Σύμφωνα με όσα μετέφερε στα Μακεδονικα Νέα - mkdn.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, "πράγματι έχει υπογραφεί η σύμβαση κι έτσι ολοκληρώθηκε με θετικό τρόπο μια ιστορία που "κληρονομήσαμε" από την προηγούμενη διοίκηση και η οποία είχε πάρει άσχημη τροπή λόγω προβλημάτων με τον τότε ανάδοχο. Εμείς, βρήκαμε το πρόβλημα, προσπαθήσαμε να το λύσουμε και το λύσαμε. Ο προηγούμενος ανάδοχος αποχώρησε και περάσαμε στον επόμενο υποψήφιο με την καλύτερη οικονομικά προσφορά".
Να σημειωθεί ότι το σχολείο θα ανεγερθεί στην περιοχή Τροχιοδρομικά στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Δημάρχου Θανάση Γιαννούση και Νικολάου Ζαρντινίδη από τον ίδιο φορέα που κατασκεύασε πριν από λίγο χρονικό διάστημα τη νέα πτέρυγα στο 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. "Για την προσφορά έγιναν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες (π.χ. πέρασε από ελεγκτικά συνέδρια κλπ) και ξεκινάμε σε μια καλή περίοδο, διότι είναι άνοιξη, έχουμε αφήσει πίσω μας τον χειμώνα κάτι που σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα λόγω καλών καιρικών συνθηκών" προσθέτει ο κ. Νικηφορίδης.
Επιπλέον μιλώντας για την εικόνα του σχολείου, ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως θα κατασκευαστεί ένα αρκετά μεγάλο συγκρότημα 2.700 τμ. με βοηθητικούς χώρους 645 τμ. το οποίο σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικηφορίδη θα κοστίσει 5.688.000 ευρώ".
Όσο για το πότε θα είναι έτοιμο; «Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο ανάδοχος που ανέλαβε, το έργο θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια από σήμερα. Για την εταιρεία έχουμε ακούσει πολύ καλά λόγια, μας έχουν αναφέρει ότι δεν θα έχουμε καθυστερήσεις και αυτό σημαίνει ότι αν όλα πάνε καλά, τότε θα μιλάμε για το πρώτο υπό ανέγερση σχολείο το οποίο θα ολοκληρωθεί στο διάστημα της θητείας του Στέλιου Αγγελούδη στον δημαρχιακό θώκο», κατάληξε ο Πρόδρομος Νικηφορίδης.
Προτεραιότητα στη σχολική στέγη
Εξάλλου, όπως είχε αναφερθεί και σε πρόσφατο ρεπορτάζ των Μακεδονικών Νέων - mkdn.gr, τόσο η διοίκηση όσο και ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θεωρούν το ζήτημα της σχολικής στέγης, ζήτημα πρώτης γραμμής ανακοινώνοντας παράλληλα πως υπάρχει ήδη στα «σκαριά» ένα εκτεταμένο κατασκευαστικό πρόγραμμα, εστιάζοντας στην αντικατάσταση των παλαιών λυόμενων σχολείων, τα οποία είχαν εγκατασταθεί μετά τον σεισμό του 1978 που «χτύπησε» την πόλη.
Τι προβλέπει το κατασκευαστικό πρόγραμμα
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 10 έως 13 νέων σχολικών δομών μέσα στα επόμενα 5 έως 8 χρόνια, με διασφαλισμένη τη χρηματοδότηση.
«Είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που καταρτίζεται ένα τόσο μεγάλο κατασκευαστικό πρόγραμμα για τη σχολική στέγη», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως έχει ήδη εξασφαλιστεί η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη χρηματοδότηση δύο νέων σχολικών μονάδων, την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων κτιρίων, καθώς και την αντικατάσταση τριών λυόμενων σχολείων.
Τα σχολεία που θα μεταστεγαστούν
Βασικό κομμάτι του προγράμματος αποτελεί η μεταστέγαση των σχολείων που στεγάζονται σε παλιές λυόμενες κατασκευές. Συγκεκριμένα:
- Το 89ο Δημοτικό Σχολείο μεταφέρεται από την οδό Νικ. Μάνου σε νέα πτέρυγα στο σχολικό συγκρότημα των οδών Ψυχάρη και Δελφών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το υπάρχον κτίριο δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, καθώς διαθέτει μόλις 450 τ.μ., όταν ένα εξαθέσιο σχολείο απαιτεί τουλάχιστον 1.000 τ.μ. Η κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου θα πραγματοποιηθεί κατά τους θερινούς μήνες, όπως τόνισε, για να μη διαταραχθεί η σχολική χρονιά.
- Το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο, που σήμερα λειτουργεί επί της οδού Εθνικής Αμύνης και Τσόπελα, θα κατεδαφιστεί, ενώ στη θέση του θα ανεγερθεί νέο κτίριο που θα στεγάσει το 28ο και 29ο Νηπιαγωγείο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην οδό Ικτίνου.
- Το 56ο Νηπιαγωγείο («Τενεκεδένιο»), το οποίο σήμερα λειτουργεί σε λυόμενο επί της οδού Βιζύης, θα μεταφερθεί σε νέο κτίριο στις οδούς Επιδαύρου και Μητροπολίτη Ευσταθίου.