Η κόντρα αυτή κλιμακώθηκε μετά από δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι ανώτατα κυβερνητικά στελέχη του Σάντσεθ φέρονται να πίεσαν τη γαλλική Vivendi – που κατέχει το 12% της Prisa – να σταματήσει να στηρίζει τον Ουγκουρλιάν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές στην ηγεσία του ομίλου. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της El País επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον Ουγκουρλιάν, εκλέγοντάς τον στη θέση του προέδρου.
Σε άρθρο-καταπέλτη που δημοσιεύθηκε στην El País, ο Ουγκουρλιάν δεσμεύτηκε ότι η εφημερίδα θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της, ενώ επέκρινε ανοιχτά τον Σάντσεθ, υπονοώντας ότι επιχειρεί να φιμώσει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.
«Είναι αδιανόητο, τη στιγμή που συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, να επιχειρείται ο έλεγχος ενός ανεξάρτητου ΜΜΕ, είτε άμεσα είτε μέσω κρατικών μηχανισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η σύγκρουση φαίνεται να πυροδοτήθηκε από την πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει στον όμιλο Prisa τηλεοπτική άδεια, με την αντιπολίτευση και συντηρητικά μέσα να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέλει να δημιουργήσει ένα «φιλοκυβερνητικό κανάλι».
Ο Ουγκουρλιάν, ωστόσο, είναι αντίθετος σε αυτή την προοπτική, επικαλούμενος τις ζημιές που υπέστη στο παρελθόν η Prisa από την ενασχόλησή της με την τηλεόραση. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, απέπεμψε δύο υψηλόβαθμα στελέχη που υποστήριζαν τη δημιουργία του καναλιού με κυβερνητική στήριξη, πυροδοτώντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
