Ο Μακρόν δεν ανέφερε τις ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες επιστήμονες έχουν απολυθεί λόγω περικοπών στην έρευνα που έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ του Τραμπ και των διακεκριμένων πανεπιστημίων, όπως το Χάρβαρντ.
«Εδώ στη Γαλλία, η έρευνα είναι προτεραιότητα, η καινοτομία ένας πολιτισμός, η επιστήμη ένας απεριόριστος ορίζοντας. Ερευνητές από όλο τον κόσμο, επιλέξτε τη Γαλλία, επιλέξτε την Ευρώπη!» είπε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Χ.
Here in France, research is a priority, innovation is a culture, and science is a boundless horizon. Researchers from around the world, choose France, choose Europe! See you on May 5.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 18, 2025
→ https://t.co/a8qXY6issB
Σύμφωνα με το Reuters, η απειλή για τα προς το ζην των ακαδημαϊκών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχει δώσει στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να καρπωθούν ένα πνευματικό απροσδόκητο κέρδος.
Η Γαλλία εγκαινίασε την Παρασκευή την πλατφόρμα «Επιλέξτε τη Γαλλία για την Επιστήμη», που λειτουργεί από τον Γαλλικό Εθνικό Οργανισμό Ερευνών (ANR), η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πανεπιστήμια, σχολεία και ερευνητικούς οργανισμούς να υποβάλουν αίτηση για συγχρηματοδότηση από την κυβέρνηση για να φιλοξενήσουν ερευνητές.
«Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να αντισταθεί στις επιθέσεις κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ANR για να προσθέσει ότι «το διεθνές πλαίσιο» δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ένα άνευ προηγουμένου κύμα κινητικότητας μεταξύ ερευνητών παγκοσμίως και ότι η Γαλλία σκοπεύει να γίνει ένας φιλόξενος χώρος για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν την εργασία τους στην Ευρώπη.
Η ANR είπε ότι η πλατφόρμα θα επιτρέψει στα πανεπιστήμια να υποβάλουν έργα για να φιλοξενήσουν διεθνείς ερευνητές, ειδικά σε τομείς όπως η έρευνα υγείας, το κλίμα και η βιοποικιλότητα, η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι διαστημικές μελέτες, η γεωργία, η ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τα ψηφιακά συστήματα.
