Προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες –και πιεστικές- ανάγκες οι περισσότερες διοικήσεις των ΟΤΑ α΄ βαθμού της χώρας, προχώρησαν σε «γενναίες» αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, οι οποίες έχουν τεθεί σε ισχύ από 1.1.2025.
Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι δήμοι του μητροπολιτικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς οι 10 από τις 14 συνολικά δημοτικές αρχές, αύξησαν τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ μόλις 4 έλαβαν την απόφαση να τα κρατήσουν «παγωμένα», προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νοικοκυριά και οι πολίτες, οι οποίοι τίθενται καθημερινά αντιμέτωποι με το «κύμα» της ακρίβειας.
Όπως αναφέρεται από διοικήσεις και αρμόδιους αντιδημάρχους Οικονομικών των δήμων, οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν σε αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών για τη φετινή χρονιά, είναι το Τέλος Ταφής απορριμμάτων, που επιβλήθηκε στους ΟΤΑ. Για το εν λόγω θέμα 164 δήμοι μαζί με την ΚΕΔΕ έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωσή του, με την απόφαση να αναμένεται.
Ακόμη, στη συγκεκριμένη απόφαση για αναπροσαρμογή, συνέβαλαν και οι αυξήσεις στα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, η αύξηση των μισθών -περίπου 11%- των δημοτικών υπαλλήλων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά δίχως να έχουν μεταφερθεί οι απαιτούμενοι πόροι στους δήμους και το συνεχιζόμενο αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Όσον αφορά το Τέλος Ταφής απορριμμάτων, η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με το γεγονός πως μετά από απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει ότι το εν λόγω Τέλος γίνεται ανταποδοτικό προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του Τέλους, απεμπλέκονται ο ΕΔΣΝΑ και οι κατά τόπους ΦΟΣΔΑ από τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης αυτού. Με νομοθετική ρύθμιση που επίκεται, το Τέλος θα αποδίδεται πλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, απευθείας μέσω των δημοτικών τελών.
Στη σχετική και από κοινού ανακοίνωση των τριών υπουργείων, αναφέρεται πως προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και ο οικονομικός προγραμματισμός των δήμων, η κυβέρνηση προχωρά στα ακόλουθα βήματα:
- Για το 2025, το Τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά το β’ εξάμηνο του 2023 και το α’ εξάμηνο του 2024 που εκκρεμούν. Για το 2026 αντίστοιχα το Τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά το β’ εξάμηνο του 2024 και το α’ εξάμηνο του 2025. Αναλόγως θα εισπράττονται τα τέλη και των επόμενων ετών.
- Επιπλέον, προκειμένου, να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ για το 2025 και εφεξής, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αυξάνονται κατά επιπλέον 70 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης, «ήταν σημαντική ρελάνς η κίνηση της κυβέρνησης να γυρίσει στους ΟΤΑ το 85% από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε τα έτη 2023 και 2024, ένα ποσό γύρω στα 105 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή. Εμάς θα μας μείνουν στον προϋπολογισμό μας, ένα ποσό της τάξεως των5 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου, το οποίο θα το αξιοποιήσουμε αλλού».
Πού έγιναν αυξήσεις
Δήμος Θεσσαλονίκης
Αύξηση της τάξεως του 30% επί των ανταποδοτικών τελών καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι του κεντρικού δήμου για το 2025.
Η συγκεκριμένη αύξηση προέκυψε μετά από εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Αρβανίτη. Σύμφωνα με τον ίδιο η αύξηση αποφασίστηκε διότι -εκτός από τους προαναφερθέντες παράγοντες- «είχε μεγάλο έλλειμμα ο τομέας της καθαριότητας, η οποία θα πρέπει να καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη. Το έλλειμμα το περιορίσαμε αρκετά, αλλά υπάρχει ακόμη ένα άνοιγμα περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να πάρουμε την απόφαση να πράξουμε τώρα αυτή την αύξηση, έτσι ώστε να μην προχωρήσουμε ξανά σε κάποια άλλη».
Τα τέλη για τις κατοικίες της πρώτης ζώνης καθορίζονται στα 2,17 ευρώ/τ.μ. από 1,67 ευρώ/τ.μ. το 2024 και για τις κατοικίες της δεύτερης ζώνης όπως και της Τριανδρίας, σε 1,64 ευρώ/τ.μ. από 1,26 ευρώ/τ.μ.
Για τα εμπορικά καταστήματα, γραφεία, εργοτάξια, ιδιωτικές κλινικές, ξενοδοχεία κλπ. της πρώτης ζώνης η τιμή είναι στα 5,50 ευρώ/τ.μ. από 4,23 ευρώ/τ.μ. που ίσχυε πέρυσι και για της δεύτερης ζώνης όπως και της Τριανδρίας στα 3,34 ευρώ/τ.μ. από 2,57 ευρώ/τ.μ.
Παράλληλα, φέτος ισχύουν για πρώτη φορά μεγαλύτερες χρεώσεις στα σούπερ μάρκετ ως αυτόνομη κατηγορία μέσω ενός ειδικού συντελεστή, λόγω των υψηλών ποσοτήτων απορριμμάτων που παράγουν. Συγκεκριμένα, η τιμή των τελών για τα σούπερ μάρκετ για την πρώτη ζώνη διαμορφώθηκε στα 8,50 ευρώ/τ.μ. και για τη δεύτερη ζώνη όπως και για τη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, διαμορφώθηκε στα 5,15 ευρώ/τ.μ.
Σημειώνεται πως για το 2024 είχε αποφασιστεί μεσοσταθμική ποσοστιαία αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35%.
Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών, για πρώτη φορά μάλιστα από ιδρύσεώς του, προχώρησε και ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης.
Η εν λόγω αύξηση ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 20% και πιο συγκεκριμένα, οι τιμές για τις κατοικίες ανέρχονται σε 1,73 ευρώ/τ.μ. από 1,44 ευρώ/τ.μ. που ίσχυε πέρυσι, και για τους στεγασμένους επαγγελματικούς χώρους και τα καταστήματα σε 3,60 ευρώ/τ.μ. από 3,00 ευρώ/τ.μ. που ίσχυε μέχρι το 2024.
Δήμος Νεάπολης – Συκεών
Για πρώτη φορά από το 2019 και έπειτα, σε αύξηση περί του ποσοστού 36% για τις κατοικίες και 39% για τους επαγγελματικούς χώρους και τα καταστήματα στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού προχώρησε ο δήμος Νεάπολης - Συκεών.
Ειδικότερα, τα ανταποδοτικά τέλη από 1η Ιανουαρίου του 2025 διαμορφώθηκαν για κατοικίες σε 1,69 ευρώ/τ.μ. από 1,24 ευρώ/τ.μ., για καταστήματα και λοιπούς στεγασμένους χώρους σε 4,24 ευρώ/τ.μ. από 3,12 ευρώ/τ.μ. και για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και είναι στεγασμένοι χώροι, όπως βιομηχανίες, βιοτεχνίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε 4,46 ευρώ/τ.μ. από 3,28 ευρώ/τ.μ.
Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
Σε αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών για το 2025, με μεσοσταθμική αύξηση κατά 39% για τις κατοικίες και κατά 49% για τους επαγγελματικούς χώρους, προχώρησε και η διοίκηση του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, μετά από μια δεκαετία σταθερών τελών (μάλιστα το 2014 και το 2016 είχε αποφασίσει και μείωση).
Συγκεκριμένα, για τις κατοικίες η χρέωση αυξάνεται σε 2,69 ευρώ/τ.μ. στο Πανόραμα και στον πρώην δήμο Χορτιάτη και σε 2,08 ευρώ/τ.μ. στην Πυλαία.
Αντίστοιχα, στους επαγγελματικούς χώρους η χρέωση είναι 6,20 ευρώ/τ.μ. στο Πανόραμα και στον πρώην δήμο Χορτιάτη και 5,55 ευρώ/τ.μ. στην Πυλαία.
Δήμος Δέλτα
Σε μεγάλη αύξηση, που αγγίζει το ποσοστό της τάξης του 60%, επί των ανταποδοτικών τελών προχώρησε για τη φετινή χρονιά, μετά το περσινό «πάγωμα», ο δήμος Δέλτα.
Για τις κατοικίες οι νέες τιμές διαμορφώνονται σε 1,2 ευρώ/τ.μ. από 0,75 ευρώ/τ.μ. πέρυσι, ενώ για τους επαγγελματικούς χώρους και τα καταστήματα σε 2,88 ευρώ/τ.μ. από 1,8 ευρώ/τ.μ. το 2024.
Δήμος Παύλου Μελά
Αυξήσεις κατά 20% στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ισχύουν τη φετινή χρονιά στον δήμο Παύλου Μελά.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση, τα δημοτικά τέλη για το 2025 διαμορφώνονται για τις κατοικίες σε 1,47 ευρώ/τ.μ. από 1,20 ευρώ/τ.μ. πέρυσι, σε 2,4 ευρώ/τ.μ. από 2 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς και για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για οικονομικές δραστηριότητες (όπως καταστήματα, βιοτεχνίες, γραφεία, ιατρεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλ.π) σε 3,78 ευρώ/τ.μ. από 3,15 ευρώ/τ.μ. το 2024.
Δήμος Θερμαϊκού
Σε αυξήσεις της τάξης του 10% έως 15% στα δημοτικά τέλη για τη φετινή χρονιά, προχώρησε και η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, μετά και την περσινή αύξηση της τάξης του 9%.
Ειδικότερα, το ύψος των δημοτικών τελών για τις κατοικίες διαμορφώνεται σε 1,84 ευρώ/τ.μ. από 1,60 ευρώ/τ.μ. πέρυσι, στις δημοτικές ενότητες Θερμαϊκού και Μηχανιώνας όπως και στην κοινότητα Μεσημερίου και σε 2,07 ευρώ/τ.μ. από 1,88 ευρώ/τ.μ. πέρυσι στην Επανομή.
Για τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σχολεία, τα γραφεία, τις βιοτεχνίες και τις άλλες επαγγελματικές στέγες, οι τιμές διαμορφώνονται σε 3,27 ευρώ/τ.μ. από 2,84 ευρώ/τ.μ. πέρυσι για τον Θερμαϊκό, τη Μηχανιώνα και το Μεσημέρι και σε 3,5 ευρώ/τ.μ. από 3,12 ευρώ/τ.μ. πέρυσι στην Επανομή.
Δήμος Χαλκηδόνος
Σε αύξηση της τάξης 12% - 13% για τα δημοτικά τέλη της φετινής χρονιάς προχώρησε και ο δήμος Χαλκηδόνος, με τις χρεώσεις για τις κατοικίες να διαμορφώνονται στα 1,40 ευρώ/τ.μ. από 1,22 ευρώ/τ.μ., για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς στα 0,30 ευρώ/τ.μ. και για τους χώρους που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσεως οικονομικής δραστηριότητας (όπως εμπορικά καταστήματα, γραφεία, βιομηχανίες κλπ.) στα 1,70 ευρώ/τ.μ. από 1,50 ευρώ/τ.μ. που ίσχυε πέρυσι.
Δήμος Θέρμης
Σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και για το 2025, κατά περίπου 8,5%, προχώρησε και ο δήμος Θέρμης, μετά και την αύξηση που είχε αποφασίσει για το 2024, κατά περίπου 15%.
Συγκεκριμένα, για τις κατοικίες τα δημοτικά τέλη διαμορφώθηκαν στο ύψος των 1,38 ευρώ/τ.μ. από 1,27 ευρώ/τ.μ., ενώ σε ό,τι αφορά την επαγγελματική στέγη, τα τέλη διαμορφώθηκαν σε 2,44 ευρώ/τ.μ. από 2,25 ευρώ/τ.μ. που ίσχυε το 2024.
Δήμος Βόλβης
Μετά και την περσινή αύξηση των ανταποδοτικών τελών της τάξεως του 10% - 12%, ο δήμος Βόλβης προχώρησε και για το 2025 σε μεσοσταθμική αύξηση περί του 7,5%.
Συγκεκριμένα, για τις κατοικίες οι τιμές στην πρώτη ζώνη διαμορφώνονται σε 2 ευρώ/τ.μ. από 1,85 ευρώ/τ.μ., στη δεύτερη ζώνη σε 1,45 ευρώ/τ.μ. από 1,35 ευρώ/τ.μ. και στην τρίτη ζώνη σε 1,35 ευρώ/τ.μ. από 1,25 ευρώ/τ.μ.. Αντίστοιχα, για την επαγγελματική στέγη οι τιμές διαμορφώθηκαν στην πρώτη ζώνη σε 4,20 ευρώ/τ.μ. από 3,8 ευρώ/τ.μ., σε 1,65 ευρώ/τ.μ. από 1,55 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη ζώνη και σε 1,5 ευρώ/τ.μ. από 1,40 ευρώ/τ.μ. στην τρίτη ζώνη.
Σε ποιους Δήμους τα τέλη παραμένουν σταθερά
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
Αμετάβλητα διατηρεί τα ανταποδοτικά τέλη για τη φετινή χρονιά και ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, μετά την περσινή μεσοσταθμική αύξησή τους κατά 35%.
Συγκεκριμένα για τις κατοικίες διατηρούνται στα 1,49 ευρώ/τ.μ. στην πρώτη ζώνη και στα 1,34 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη ζώνη. Αντίστοιχα, για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσεως οικονομικής δραστηριότητας παραμένουν στο ύψος των 3,13 ευρώ/τ.μ. στην πρώτη ζώνη και των 2,88 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη ζώνη.
Δήμος Ωραιοκάστρου
Σταθερά και για το 2025 παρέμειναν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στο δήμο Ωραιοκάστρου.
Ειδικότερα, ο γενικός συντελεστής των δημοτικών τελών για οικιακή χρήση παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,00 ευρώ / τ.μ., ο αντίστοιχος συντελεστής για επαγγελματικούς χώρους παρέμεινε στα 1,95 ευρώ / τ.μ. και για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς στα 0,70 ευρώ/ τ.μ..
Δήμος Καλαμαριάς
Στην απόφαση να μην υπάρξει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2025 προχώρησε ο δήμος Καλαμαριάς, μετά από την περσινή αύξηση της τάξης του 30%.
Συγκεκριμένα, τα ανταποδοτικά τέλη για τις κατοικίες παραμένουν στα 1,61 ευρώ/τ.μ., για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς στα 0,58 ευρώ/τ.μ. και για τους χώρους που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας στα 3,44 ευρώ/τ.μ.
Δήμος Λαγκαδά
Μετά τη μεσοσταθμική μείωση -κατά 10%- των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που είχε αποφασίσει για το 2024 ο δήμος Λαγκαδά, για τη φετινή χρονιά προχώρησε στο «πάγωμά» τους.
Επομένως, για τις κατοικίες η τιμή διατηρείται στα 1,32 ευρώ/τ.μ. στον Λαγκαδά, στο 1 ευρώ/τ.μ. στον Σοχό και στα 0,90 ευρώ/τ.μ. στους υπόλοιπους οικισμούς.
Για τους επαγγελματικούς χώρους και τα καταστήματα η τιμή που ισχύει είναι 2,02 ευρώ/τ.μ. στον Λαγκαδά και 1,65 ευρώ/τ.μ. στους υπόλοιπους οικισμούς.