Μια ανάσα πριν από τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αγγίζουν το 75%, ποσοστό ικανοποιητικό, καθώς η πόλη δεν αποτελεί δημοφιλή πασχαλινό προορισμό, όπως π.χ. η Κέρκυρα και η Σαντορίνη.
Ως επί το πλείστον οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης είναι από επισκέπτες Βαλκανικών χωρών, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία.
«Η κίνηση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, το Πάσχα δεν είναι από τις δυναμικές περιόδους της Θεσσαλονίκης. Γενικά το Πάσχα δεν έχει κίνηση η πόλη, όσο έχει άλλα Σαββατοκύριακα τώρα που ανοίγει ο καιρός. Ο κόσμος επιλέγει να πάει στην επαρχία, στα χωριά και σε άλλους προορισμούς. Έχουμε κινητικότητα από τα Βαλκάνια, θα έχει κίνηση η πόλη, υπολογίζω κοντά στο 70-75% πληρότητες στα ξενοδοχεία» αναφέρει ο κ. Μανδρίνος.
Το γεγονός ότι φέτος συμπίπτει το Πάσχα της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας δεν αποτυπώνεται τουριστικά στην αγορά της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ.
Ωσόσο, όπως εκτιμά ο ίδιος, η πληθώρα θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει και φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη Μεγάλη Εβδομάδα, με κυρίαρχες την Λατρευτική Εβδομάδα και τη συνάντηση των πέντε επιταφίων στην Πλατεία Αριστοτέλους, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον Ορθόδοξων Βαλκάνιων τουριστών.
«Όλα θα πάνε καλά, δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη πίεση όσον αφορά το κυκλοφοριακό και τις θέσεις στάθμευσης, όσοι θα έρθουν θα περάσουν ευχάριστα» εκτιμά ο κ. Μανδρίνος και επισημαίνει ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι αντίστοιχες με τις περσινές.
Ο παράγοντας Airbnb και η Συνθήκη Σένγκεν
Επιπλέον οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης όπως προκύπτει «ποντάρουν» και στην εφαρμογή της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη συνθήκη Σένγκεν, καθώς η κατάργηση των ελέγχων και συνεπώς της ταλαιπωρίας στα σύνορα αναμένεται να αυξήσει τις τουριστικές ροές.
«Προς το παρόν φαίνεται ότι η κίνηση που έχει η Θεσσαλονίκη τους πρώτους μήνες δεν πρόκειται να πέσει. Περιμένουμε να δούμε τι κατάληξη θα έχει το άνοιγμα των συνόρων της Σέγκεν όταν θα αρχίσουν να έρχονται από εκείνη τη δίοδο γιατί προς το παρόν είναι μικρή η κινητικότητα και είναι φυσιολογικό λόγω του άστατου μέχρι πριν λίγες μέρες καιρού. Έχουμε μια προσδοκία ότι θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των επισκεπτών με αυτή την οδική σύνδεση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όπου υπήρχε η ατελείωτη ουρά στα σύνορα και ταλαιπωρούταν ο κόσμος» τονίζει ο κ. Μανδρίνος.
Αναφορικά με τον παράγοντα Airbnb ο πρόεδρος της ΕΞΘ εκτιμά ότι επηρεάζει κυρίως τα καταλύματα με λίγα αστέρια, τα οποία και ανταγωνίζεται.
Την ίδια ώρα όπως επισημαίνει μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο Πασχάλης Καραγιάννης, μέλος του Δ.Σ. της Stama Greece (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) οι πληρότητες στα Airbnb της Θεσσαλονίκης την περίοδο του Πάσχα φτάνουν στο 90%.
«Είμαστε γεμάτοι από Παρασκευή μέχρι και Δευτέρα» τονίζει, συμπληρώνοντας ότι τα ίδια ποσοστά καταγράφονται και στα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης της Χαλκιδικής και σε κοντινούς χειμερινούς προορισμούς, όπως ο Άγιος Αθανάσιος.
Χαλκιδική μέσω Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη μεγάλο μέρος των επισκεπτών που προχώρησαν σε κρατήσεις διαμερισμάτων Airbnb στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα συνδυάσουν την οδική επίσκεψη στην πόλη με κάποιο κοντινό προορισμό την ημέρα του Πάσχα.
Χαρακτηριστική περίπτωση, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι επισκέπτες οι οποίοι δεν βρήκαν διαθέσιμο κατάλυμα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και προχώρησαν σε κράτηση στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος το 40% των κρατήσεων σε διαμερίσματα Airbnb στη Θεσσαλονίκη, όπως γνωστοποιεί, είναι από Έλληνες, το 25-30% από Βαλκάνιους και το 15-20% από Έλληνες του εξωτερικού που έρχονται από Βόρειες χώρες.
Οι πρωτοβουλίες του δήμου για την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει καθιερώσει και φέτος μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στην πόλη.
Αύριο Μ. Παρασκευή (18/4) πρόκειται να κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του δήμου για το Πάσχα, με τη μεγάλη συνάντηση των πέντε Επιταφίων στην πλατεία Αριστοτέλους στις 21.00.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, τη Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου στις 21.00 οι Επιτάφιοι του Καθεδρικού Ι. Ναού της Του Θεού Σοφίας, του Μητροπολιτικού Ι. Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, της Ι. Μονής της Αγίας Θεοδώρας, του Ι. Ναού της Παναγίας Χαλκέων και του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου του Τρανού θα συναντηθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, δίνοντας συνέχεια σε έναν νέο θεσμό που δημιουργείται, με έντονο πολιτιστικό και τουριστικό αποτύπωμα.
Όπως επισημαίνεται, σημαντική υπήρξε η συμβολή του Οργανισμού Τουρισμού της πόλης, που ανέλαβε την παραγωγή δύο σχετικών προωθητικών σποτ για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης. Παράλληλα, ειδικό έντυπο διανεμήθηκε σε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης ώστε οι επισκέπτες μέσω σχετικού QR Code να έχουν πλήρη ενημέρωση για όλα τα δρώμενα του Πάσχα στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον το Σάββατο 12 Απριλίου ολοκληρώθηκαν στη Ροτόντα οι εκδηλώσεις της Λατρευτικής Εβδομάδας, με την εντυπωσιακή -σύμφωνα με την ανακοίνωση- προσέλευση θεατών, να δικαιώνει την πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ενός πολιτισμικού γεγονότος μεγάλης κλίμακας που θα επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο.
