Σημειώνεται ότι, το Bloomberg ανέφερε την Τρίτη ότι η Ρωσία συμφώνησε να βοηθήσει την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επικοινωνία με το Ιράν για διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Το δημοσίευμα, που αναμεταδόθηκε από ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως «η Ρωσία πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν θα πρέπει να επιλύσουν όλα τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων» και ότι η Μόσχα «είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει αυτό».
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters το Κρεμλίνο δεν το επιβεβαίωσε αυτό, αλλά ξεκαθάρισε ότι το Ιράν είναι πλέον ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν λεπτομερέστερα από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία πιστεύει ότι τα προβλήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα.
«Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η κατανόηση ότι η ρωσική θέση υποστηρίζει ότι το πρόβλημα του πυρηνικού φακέλου του Ιράν πρέπει να επιλυθεί αποκλειστικά με ειρηνικά πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για κάτι τέτοιο, διότι το Ιράν είναι σύμμαχός μας, εταίρος μας και μια χώρα με την οποία αναπτύσσουμε ολοκληρωμένες, αμοιβαία επωφελείς και με αμοιβαίο σεβασμό σχέσεις και η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν γι' αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν αυτό», τόνισε.
Ερωτηθείς ειδικά για το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Πεσκόφ είπε: «Κοιτάξτε, το θέμα του Ιράν ήταν στην ατζέντα, θίχτηκε, αλλά όχι λεπτομερώς», αναφερόμενος στη συνάντηση στο Ριάντ.
Υπενθυμίζεται πως, ο Τραμπ επανέφερε τον περασμένο μήνα την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, η οποία περιλαμβάνει προσπάθειες να μηδενιστούν οι εξαγωγές πετρελαίου του, προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
«Θετικά», βλέπει το Κρεμλίνο την επιστολή Ζελένσκι σε Τραμπ
Η Ρωσία έχει εμβαθύνει τους δεσμούς της με την Ισλαμική Δημοκρατία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς υπέγραψε συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας με το Ιράν τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, η Ρωσία χαιρετίζει τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί για τον πόλεμο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές στη Μόσχα με ποιον θα μπορούσε να διαπραγματευτεί, δήλωσε την Τετάρτη το Κρεμλίνο.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό για να φέρει πιο κοντά τη διαρκή ειρήνη. Κανείς δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Τραμπ σε ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ παρέθεσε απόσπασμα από την επιστολή που του έστειλε ο Ζελένσκι.
Ερωτηθείς πώς το Κρεμλίνο το βλέπει αυτό, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Θετικά».
Πρόσθεσε όμως: «Το ερώτημα είναι με ποιον θα καθίσουμε. Προς το παρόν, ο Ουκρανός πρόεδρος εξακολουθεί να απαγορεύεται νομικά να διαπραγματεύεται με τη ρωσική πλευρά. Έτσι, σε γενικές γραμμές, η προσέγγιση είναι θετική, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν αλλάξει ακόμη».
Ο Πεσκόφ αναφερόταν σε ένα διάταγμα του Ζελένσκι το 2022 που απέκλειε τις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
