Καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία μαίνεται, η συντριπτική πλειοψηφία, 357 βουλευτές, την Τετάρτη υποστήριξε την παράταση, η οποί επιτρέπει στη χώρα να συνεχίσει να κινητοποιεί στρατεύματα και αναστέλλει τον εκλογικό κύκλο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιμετώπισε πιέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον αποκάλεσε δικτάτορα - κριτική που ώθησε τους Ουκρανούς να συσπειρωθούν γύρω από τον Zελένσκι, αυξάνοντας τα ποσοστά αποδοχής του.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι μετά τη λήξη της θητείας του το 2024. Ωστόσο, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, οι εκλογές είναι αδύνατες κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.
Καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την ηγεσία του Τραμπ δημιούργησαν ελπίδες για πιθανή κατάπαυση του πυρός και ενδεχόμενες εκλογές, ορισμένοι πολιτικοί της ουκρανικής αντιπολίτευσης άρχισαν να επικρίνουν πιο ανοιχτά τον Ζελένσκι.
Ο Πέτρο Ποροσένκο, πρώην πρόεδρος και αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη», δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να παραταθεί, ειδικά μετά τα φονικά ρωσικά πλήγματα στο Σούμι και στο Κρύβι Ριχ αυτόν τον μήνα.
Ωστόσο, κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι προσπάθησε να ενισχύσει τις δυνάμεις του κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.
«Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε το προφανές - η κυβέρνηση άρχισε να καταχράται τον στρατιωτικό νόμο, χρησιμοποιώντας τον όχι μόνο για να υπερασπιστεί τη χώρα, αλλά για να οικοδομήσει ένα αυταρχικό καθεστώς», είπε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συζητήσεων την Τρίτη.
Πάντως, το κόμμα του Ποροσένκο υποστήριξε συντριπτικά την παράταση του στρατιωτικού νόμου, με μόνο έναν βουλευτή από το κόμμα να την καταψηφίζει.
