Τα εν λόγω ιατρεία εντάσσονται στο δίκτυο των δύο ήδη υπαρχόντων, με στόχο την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού πλέον σε αυτά μπορούν να εξυπηρετούνται, εκτός από τους οικονομικά αδύναμους και ωφελούμενοι των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.).
Διευθύνσεις και λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων - Σκέψεις για νέο στην περιοχή της Τούμπας
Τα δημοτικά ιατρεία του δήμου Θεσσαλονίκης είναι τα εξής:
1. Δημοτικό Ιατρείο Τριανδρίας:
Διεύθυνση: Οδός Καραϊσκάκη 4, Τριανδρία.
2. Δημοτικό Ιατρείο επί της Μοναστηρίου:
Διεύθυνση: Οδός Μοναστηρίου 53-55, 3ος όροφος.
3. Νέο Δημοτικό Ιατρείο Άνω Πόλης:
Διεύθυνση: Οδός Ακροπόλεως 14, 7ο Παράρτημα ΚΑΠΗ.
4. Νέο Δημοτικό Ιατρείο Ε' Δημοτικής Κοινότητας:
Διεύθυνση: Οδός Καπετάν Βαγγέλη 4, 12ο Παράρτημα ΚΑΠΗ.
Επιπλέον, από τον Δεκέμβριο του 2024, λειτουργεί και το Κοινωνικό Πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στο Β' Δημοτικό Διαμέρισμα, το οποίο παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επείγουσα ιατρική βοήθεια σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Επίσης, μετά από παραχώρηση του δήμου, στο άμεσο μέλλον, θα λειτουργήσει και δομή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Οι νέες εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Πολυϊατρείου, στη συμβολή των οδών Δημητρίου Γαλανάκη και Λαγκαδά, παραχωρήθηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης, με ενέργειες που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ εντάθηκαν και ολοκληρώθηκαν από τη παρούσα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο και υπεύθυνο για δράσεις που αφορούν σε θέματα λειτουργίας και ανάπτυξης δημοτικών ιατρείων και δράσεων ευαισθητοποίησης και προληπτικής προστασίας της δημόσιας υγείας, Δημήτρη Σκούτα, ο οποίος μίλησε στα «Μακεδονικά Νέα», ο δήμος σχεδιάζει την ίδρυση ενός ακόμη δημοτικού ιατρείου στην περιοχή της Τούμπας. Αν και το έργο είναι ακόμη σε φάση σχεδιασμού, εξελίξεις ενδέχεται να υπάρξουν εντός του 2025.
Ειδικότητες γιατρών και παρεχόμενες υπηρεσίες
Σε καθημερινή βάση, χιλιάδες ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες, εξυπηρετούνται στα ιατρεία από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως παθολόγο, καρδιολόγο, γυναικολόγο, ορθοπαιδικό, ακτινοδιαγνώστη, ΩΡΛ, οδοντίατρο, μικροβιολόγο, παιδίατρο, ενδοκρινολόγο και δερματολόγο.
Τα δημοτικά ιατρεία παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- κλινική εξέταση, συνταγογράφηση φαρμάκων, νοσηλευτική φροντίδα, διαιτολογική προσέγγιση, φυσιοθεραπεία, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη και ενδυνάμωση στις μέλλουσες μαμάδες από εξειδικευμένη μαία.
Παράλληλα, πολλαπλές επιστημονικές και ενημερωτικές δράσεις, με ή χωρίς τη συνεργασία επιστημονικών εταιρειών και συλλόγων, διοργανώνονται καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ πραγματοποιείται και παροχή φαρμάκων σε δημότες -περίπου 150 με 160 σε μηνιαία βάση- μέσω του δημοτικού φαρμακείου.
Αυξήθηκε ο αριθμός των εξυπηρετούμενων πολιτών - Δημιουργία Συμβουλίου Υγείας
Η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων έχει σημειώσει αύξηση στον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2020 εξυπηρετήθηκαν 8.605 πολίτες, το 2021 9.410, το 2022 10.492, το 2023 12.790, ενώ το 2024 υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις «άγγιξαν» τις 10.643. Η συνεχής αύξηση της επισκεψιμότητας καταδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών και της υποδομής τους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών της πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Σκούτα, ο δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε το Συμβούλιο Υγείας, στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας, όπως καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ.
Το Συμβούλιο Υγείας έχει στόχο να αναλύει τα προβλήματα υγείας στον δήμο και να προτείνει στρατηγικές και λύσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων υγείας σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα από τις αρχές του 2024 ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ενεργά στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).
Ο δήμος Θεσσαλονίκης αναπτύσσει συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω των δημοτικών ιατρείων, στοχεύει στην ενίσχυση της προσβασιμότητας των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο κ. Σκούτας αναφέρει ότι, παρά την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες, η κύρια πρόκληση παραμένει η στελέχωση των ιατρείων με επαρκές προσωπικό, καθώς ειδικότητες, όπως οι παθολόγοι και οι γενικοί ιατροί, είναι ιδιαίτερα περιζήτητες κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω της έξαρσης των ιώσεων.
Για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πρόκλησης, ο δήμος σκέφτετα» την προκήρυξη νέων θέσεων από ίδιους πόρους, ενώ εξετάζει και τη συνεργασία του με εθελοντές ιατρούς. Επιπρόσθετα, αναπτύσσεται η συνεργασία και με διεθνείς οργανισμούς, όπως η «Ύπατη Αρμοστεία» του ΟΗΕ με την προσφορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τα ιατρεία, καθώς και μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που έχει προσφέρει εξοπλισμό για την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και της εξέτασης κατ’ οίκον για άτομα που αδυνατούν να επισκεφτούν τα ιατρεία, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».