Οι πρωτιές στα 10 χλμ είχαν χρώμα Θεσσαλονίκης!

Εισαγωγή
Η πρώτη θέση του 19ου Διεθνή Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος, στην κατηγορία ανδρών και γυναικών, ήταν αθηναϊκή υπόθεση (Γιώργος Μενής και Ντενίζ Δημάκη), αλλά τον αγώνα των 10 χιλιομέτρων τον κέρδισε δυάδα από συλλόγους της Θεσσαλονίκης, ο Ορφέας Γιαννάτης του Γ.Σ. Ηρακλής με χρόνο 31:21 και η Αθανασία Κοκκορού της «Stoikos Running Team» με 34:51, που αποτελεί και ατομικό της ρεκόρ.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Οι δύο εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης μίλησαν στα Μακεδονικά Νέα, για το πώς βίωσαν τον αγώνα, τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής και του τερματισμού, καθώς και τους επόμενους στόχους τους.

Γιαννάτης: «Δεν ένιωθα καλά, είχα περάσει ίωση, έπειθα διαρκώς τον εαυτό μου να συνεχίσει»

«Ο αγώνας των 10χλμ του Μέγα Αλέξανδρου ήταν μέρος της προετοιμασίας μου, για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα των 10.000 μέτρων, το οποίο θα γίνει στις 26 Απριλίου στο Αίγιο και αποτελεί και τον επόμενο στόχο μου. Η προετοιμασία μου για τον αγώνα περιλάμβανε κατά μέσο όρο εννιά προπονήσεις την εβδομάδα, σωστή διατροφή και ξεκούραση. 

Μέσα σε όλα αυτά είναι σημαντικό για εμένα να κρατάω την αγάπη μου για το άθλημα και να μην το παίρνω τόσο σοβαρά, για να μπορώ να χαίρομαι την διαδικασία και να μην με καταβάλει η πίεση και η κούραση» υπογράμμισε ο Θεσσαλονικιός νικητής των 10 χλμ.

Και αναφέρθηκε στον έξτρα αντίπαλο μίας ίωσης, από την οποία ανάρρωσε πρόσφατα: «Η διαδρομή ήταν ιδανική για γρήγορες επιδόσεις, καθώς είναι, κυρίως, επίπεδη και κατηφορική. Ο καιρός μάς βοήθησε,επίσης, αφού δεν είχε, ούτε πολύ ζέστη, ούτε αέρα. Σε αντίθεση με τις εξωτερικές συνθήκες, δεν ένιωθα πολύ καλά μέσα στον αγώνα. Αυτό, μάλλον, οφείλεται σε μια ίωση, που πέρασα δύο εβδομάδες πριν. Ήταν δύσκολα από την αρχή και έπρεπε να πείθω διαρκώς τον εαυτό μου να συνεχίσει, η αλήθεια είναι, ότι το γεγονός πως προπορευόμουν με βοήθησε να συνεχίσω την προσπάθεια».

Στον τερματισμό η επιβράβευση της πρώτης θέσης ήταν η καλύτερη ανταμοιβή: «Όταν κατάφερα να τερματίσω πρώτος με έναν σχετικά καλό χρόνο για εμένα χάρηκα πολύ. Χάρηκα και για τη νίκη, αλλά, κυρίως, για την μεγάλη προσπάθεια, που χρειάστηκε να κάνω την συγκεκριμένη μέρα, για να καταφέρω να κρατηθώ δυνατός μέχρι το τέλος».

Το βιογραφικό του

Ο Ορφέας Γιαννάτης γεννήθηκε στις 4/1/2002 στη Θεσσαλονίκη. Από μικρός αγαπούσε τον αθλητισμό και ασχολήθηκε με πολλά αθλήματα, μέχρι την ηλικία των 16 ετών, όταν κατέληξε στον στίβο. Από τότε έχει διακριθεί σε εθνικό επίπεδο και έχει λάβει μέρος σε αγώνες και με την Εθνική ομάδα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ και ασχολείται ερασιτεχνικά και με τη μουσική.

 

Κοκκορού: «Είμαι χαρούμενη, γιατί νίκησα στη Θεσσαλονίκη, με την οποία είμαι συναισθηματικά συνδεδεμένη»

Η νικήτρια του αγώνα των 10 χιλιομέτρων Αθανασία Κοκκορού τόνισε:«Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ένας αγώνας στόχος. Ήταν ένα τεστ για να δούμε το σημείο στο οποίο βρίσκομαι. Τους τελευταίους μήνες, μετά την επιστροφή μου από επαγγελματικό ταξίδι μου στην Αφρική, δουλέψαμε με τον προπονητή μου πολύ σκληρά, τόσο τη φυσική μου κατάσταση, όσο και τη ψυχολογία μου. 

Είμαι πολύ χαρούμενη, τόσο για τη νίκη, επειδή ήρθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την οποία είμαι συναισθηματικά συνδεμένη, λόγω του προπονητή μου, Αντώνη Στόικου, καθώς  και του συλλόγου μου, ΣΑΠΚ Νεάπολης, όσο και για την επίδοση, την οποία δεν την περίμενα. 

Το συναίσθημα να τερματίζεις στη πρώτη θέση σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα είναι ξεχωριστό, γι' αυτό και η νίκη είχε ιδιαίτερη σημασία, πολύ περισσότερο, από την στιγμή που ήρθε, μέσα από έντονο συναγωνισμό και τελικά με μια αξιόλογη επίδοση. Η στήριξη από την ομάδα μου και τον προπονητή  μου την μέρα του αγώνα  ήταν καθοριστική και τους ευχαριστώ».

Για τη διαδρομή, που είχε αφετηρία το δημοτικό στάδιο Αμπελοκήπων και τερματισμό το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Παραλία Θεσσαλονίκης,  η 23χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια επεσήμανε πως «ήταν ευνοϊκή για ρεκόρ, παρόλο που είχε δύο μικρές ανηφόρες. Η θερμοκρασία, που είναι σημαντικός παράγοντας σ’ αυτές τις αποστάσεις, ήταν ιδανική. 

Ο συναγωνισμός με τη δεύτερη Κατερίνα Κουτλή, αλλά και η θετική αύρα, που έπαιρνα απ’ όλο τον κόσμο, καθώς πλησίαζα προς τον τερματισμό, συνετέλεσαν στην επίτευξη αυτής της επίδοσης, που αποτελεί και ατομικό μου ρεκόρ».

Όσο για τον επόμενο στόχο της; «Είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα 10 χλμ στο Αίγιο στις 26 Απριλίου, όπου θα επιδιώξω να καταφέρω μια ανάλογη επίδοση» απάντησε.

Και μίλησε για τον λόγο για τον οποίο επέλεξε σύλλογο από την Θεσσαλονίκη, αν και Σπαρτιάτισσα: «Σπούδασα για κάποιο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη και επειδή γνώριζα, ότι ο κύριος Αντώνης ασχολείται με μεγάλες αποστάσεις και στιπλ, καθώς και τις επιτυχίες αθλητών του, αποφάσισα να κάνω αυτή την επιλογή. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον προπονητή μου, γιατί χωρίς την πολύτιμη καθοδήγησή του, δεν θα είχα εξελιχθεί τόσο πολύ. Στόχος μας είναι να γίνομαι κάθε χρόνο καλύτερη».

Το βιογραφικό της

Η Αθανασία Κοκκορού γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 2002 στη Σπάρτη Λακωνίας, όπου και μεγάλωσε. Κατάγεται από πολύτεκνη οικογένεια (έξι αδέρφια). Είναι μόνιμο στέλεχος στο Πολεμικό Ναυτικό. Σε ηλικία 8 ετών έτρεξε για πρώτη φορά σε έναν αγώνα στο χωριό της Καστόρειο, όπου την είδε ο πρώτος της προπονητής, Μιχάλης Καλομοίρης. Το 2016 πήρε μέρος για πρώτη φορά σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Όταν το 2021 ήταν φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να γραφτεί στο σύλλογο ΣΑΠΚ Νεάπολης, με προπονητή τον Αντώνη Στόικο. 

Αν και μερικούς μήνες αργότερα πέρασε στη Σχολή μονίμων υπαξιωματικών του Ναυτικού, η οποία βρισκόταν στην Αθήνα, δεν σταμάτησε τη συνεργασίας της με τον νέο της προπονητή. Ανεβαίνει ανά κατά χρονικά διαστήματα στη Θεσσαλονίκη για προπονήσεις και τον υπόλοιπο χρόνο παίρνει οδηγίες εξ' αποστάσεως. 

Έχει πολλές διακρίσεις στα στιπλ, στον ανώμαλο και στα 10χλμ. Κατέλαβε την τρίτη θέση με την Εθνική ομάδα στα 3.000 μέτρα με φυσικά εμπόδια στους Μεσογειακούς αγώνες. Το 2024 ήταν η νικήτρια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 10χιλιόμετρα στην κατηγορία των γυναικών, αλλά και στην Κ23, όπου ανήκει. 

Συγγραφέας
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος
ΟΡΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΑΤΗΣ – ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ (19ος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
1