Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο Σπύρος Παυλίδης για τον ισχυρότατο σεισμό στη Μιανμάρ

Εισαγωγή
Για τον ισχυρότατο σεισμό, μεγέθους 7,7 της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την Μιανμάρ, σήμερα Παρασκευή (28/3), και την επεξήγηση του ρήγματος Sagaing στο οποίο εκδηλώθηκε, αναφέρεται, μέσω ανάρτησής του στο facebook, ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Όπως αναφέρει ο κ. Παυλίδης, «το ρήγμα Sagaing στο οποίο εκδηλώθηκε ο ισχυρότατος σεισμός της 28ης Μαρτίου 2025 στην Myanmar είναι παράλληλο και πολύ κοντά στα όρια των Λιθοσφαιρικών Πλακών Ινδίας-Ευρασίας. Προέκταση των ρηγάτων Σουμάτρας, νησιών Andaman, όπου είχε εκδηλωθεί ο σεισμός (Μ> 9,2) και το μεγάλο τσουνάμι των Χριστουγέννων 2004 (εικόνα 1)».

«Ο σεισμός του Mandalay φαίνεται να χτύπησε στο «δεξιόστροφο» πλάγιας κίνησης ("οριζόντιας μετατόπισης") ρήγμα Sagaing, κατά μήκος ενός τμήματος του με πολύ υψηλό ετήσιο ρυθμό ολίσθησης, 24 χιλιοστών το χρόνο με βάση τα δεδομένα GPS. Για το λόγο αυτό η περιοχή κοντά σε αυτό το ρήγμα παρουσιάζει υψηλό σεισμικό κίνδυνο (μοντέλο Temblor). Ιστορικά το 1946, ένας αντίστοιχος σεισμός Μεγέθους 7,7 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την περιοχή ακριβώς βορειότερα του σημερινού σεισμού, από την προέκταση του ίδιου ρήγματος», προσθέτει στη συνέχεια.

Η ανάρτηση του κ. Παυλίδη:

 

Πηγή Φωτογραφίας
Printscreen
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0