Γεννήθηκε το 1960 στη Βουλγαρία και από 12 ετών ασχολήθηκε με το τριπλούν, φοιτώντας σε αθλητικό σχολείο. Είχε ατομικό ρεκόρ, 17.03 μέτρα, αλλά εξαιτίας των πολύ υψηλών κριτηρίων εκείνης της εποχής δεν κατάφερε να πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στη Βουλγαρία, γνώρισε την Ελληνίδα φοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό του, Εύα Νικολάου. Το 1987 μετακόμισαν μόνιμα στην Ελλάδα και απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.
Ήρθε και άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού στίβου. Έγινε ο προπονητής των πρωταθλητών, χαρίζοντας στη χώρα μας ολυμπιακές επιτυχίες και πολλά μετάλλια.
Αθλητές και αθλήτριες, όπως η Νίκη Ξάνθου, η Όλγα Βασδέκη, η Βούλα Τσιαμήτα, ο Λούης Τσάτουμας, ο Σπύρος Βασδέκης, ο Κώστας Ζαλαγκίτης, ο Μίλτος Τεντόγλου και πρόσφατα ο Εμαννουήλ Καραλής, υπό την καθοδήγησή του διέπρεψαν και πήραν μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις.
Ο Γιώργος Πομάσκι μίλησε στα Μακεδονικά Νέα για τις επιδόσεις των δύο αθλητών του (Καραλή και Τεντόγλου) στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κίνας και τις προοπτικές τους.
Αρχικά υπενθύμισε, ότι «δεν είναι αλματώδης η εξέλιξη του Μανόλο (σ.σ. Καραλής). Είναι μία σταδιακή πρόοδος, που τον έφερε ως εδώ. Αυτό το παιδί έχει κάνει 5.80 μ. ως έφηβος, όσο και ο Ντουπλάντις. Σ’ αυτές τις ηλικίες αντάλλαξαν 2-3 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Απλά, μόλις πέρασε την εφηβεία, οι συγκυρίες δεν ήταν οι κατάλληλες για να κάνει πολύ μεγάλα πράγματα. Διαφορετικά θα είχε φτάσει νωρίτερα σ’ αυτές τις μεγάλες επιτυχίες».
Ο ίδιος ο Καραλής στις δηλώσεις του απέδωσε το ασημένιο στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου της Κίνας στην αλλαγή προπονητικού τιμ και στην νέα τριάδα που τον έχει αναλάβει. «Έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα συνεργασίας, εγώ, ο πατέρας του Χάρης Καραλής και ο πολύ καλός προπονητής στο τεχνικό κομμάτι, Πολωνός, Μαρσίν Στεπάνσκι και προπονούμε τον Μανόλο.
Έτσι σταθεροποιήθηκε η απόδοσή του και έφτασε τόσο ψηλά. Διόρθωσε τη φυσική του κατάσταση, την τεχνική του, την αυτοπεποίθησή του, έγινε πιο επαγγελματίας και όταν τα κάνεις όλα αυτά, τα αποτελέσματά δεν αργούν να έρθουν» τόνισε ο Πομάσκι.
Ο Καραλής πήρε φόρα και δήλωσε, ότι θέλει να σπάσει τα ρεκόρ του Λαβινελί και του Μπούμκα. «Γιατί όχι; Ο κάθε αθλητής δουλεύει για να γίνει ο καλύτερος και ο Μανόλο έχει μπει σ’ αυτή την τροχιά, θα κυνηγήσει στους στόχους του και θα τους πετύχει» απάντησε ο ομοσπονδιακός μας προπονητής με ειδίκευση στα άλματα.
«Έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει τον Ντουπλάντις»!
Τον Ντουπλάντις μπορεί να τον νικήσει ο Μανόλο; «Ο Ντουπλάντις είναι ένα φαινόμενο. Στον αθλητισμό αυτοί οι αθλητές μένουν στην ιστορία για πάρα πολλά χρόνια. Έχει συλλάβει όλες τις λεπτομέρειες στο άλμα επί κοντώ. Εκμεταλλεύεται το κοντάρι στον μέγιστο βαθμό και είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος αντίπαλος. Ο Μανόλο, όμως, έχει βάλει στόχο να τον ξεπεράσει και θα κυνηγήσει τον στόχο του ασταμάτητα.
Είδαμε, ότι ο Ντουπλάντις αγχώθηκε στο Παγκόσμιο. Όταν βλέπεις τον αντίπαλο να κάνει τόσο μεγάλα άλματα στα 6 μέτρα, αρχίζεις και σκέφτεσαι, ότι μπορεί να κάνει και 6.10 και 6.15. Τα τελευταία 5-6 χρόνια ο Ντουπλάντις δεν είχε αντίπαλο, κανείς δεν τον πλησίασε τόσο πολύ και γι’ αυτό για πρώτη φορά αγχώθηκε στην Κίνα» υπογράμμισε ο Γιώργος Πομάσκι.
Και πρόσθεσε αναφερόμενος στον επόμενο στόχο του Μανόλο: «Είναι το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο ανοιχτού στίβου. Θα πείτε, ότι υπάρχει και ο Ντουπλάντις, αλλά πριν από τον αγώνα ποτέ δεν ξέρεις το αποτέλεσμα…».
«Ο Μίλτος θέλει μία μεγάλη επίδοση πάνω από 8.75 μέτρα»!
Αναφερόμενος στην εμφάνιση του Μίλτου Τεντόγλου και την 5η θέση στο Παγκόσμιο της Κίνας, ο Γιώργος Πομάσκι υπογράμμισε: «Η ασθένειά του ήταν ένα σοβαρό εμπόδιο, που δεν τον άφησε να φτάσει στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, πριν από τον αγώνα.
Ήταν αναμενόμενο, το ξέραμε, αλλά δεν παύουμε να είμαστε μαχητές και ο μαχητής δεν φεύγει από τη μάχη. Κανένας αθλητής υψηλού επιπέδου, όπως ο Μίλτος, δεν θέλει να χάνει. Θα δουλέψουμε πολύ καλά για να επιστρέψει στα απαιτούμενα επίπεδα».
Ο ομοσπονδιακός προπονητής συνέχισε λέγοντας, πως «είμαι σίγουρος, ότι ο Μίλτος θα κάνει την καλύτερη προετοιμασία της ζωής του το καλοκαίρι για να διαλύσει κάθε υποψία για την αξία του. Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο. Χρειάζεται και δουλειά. Το νιώθω, ότι είναι έτοιμος να κάνει αυτό που πρέπει για να επιστρέψει στην κορυφή».
Ποιοι είναι οι άμεσοι, αλλά και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του Τεντόγλου; Ο Γιώργος Πομάσκι απάντησε λέγοντας, ότι «το μεγαλύτερο κίνητρο του Μίλτου, πλέον, είναι η μεγάλη επίδοση. Μία επίδοση πάνω από 8.75 μέτρα.
Δεν θα είναι πανευρωπαϊκό ρεκόρ, το έχει ο Εμιάν με 8.86, ούτε παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά με ένα άλμα στα 8.75 ο Μίλτος θα μπει στην καλύτερη 10άδα του κόσμου όλων των εποχών στο άλμα εις μήκος. Φυσικά άμεσος στόχος του είναι να κερδίσει το Παγκόσμιο στον Ανοιχτό. Πάντα ο στόχος του σε κάθε αγώνα είναι η νίκη».
Όσο για το ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Πάουλ, με το άλμα του στα 8.95 μέτρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο το 1991; Ο Γιώργος Πομάσκι έδωσε την εξήγηση: «Υπάρχουν αγωνίσματα που εξελίχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και άλλα που έμειναν στάσιμα, όπως είναι το μήκος. Από το 1968, μέχρι σήμερα, στο μήκος μόνο μία φορά έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, από τον Πάουελ το 1991. Τον πλησίασε μόνο ο Καρλ Λούις. Αυτό δείχνει πόσο τρομερά δύσκολο είναι το ρεκόρ στο μήκος».
