ΠαχυσαρκίαΠαχυσαρκίαΠαρασκευής: Η παχυσαρκία στην ηλικία 35-65 ετών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά περίπου 30% Η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση και πρόληψη της άνοιας, όπως επισημαίνει ο διατροφολόγος κ. Παρασκευής. Αξιοσημείωτο είναι ότι η απώλεια βάρους κατά τη μέση ηλικία μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, ενώ η υποστήριξη επαρκών θρεπτικών στοιχείων έχει θετική επίδραση στη γνωστική υγεία. Αν και η κατανάλωση ω-3 είναι ωφέλιμη, δεν συνιστώνται συμπληρώματα για άλλες γνωστικές λειτουργίες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη διατροφή ατόμων με άνοια, με τακτικούς ελέγχους βάρους και προσαρμοσμένα γεύματα που ενθαρρύνουν την πρόσληψη τροφής. Τέλος, υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει το 40% των περιπτώσεων άνοιας.