Ο κ. Ασλανίδης αναφέρεται στην ικανοποιητική, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, με φόντο τα εγκαίνιά του το προσεχές φθινόπωρο, αλλά και στις εξελίξεις ως προς τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης για αυτό, έπειτα από την έκφραση θετικής διάθεσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή της.
Παράλληλα, μιλά για τον ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει για την τοπική κοινωνία η ανάπλαση στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, αλλά και για τις εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου, οι οποίες μολονότι παραμένουν προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, «σκοντάφτουν» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Διαβάστε τη συνέντευξη δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Ασλανίδη στον Δημήτρη Ευαγγελίδη
-Πώς εξελίσσονται οι εργασίες στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, με φόντο τα εγκαίνια το Φθινόπωρο του 2025; Τι θα έχει υλοποιηθεί μέχρι τότε, και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί; Ποιες είναι οι εξελίξεις ως προς την σύσταση του Φορέα Διαχείρισής του;
Η πορεία των εργασιών, με βάση τις διαβεβαιώσεις του αναδόχου, είναι ικανοποιητική. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας με πάρα πολλές παραμέτρους, που όμοιό του δεν υπάρχει. Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε τι ακριβώς αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο καθώς ολοκληρώνεται η ανάπλαση του μητροπολιτικού πάρκου. Ασφαλώς θα απαιτηθούν διεκδικήσεις, χρόνος και ανεύρεση χρηματοδότησης για την αξιοποίηση όλων των διατηρητέων κτιρίων του μητροπολιτικού πάρκου. Η περίφραξη θα έχει τελειοποιηθεί ενώ θα είναι έτοιμες και οι έξι είσοδοι. Θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως όλα τα μονοπάτια και οι περιπατητικές διαδρομές. Θα βρίσκονται στις θέσεις τους όλα τα κιόσκια, τα παγκάκια και οι πέργκολες. Ο επισκέπτης θα περπατά ανάμεσα σε χιλιάδες νέα δέντρα και φυτά από όλη την ελληνική χλωρίδα. Τέλος θα έχουν κατασκευαστεί και παραδοθεί τα τρία αναψυκτήρια του πάρκου. Παράλληλα, θα συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες για το νέο εμβληματικό δημαρχείο 3.500 τμ. και τα μουσεία Αρχαιοτήτων του Μετρό και του Προσφυγικού Ελληνισμού. Από εκεί και πέρα, το υπόλοιπο κτιριακό απόθεμα είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση που βρίσκεται αισθητά πιο πίσω και θα απαιτηθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι για να αξιοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι τα τέλη του 2025 το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα ανοίξει και θα είναι επισκέψιμο για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης προσθέτοντας μια απολύτως αναγκαία «ανάσα» πρασίνου, βελτιώνοντας αισθητά το αστικό περιβάλλον. Θα είναι ένας δημόσιος χώρος υψηλών προδιαγραφών, από αυτούς που τόσο έχει ανάγκη η Δυτική Θεσσαλονίκη. Και βέβαια με άξονα το Μητροπολιτικό Πάρκο ευελπιστούμε –και θα εργαστούμε για αυτό– ότι θα αποκτήσουμε μια νέα ταυτότητα και μια νέα αναπτυξιακή δυναμική.
Σε ό,τι αφορά στον Φορέα Διαχείρισης έχουμε καταλήξει στη νομική μορφή και ακολουθεί σειρά επαφών αρχικά με το ΥΠ.ΕΣ. και ακολούθως με άλλα υπουργεία. Κρατώ την θετική διάθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετέχει στο σχήμα και διερευνούμε την πολιτική – οικονομική και διοικητική δυνατότητα συμμετοχής άλλων φορέων, χωρίς να είναι προϋπόθεση της ίδρυσης.
-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επαφές του δήμου με το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου; Τι θα αλλάξει στην περιοχή με την υλοποίηση των εργασιών για το πάρκο αναψυχής, καθώς και με το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο;
Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, έκτασης περίπου 689 στρεμμάτων, από το 2003, όταν ο στρατός αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του, παραμένει χώρος ανενεργός. Η αξιοποίηση και αυτού του στρατοπέδου είναι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου Ογκολογικού Νοσοκομείου είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη που θα ικανοποιήσει ανάγκες σχεδόν όλης της βόρειας Ελλάδας και θα δημιουργήσει μια χωρική ενότητα υπηρεσιών υγείας καθώς στην ίδια περιοχή υπάρχουν και λειτουργούν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 ΓΣΝΕ.
Από εκεί και πέρα, έχουμε θέσει «κόκκινες γραμμές» για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, επιμένοντας κάθετα στη διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους του ως χώρου πρασίνου, στην απόδοσή του στον δήμο επ’ ωφελεία των πολιτών. Καταθέτουμε τη δική μας πρόταση προς την πολιτεία και είμαστε ανοιχτοί σε μια διαβούλευση με στόχο τη βέλτιστη λύση. Επιθυμούμε σε κάθε περίπτωση στα χρόνια της δικής μας διοίκησης να βρεθεί η μόνιμη λύση που θα δώσει και πάλι ζωή σε έναν χώρο που παρακμάζει για δεκαετίες. Αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα ζήτημα σύνθετο, με κεντρική μας φιλοσοφία την εύρεση λύσεων εντός ενός λογικού χρονικού ορίζοντα. Είμαι της άποψης πως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να μην μας απασχολεί η παράμετρος του χρόνου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε τις δεκαετίες να περνάνε. Προσερχόμαστε στον διάλογο χωρίς μαξιμαλισμούς αλλά και χωρίς εκπτώσεις από τις δικές μας θέσεις. Είχα συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εκπροσώπους του ΤΕΘΑ και δεσμεύτηκα πως όταν υπάρξει από πλευράς τους συγκεκριμένη πρόταση, αυτή θα συζητηθεί αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και επειδή αναγνωρίζω την σημασία του ζητήματος αυτού ζήτησα μάλιστα να μην δίδεται βαρύτητα σε διαρροές που ακούγονται και γράφονται, παρά μόνο στις θεσμικές διαδικασίες.
-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου, όπως για παράδειγμα τα ρέματα Ξηροποτάμου και Ευκαρπίας, αλλά και η κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων στη Νικόπολη; Γιατί έχουν «βαλτώσει»;
Η αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου μας είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες και αυτό το έχω καταστήσει σαφές προς όλους. Όταν έχουμε θετικές εξελίξεις είμαι ο πρώτος που τις αναδεικνύω, όπως όμως όταν αντιλαμβάνομαι αβελτηρίες και καθυστερήσεις πράττω το ίδιο. Η γενική παραδοχή είναι πως τα έργα αυτά έχουν καθυστερήσει –από την άλλη η οξύτητα των καιρικών φαινομένων μας καλεί να δράσουμε γρήγορα. Δυστυχώς, και το έχω πει δημόσια, γραφειοκρατικοί – διαδικαστικοί – δικαστικοί λόγοι προκαλούν καθυστερήσεις σε έργα απολύτως σημαντικά. Εμείς ως Δήμος, ό,τι μπορούμε να κάνουμε και ό,τι πρέπει να κάνουμε, το κάνουμε. Είτε αυτό λέγεται καθαρισμών των ρεμάτων με ίδια μέσα, είτε αλλαγές ρυμοτομικών σχεδίων, είτε διαδικαστικές διευκολύνσεις – είμαστε επισπεύδοντες γιατί η υπόθεση αυτή κρατάει χρόνια και μας πονάει.
Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που πρέπει με κάθε τρόπο να προχωρήσουν είναι αυτές στο ρέμα Ξηροποτάμου, στο ρέμα Ευκαρπίας και βέβαια η κατασκευή δικτύου ομβρίων στη Νικόπολη. Με κάθε τρόπο σημαίνει ότι ειδικά για αυτά τα έργα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν με προσήλωση και επιμονή. Πιστέψτε με, δεν αφορά κανέναν η επίρριψη ευθυνών από τον έναν στον άλλο.