Η πρόσκληση αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Κεντρική Μακεδονία.
Τι επενδύσεις αφορά το πρόγραμμα βάσει χαρτογράφησης των αναγκών στην ΠΚΜ
Τα έργα που θα υποβληθούν αφορούν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Περιφέρειας, όπως Μονάδων ΠΦΥ, Κέντρων Υγείας και Εξωτερικών Ιατρείων Νοσοκομείων, μέσω της προμήθειας εξοπλισμού, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής τους λειτουργίας.
Επίσης, περιλαμβάνονται και επενδύσεις σε εξοπλισμό για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα.
Η Επιτελική Δομή του Υπουργείου Υγείας έχει επεξεργαστεί τα διαθέσιμα δεδομένα της κατάστασης της υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλους τους επιμέρους Τομείς και έχει διαμορφώσει προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους. Ειδικότερα επεξεργάστηκε τις ιεραρχημένες προτάσεις των ΥΠΕ σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική και τα μέτρα πολιτικής που είναι σε συνάφεια με τον Αναγκαίο Όρο (ΑΟ) και κατένειμε τις σχετικές δράσεις ανά κατηγορία παρέμβασης. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί ηχαρτογράφηση των αναγκών υγείας για την Κεντρική Μακεδονία σύμφωνα και με την ΕθνικήΣτρατηγική Υγείας για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
ΟΙ επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να ανέρχονται σε εθνικό επίπεδο στο 60% των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την Υγεία.
Όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Μελίνα Δερμεντζοπούλου «στις περιφέρειες που μπορούν να διαχειρίζονται τους πόρους που τους έχουν ανατεθεί, δόθηκε η δυνατότητα να μπορούν να τους διοχετεύσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους. Στη συγκεκριμένη πρόταση δόθηκε παράταση και ανανεώθηκε γιατί υπήρξε διαβούλευση με τις δύο υγειονομικές περιφέρειες. Γίνεται μια χαρτογράφηση των αναγκών οι οποίες έρχονται στη ΠΚΜ και ακολουθεί προτεραιοποίηση».
Οι δικαιούχοι για ένταξη και χρηματοδότηση
Δικαιούχοι είναι οι 3η και 4η Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τα νοσοκομεία αρμοδιότητάς τους και το ΕΚΑΒ.
Πιο συγκεκριμένα δικαιούχοι προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο τουΠρογράμματος στη Κεντρική Μακεδονία είναι:
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ),
3η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,
4η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ,
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ,
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ,
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ",
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ ΚΙΛΚΙΣ,
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ,
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ,
ΝΓΝΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ,
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ,
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ,
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ.
Ως προτεραιότητα του προγράμματος περιγράφεται η «Προώθηση της Κοινωνικής Συνοχής» στην Κεντρική Μακεδονία και ως ειδικός στόχος η «Πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη». Ημερομηνία Λήξης υποβολής προτάσεων έχει οριστεί η 30/06/2025.
Δερμεντζοπούλου: Προτεραιότητα η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας
Σε δήλωση της στα Μακεδονικά Νέα η αρμόδια η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μελίνα Δερμεντζοπούλου, εξήγησε του λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο ποσό οδηγήθηκε ώστε να καλυφθούν ανάγκες του συστήματος υγείας, επισημαίνοντας πως «το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε μια προσπάθεια ανασύνταξης. Όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) έχουν ως προτεραιότητα το κομμάτι αναβάθμισης όλων των βαθμίδων υγείας. Υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων για την αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας».
Αναφερόμενη, στην υψηλή απορροφητικότητα πόρων ανάλογων προγραμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία και τους λόγους που επιτυγχάνεται η απορροφητικότητα αυτή, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως «η απορροφητικότητα σε τέτοιες προσκλήσεις αγγίζει το 100%. Υπάρχει βελτίωση σε αυτό το κομμάτι. Όλοι πλέον στο δημόσιο τομέα έχουν καταλάβει τον τρόπο υποβολής των προτάσεων και είναι σε ετοιμότητα. Αυτό είναι το νόημα, να μην χάνονται διαθέσιμα χρήματα».
Η κα Δερμεντζοπούλου έκανε ειδική αναφορά στα μεγάλα έργα νοσοκομειακών υποδομών που αναμένονται στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως «έχει γίνει εξορθολογισμός στο κομμάτι του υγειονομικού χάρτη. Ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία βλέπουμε ότι έχουν μπει προτεραιότητες. Έχουν χωροθετηθεί δυο νοσοκομεία και το παιδιατρικό και το ογκολογικό που είναι πολύ σημαντικό».
«Να λυθεί το θέμα της αναμονής για χειρουργείο»
Η αντιπεριφερειάρχης έκλεισε την τοποθέτηση της στα Μακεδονικά Νέα με αυτό που θεωρεί μείζον πρόβλημα για το σύστημα υγείας της χώρας και τις υπηρεσίες που προσφέρει. «Το δημόσιο σύστημα υγείας θέλει συνολική ενίσχυση. Πρέπει να επιταχυνθούν οι χρόνοι, ζήτημα για το οποίο δίνεται μεγάλη μάχη, ώστε να μην περιμένει κάποιος έξι και δέκα μήνες για ένα χειρουργείο. Δεν γίνεται να υπάρχουν οι γιατροί και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και να μην γίνονται χειρουργεία λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Πρέπει το θέμα των αναισθησιολόγων να λυθεί».
