Παπαζάχος: Στα ίδια επίπεδα η σεισμική δραστηριότητα - Πάνω από 1.100 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου

Ελλάδα

11.02.2025 | 22:54
Ακούστε το άρθρο 8'
11.02.2025 | 22:54
Ακούστε το άρθρο 8'
«Στα ίδια επίπεδα παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού», σημείωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνοντας πως από την αρχή του μήνα έχουν γίνει πάνω από 1.100 σεισμοί. 

Παράλληλα, η Επιτροπή κάλεσε τους κατοίκους να τηρούν τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, όπως την αποφυγή των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, τη μετακίνηση από ασφαλείς διαδρομές και την αποφυγή των σημείων που έχουν κίνδυνο κατολίσθησης.

«Συνεδρίασαν οι Επιτροπές σεισμικού κινδύνου με θέμα την πρόσφατη σεισμική έξαρση. Στα ίδια επίπεδα παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού. Στην Άνυδρο έχουμε πάνω από 1.100 σεισμούς ανω των 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου. Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο. Δεν είναι ανησυχητικό το πώς αισθάνονται τους σεισμούς άλλοι κάτοικοι νησιών. Να τηρούν οι κάτοικοι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ειδικά στη Σαντορίνη. Οπως είναι γνωστό,στα τέσσερα νησιά τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως την Παρασκευή. Το σύνολο των κτιρίων έχει παρουσιάσει καλή αντισεισμική συμπεριφορά. Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει το Σάββατο».

Κ. Συνολάκης: Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί

Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, απέφυγε να κάνει εκτίμηση για την διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης.

Κατά τον κ. Συνολάκη τρία είναι τα σενάρια, όπως είπε στο MEGA:

Το πρώτο - και καλό σενάριο είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών όπως το 2011-2012

Το δεύτερο να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει εύκολα το μέγεθός του και πρόσθεσε πως «το κρίσιμο είναι πόσο πολύ απλώνονται τα επίκεντρα των σεισμών». Αν πχ έχουμε επίκεντρα πολύ πιο νότια, αυτό μας δίνει μια πληροφόρηση ότι η περιοχή παραμόρφωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Το λογικό είναι κάθε 15 ημέρες να βλέπουμε την περιοχή.

Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μια μικρή έκρηξη της Σαντορίνης, στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει τρεις μικρές εκρήξεις στη Σαντορίνη το 1925-1926, το 1939-1941 και το 1950 και χωρίς θύματα, εξ όσων γνωρίζουμε».