα τον τύπο και τη διαθεσιμότητα στη μαύρη αγορά. Τα δημοφιλή μοντέλα είναι τα 9άρια, δηλαδή τα πιστόλια που έχουν διάμετρο 9 χιλιοστά. Αυτό συμβαίνει καθώς είναι εύκολο ο χρήστης να βρει και να αγοράσει πυρομαχικά. Τα Μακεδονικά Νέα έκαναν έρευνα στη μαύρη αγορά και σας παρουσιάζουν ενδεικτικά κάποιες τιμές τυφεκίων και άλλων πυρομαχικών που έχουν πέραση μέχρι και σήμερα. Περίπου 1.000 ευρώ χρειάζεται ένας αγοραστής για να αποκτήσει ένα 9άρι πιστόλι της αυστριακής εταιρείας Glock. Μέχρι και τις 3.000 ευρώ θα χρειαστεί κάποιος που επιθυμεί ένα σπάνιου διαμετρήματος τυφέκιο τύπου kalasnikov ή άλλων τύπων υποπολυβόλου.

Από 250 έως 400 ευρώ στοιχίζει ένα τυφέκιο τύπου rpg εισαγόμενο από την Αλβανία. Οι χειροβομβίδες σοβιετικού τύπου κοστίζουν 150 με 200 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά, ένα κουτί με 50 σφαίρες για 9άρι πιστόλι, κοστίζει περίπου στα 50 ευρώ. Έμπειρα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, εξηγούν πως οι τιμές τόσο στη νόμιμη όσο και στην παράνομη αγορά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο. Ωστόσο υπάρχουν και μοντέλα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές λόγω έλλειψης πυρομαχικών.

Τα κειμήλια…

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ καθιστούν σαφές πως είναι ουκ ολίγα και τα όπλα -κειμήλια που βρίσκονται στην κατοχή αρκετού κόσμου και δεν είναι δηλωμένα. Πρόκειται για όπλα του 1940 που οι κάτοχοι τους δεν τα νομιμοποίησαν εξ αρχής φοβούμενοι την κατάσχεσή τους, καθώς αποτελούν ενθύμια συγγενών τους. Έχουν γίνει ακόμη αναφορές και για πολίτες που δε δήλωσαν όπλα που εντόπισαν (στο εσωτερικό ενός παλιού σπιτιού ή θαμμένο σε κάποιο χωράφι) για να μη θεωρηθούν ύποπτοι από τις αρχές για αξιόποινες πράξεις.

«Εξαφανίζοντας» την ταυτότητα του... όπλου

Ένα από τα πολλά εμπόδια που συναντά η αστυνομία στον εντοπισμό της ταυτότητας ενός παράνομου όπλου που εμπλέκεται σε ένα έγκλημα είναι να μην έχει χαραγμένο σειριακό αριθμό. Όπως λένε οι ίδιες πηγές στα Μακεδονικά Νέα αυτή η αλλοίωση επιτυγχάνεται από τους εργαζόμενους στα εργοστάσια κατασκευής οι οποίοι κατά τη διαδικασία συναρμολόγησης αφαιρούν εξαρτήματα ακριβώς πριν από τη στιγμή της χάραξης του σειριακού αριθμού. Στη συνέχεια προσθέτουν τα τμήματα που έχουν αφαιρέσει (π.χ. σκανδάλη). Με αυτή τη μέθοδο κάποια όπλα μπορεί να φτάσουν στην αγορά χωρίς την... ταυτότητα τους.

Τροποποιήσεις σε όπλα με θύματα τούς ίδιους τους χρήστες

Ακόμη και τραυματισμό του ίδιου του χρήστη έχουν προκαλέσει περιπτώσεις πειραγμένων τυφεκίων που κυκλοφορούν στην αγορά, σύμφωνα αστυνομικές πηγές. Πρόκειται για περιπτώσεις όπλων τύπου κρότου αερίου που εισάγονται από την Τουρκία. Αρκετά από τα εν λόγω όπλα αποστέλλονται από τους διακινητές στη γειτονική Βουλγαρία, εκεί τροποποιούνται και επιστρέφουν πάλι πίσω για να διατεθούν στη μαύρη αγορά. Ο κίνδυνος συναντάται κατά τη χρήση αυτών, καθώς τα μέταλλα που δέχθηκαν τροποποιήσεις δεν αντέχουν την πίεση που ασκείται σε αυτά κατά τη βολή, σημειώνεται έκρηξη με αποτέλεσμα να τραυματίζεται όποιος το χρησιμοποιεί.

 

Παναγιώτης Αχλατλής