Νέα σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:04, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Παράλληλα, νωρίτερα σημειώθηκαν μικρότερες διαδοχικές σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.
Συγκεκριμένα,στις 14:50 εντάσεως 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τα 18 χλμ. νότια και νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και στις 14:36, εντάσεως 4,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 26 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης.
Επιπλέον, στις 14:15 σημειώθηκε άλλη μία εντάσεως 4,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, λίγα λεπτά μετά τη δόνηση των 3,9 Ρίχτερ στις 14:04.
Μάλιστα, πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης μέσα σε μια ώρα στην Αμοργό και συγκεκριμένα από τις 10:15 έως τις 11:09. Ο πρώτος στις 10:15 εντάσεως 4,1 Ριχτερ, ο δεύτερος στις 10:55 εντάσεως 4,4 Ρίχτερ, ο τρίτος στις 11:01 εντάσεως 4 Ρίχτερ, ο τέταρτος στις 11:03 εντάσεως 4,4 Ρίχτερ και ο πέμπτος στις 11:09 εντάσεως 4,4 Ρίχτερ.
Επιπρόσθετα, στις 08:53, σημειώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ λίγο πριν στις 08:09 έγινε σεισμός εντάσεως 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τα 18 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ακόμη τέσσερις σεισμικές δονήσεις, με αντίστροφη χρονολογική σειρά 4, 4,2, 4,9 και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (04/02) – αντίστοιχα στις 05:03, στις 04:48, στις 04:46 και στις 03:19 – στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε τη Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.
Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00 για λάβει χώρα νέα κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Ε. Λέκκας: Η έξαρση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε για την ακολουθία σεισμών στην περιοχή.
Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, «μας έχει καλέσει για διυπουργική σύσκεψη ο κ. Κικίλιας, να ενημερώσουμε τους υπουργούς για την κατάσταση και μετά θα επιστρέφω στη Σαντορίνη. Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το βραδύ ήταν σχετικά ήρεμο αλλά στη συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση».
Παράλληλα, είπε ότι «εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί».
«Το σενάριο των 6 ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στη Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. Έχω διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται εδώ. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός. Έχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισιμίκο ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος, μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία», υπογράμμισε.
«Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ προς Αμοργό. Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από τη Σαντορίνη και αυτό είναι καλό αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από τη Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. Μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές», είπε για την μετατόπιση του σεισμού και το ηφαίστειο της Σαντορίνης ο Ευθύμιος Λέκκας.
Χιλιάδες κόσμος εγκαταλείπει το νησί
Στο λιμάνι του νησιού τα ξημερώματα επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς πολλές οικογένειες περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο για Πειραιά. Έκτακτα δρομολόγια πραγματοποίησαν τα πλοία Kissamos και Blue Star Paros.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πάνω από 9.000 άνθρωποι (κάτοικοι και τουρίστες) έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ τα ξημερώματα το λιμάνι της Σαντορίνης κατακλύστηκε από δεκάδες οικογένειες, οι οποίες ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής