Ευθυμιος Χατζηθεοκλητος

«Στόχος μας να αυξηθεί η κοινωνική κατοικία» - Η στρατηγική του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αστεγία

Ελλάδα

18.02.2025 | 00:01
Ακούστε το άρθρο 8'
18.02.2025 | 00:01
Ακούστε το άρθρο 8'
Φωτογραφία αρχείου/eurokinissi
Στο πλευρό των αστέγων και όσων διαβιούν υπό επισφαλείς συνθήκες στέκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και συνεργασίες με οργανώσεις και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων στήριξης.

Πρόκειται για τα προγράμματα «Κοινωνική Στέγαση για τις Πλέον Ευάλωτες Ομάδες» και «Στέγαση και Εργασία για τους Άστεγους», τα οποία μέσα από την προσφορά στέγης, φιλοδοξούν να συνδράμουν στην καινούρια αρχή ευάλωτων ατόμων.

Μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, επισημαίνει πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΑΘ (Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης) και με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αυξηθεί η κοινωνική κατοικία».

Στήριξη μέσω του Προγράμματος «Κοινωνική Στέγαση για τις Πλέον Ευάλωτες Ομάδες»

Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που υλοποιούνται είναι το πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση για τις Πιο Ευάλωτες Ομάδες», το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με 610.000 ευρώ.

Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή στεγαστικής υποστήριξης σε ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού που διαβιούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από έλλειψη στέγης, μέσω ανακαίνισης και ένταξης αδρανούς ιδιωτικού ή δημόσιου στεγαστικού αποθέματος σε σχήμα οικονομικά προσιτής ενοικιαζόμενης κατοικίας.

Σε συνεργασία με τη ΜΑΘ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανακαίνιση 30 κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ αναζητούνται οι επόμενες 30 η ανακαίνιση των οποίων θα γίνει και πάλι από τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Παύλου Μελά και Σιντικής, του Παπάφειου Ιδρύματος, του Χαρίσειου γηροκομείου, του Ιδρύματος Άγιος Στυλιανός και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που παρέμειναν αχρησιμοποίητα επί σειρά ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακαίνιση των κατοικιών πραγματοποιείται με βιοκλιματικό τρόπο, προσφέροντας περιβαλλοντολογικά οφέλη και μειωμένα έξοδα συντήρησης.

Με την ολοκλήρωση των πρώτων ανακαινίσεων, περίπου στο α’ εξάμηνο του 2025 θα εκδοθεί και η σχετική πρόσκληση προς τους δικαιούχους. Με αυτήν θα οριστικοποιούνται τα κριτήρια επιλογής τους, τα οποία θα σχετίζονται με την οικογενειακή και εισοδηματική τους κατάσταση και άλλους λόγους ευαλωτότητας. Άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, άστεγοι, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, φοιτητές που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια για εισαγωγή σε κάποια φοιτητική εστία, είναι όλοι εν δυνάμει δικαιούχοι των σπιτιών αυτών.

Η διάρκεια της εκμίσθωσης αυτών των κατοικιών θα είναι οκτώ χρόνια και το ενοίκιο θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις τιμές της ελεύθερης αγοράς. 

Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Άστεγους»

Παράλληλα, σε ισχύ είναι και το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για αστέγους», για το οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τις Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS. Το εν λόγω εγχείρημα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης, στοχεύοντας στην επανένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία και στην ανεύρεση εργασίας.

«Το νόημα αυτού του προγράμματος είναι ότι σου παρέχεται ένα σπίτι. Αποκτάς την αξιοπρέπειά σου, την αυτοεκτίμησή σου για να μπορέσεις να βρει και εργασία», σχολιάζει σχετικά ο αντιδήμαρχος. Παράλληλα αναφέρεται στην αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος που υλοποιεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στα 20 εκατομμύρια ευρώ, με την επιχορήγηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης να αγγίζει τις 840.000 ευρώ.

Το Υπνωτήριο και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων

Στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 5 (πρώην 13), βρίσκεται το Υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης, ένας χώρος ο οποίος έχει παραχωρηθεί απότη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Αφορά την προσωρινή -έως 6μηνη- νυχτερινή φιλοξενία 65 αστέγων, καθώς και την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, ενώ στη δομή πραγματοποιούνται, παράλληλα, συστηματικές ενέργειες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των αστέγων.

Το «Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων Δήμου Θεσσαλονίκης», το οποίο στεγάζεται στη Μοναστηρίου 62, είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των ατόμων που ζουν σε συνθήκες έλλειψης στέγης. Λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Το προσωπικό στις δομές

Όσον αφορά στο προσωπικό που απασχολείται στις δομές, οι περισσότεροι εργάζονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. 

«Οι μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου είναι σε μικρό ποσοστό, από τους συνολικά 110. Οι υπόλοιποι είναι με προγράμματα ΕΣΠΑ. Τώρα έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί το ΕΣΠΑ κάποια στιγμή να σταματήσει και να μείνουν τόσες θέσεις κενές», αναφέρει ο αντιδήμαρχος και προσθέτει πως οι τελευταίες προσλήψεις που έγιναν αφορούσαν φύλακες στο Υπνωτήριο. 

«Αυτό έγινε τόσο για την προστασία των εργαζομένων και των ανθρώπων που διαμένουν στη δομή όσο και για την ασφάλεια και την ακεραιότητα του κτηρίου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχει ο καθένας τον δικό του χώρο»

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, κύριο μέλημα της διοίκησης του δήμου είναι να βρεθούν όσο περισσότερα σπίτια γίνεται. «Να μπορέσουμε να αυξήσουμε όσο γίνεται περισσότερο την κοινωνική κατοικία, διότι η καλύτερη λύση είναι να έχει ο καθένας το σπίτι του. Το Υπνωτήριο δεν είναι λύση την οποία τη θέλουν όλοι με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί που προτιμούν να μένουν στον δρόμο, παρά να πάνε σε αυτό. Δεν το νιώθουν σπίτι τους. Γι' αυτόν τον λόγο κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τη δυνατότητα να έχει ο καθένας τον δικό του χώρο», υποστηρίζει ο κ. Χατζηθεόκλητος και συμπληρώνει: «Στοχεύουμε και σε ανθρώπους που μένουν σε σπίτια τα οποία δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις για μία αξιοπρεπή ζωή».

Για τους ωφελούμενους των εν λόγω προγραμμάτων, τονίζει πως «περιμένουν πώς και πώς πότε θα ανοίξουν τα προγράμματα για να μπορέσουν να αποκτήσουν σπίτι. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από μεριάς τους».

Τι γίνεται με τους επαίτες

«Επισήμως οι άστεγοι στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι 60, αλλά δεν είναι δυνατή η ακριβής καταγραφή τους λόγω των συνεχών μετακινήσεων προς την πόλη», εξηγεί ο αντιδήμαρχος και αναφέρεται στη στενή συνεργασία στην οποία προχώρησαν ο δήμος Θεσσαλονίκης, η αστυνομία, οι εισαγγελικές αρχές και τα νοσηλευτικά ιδρύματα προκειμένου να δοθεί λύση σε μία χρόνια κατάσταση, η οποία παρατηρείται κυρίως στο κέντρο, με μερίδα αστέγων να μη δέχονται την παροχή φροντίδας από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

«Βρισκόμαστε έξω με κλιμάκια σε μία συνεργασία δημοτικής αστυνομίας και κοινωνικών υπηρεσιών. Κάνουμε ήδη δράσεις και θα κάνουμε και άλλες. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία μαζί με την ΑΡΣΙΣ, τους Γιατρούς του Κόσμου, τον Ερυθρό Σταυρό και όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε κάνει και για ανθρώπους που πρέπει να πάνε στο ψυχιατρείο. Αν ο εισαγγελέας κρίνει ότι κάποιος πρέπει να εισαχθεί στο ψυχιατρείο επεμβαίνουμε. Ζητά η υπηρεσία εισαγγελική εντολή και πάμε με μικτά κλιμάκια και εφαρμόζουμε το νόμο», εξηγεί και αναφέρεται στις εισαγγελικές αρχές στις οποίες απευθύνθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, σχετικά με την επαιτεία στους δρόμους της πόλης, η οποία έγινε ξανά ποινικό αδίκημα. Ειδικότερα, σε σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα, αναφέρεται ρητά πως η επαιτεία είναι αδίκημα, όχι για τους ανθρώπους που τη διενεργούν, αλλά για όσους τη διευκολύνουν και εκμεταλλεύονται κατ’ αυτό τον τρόπο ευάλωτους συνανθρώπους τους.

Ευφροσύνη Καζεπίδου