Α. Κοπτσης

Με ποια κριτήρια τα 12 σχολεία μετατρέπονται σε Ωνάσεια - Πώς θα λειτουργήσουν

Ακούστε το άρθρο 8'
08:00
Ακούστε το άρθρο 8'
Σχολική Αίθουσα / Φωτογραφία Αρχείου /Eurokinissi
Οριστικοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε τα 12 πρώτα σχολικά συγκροτήματα της χώρας (έξι Γυμνάσια και έξι Λύκεια) που από την επόμενη χρονιά μετατρέπονται και θα λειτουργήσουν ως Ωνάσεια, με τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες να περνούν πλέον στην πράξη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής σχολεία: 

  • 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ξάνθης
  • 2ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
  • 52ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών
  • 52ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Αθηνών
  • 5ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Περιστερίου
  • 5ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ»
  • 3ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αχαρνών
  • 7ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Αχαρνών
  • 3ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Κοζάνης
  • 3ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Κοζάνης
  • 12ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
  • 16ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ»

Σ' ότι αφορά στο κτίριο που συστεγάζει τα δύο τελευταία, τα οποία και εδράζουν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ξηροκρήνης πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, κτίσθηκε το 1988. Μετά την αποπεράτωσή του, τα δύο σχολεία, δηλαδή το 12ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 16ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκαν στο καινούργιο κτίριο. Μέχρι τότε, τα δύο σχολεία φιλοξενούσε το κτίριο Καραμάνογλου, στην περιοχή Καϊστρίου. 

Το 2007 κτίσθηκε και νέα πτέρυγα, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στα δύο σχολεία να λειτουργούν αποκλειστικά στην πρωινή βάρδια, ενώ κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ανακαλύφθηκαν στα θεμέλια του κτιρίου ευρήματα της παλαιοχριστιανικής εποχής. 

Ποιά είναι όμως τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα ώστε να είναι τα πρώτα που θα λειτουργήσουν ως Ωνάσεια; 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr:

"Το πρώτο κριτήριο αφορά το κοινωνικοοικονομικό σκέλος της περιοχής όπου εδρεύει το σχολείο, η οποία φυσικά πρέπει να έχει πληθυσμό πάνω από 70.000 κατοίκους. Επίσης βασική προϋπόθεση είναι να σταγάζονται Γυμνάσιο και Λύκειο στο ίδιο κτίριο" σημείωσε αρχικά ο κ. Κόπτσης. 

Και  πρόσθεσε πως ένα ακόμη από τα κριτήρια που έπαιξαν ρόλο στην επιλογή των σχολικών συγκροτημάτων, "είναι να μην υπάρχει σε σχετικά κοντινή απόσταση πρότυπο σχολείο". 

Σε ερώτηση για το εάν τα χρονικά περιθώρια για την μετατροπή των 12 σχολείων που ανακοινώθηκαν να λειτουργήσουν ως Ωνάσεια από την επόμενη χρονιά, επιτρέπουν για να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή μετατροπή τους χωρίς καθυστερήσεις, ο κ. Κόπτσης υπογράμμισε πως "από την στιγμή που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και ανακοινώθηκαν, ό,τι είναι και χρειάζεται να γίνει, θα γίνει άμεσα. Όλες οι επισκευές που απαιτούνται θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι και από την επόμενη χρονιά τα τμήματα θα λειτουργήσουν κανονικά". 

Θα απορροφηθούν όλοι οι μαθητές και όλοι οι καθηγητές 

Να σημειωθεί ότι το αρχικό οργανόγραμμα προέβλεπε την μετατροπή σε Ωνάσεια δύο ακόμη σχολείων στη Θεσσαλονίκη με έδρα τον Εύοσμο (6ο Γυμνάσιο και 3ο Γενικό Λύκειο), όμως το πλάνο αυτό προς το παρόν πήρε αναβολή, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που συνάντησε από γονείς μαθητών της συγκεκριμένης περιοχής. 

Ο κ. Κόπτσης ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι δεν ήταν οι αντιδράσεις αυτές που φρέναραν το σχέδιο για τα δύο σχολεία. "Το θέμα με την συγκεκριμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα επανέλθει, πιθανότατα σε δεύτερο χρόνο. Όμως οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ότι κατ' αυτή την διαδικασία δεν πρόκειται να εξαιρεθεί κανένα παιδί. Θα απορροφηθούν όλοι μαθητές - τουλάχιστον αυτοί που θέλουν να φοιτήσουν στο Ωνάσειο. Για όσους δεν θέλουν, θα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής τους σε όμορα σχολικά συγκροτήματα. Υπάρχει πρόβλεψη γι' αυτό και θα γίνει. Ξεκαθαρίζω λοιπόν ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει χωρίς σχολείο" σημειώνει. 

"Και βέβαια, το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει και για τους καθηγητές. Επειδή ακούστηκε ότι θα μειωθούν θέσεις εργασίας, ότι θα χάσει κόσμος τη δουλειά του...Ξεκαθαρίζω λοιπόν ότι κανένας καθηγητής που δεν θέλει να φύγει, δεν θα φύγει. Θα μείνει, θα επιμμορφωθεί, θα αξιολογηθεί και θα παραμείνει στη θέση του ανανεώνοντας της θητείες του" καταλήγει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας. 

Πώς θα λειτουργήσουν τα Δημόσια Ωνάσεια

Τα Ωνάσεια σχολεία, που θα λειτουργήσουν από την επόμενη χρονιά, θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα των Πρότυπων Σχολείων, όπως αυτό δύναται να τροποποιηθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή των ΔΗΜ.Ω.Σ. 

Η φοίτηση θα είναι απολύτως δωρεάν. Στα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα δίνεται έμφαση στις ανθρωπιστικές, θετικές και κοινωνικές επιστήμες, στις καλές τέχνες, στην ψηφιακή παιδεία και στη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη. 

Για την επίτευξη των στόχων, εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα που ισχύει για τα Πρότυπα Σχολεία, θα λειτουργούν Όμιλοι και Σύνολα, με πρόσθετα αντικείμενα στις θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, στις γλώσσες, στην τέχνη, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. 

Στους Ομίλους και τα Σύνολα θα πραγματοποιούνται καινοτόμες δράσεις, ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών στους Ομίλους και τα Σύνολα θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Στην πράξη οι κυβερνητικές εξαγγελίες

Όλες οι παραπάνω ενέργειες δείχνουν ότι η πολιτική που ακολουθείται αναφορικά με τα "ανοιχτά σχολεία" παραμένει σταθερή σε αυτά που έχουν εξαγγελθεί πρόσφατα από στελέχη του υπουργείου Παιδείας, περνώντας πλέον από την θεωρία στην πράξη. 

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε το σχολείο. Θέλουμε εκπαιδευτικά ιδρύματα που ναι μεν θα μεταδίδουν γνώση αλλά παράλληλα θα ανοίξουν νέους μαθητικούς ορίζοντες με δράσεις κοινωνικής απήχησης. Θέλουμε ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία και μια κοινωνία που θα δεχτεί το σχολείο. Διαμορφώνουμε τις συνθήκες ώστε οι μαθητές να αντεπεξέλθουν στα κοινωνικά προβλήματα και να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι» σημείωνε πριν από λίγες ημέρες ο Αλέναδρος Κόπτσης μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για το "ανοιχτό σχολείο" στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. 

Θωμάς Καλέσης