Στόχος της είναι να προσφέρει στους πολίτες, στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όλους όσοι είναι από... απόσταση με τη βοήθεια ενός κλικ, μια ολοκληρωμένη και προσβάσιμη εικόνα του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της πόλης, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων βιβλίων και έργων τέχνης.
Ψηφιακό αποθετήριο συλλογών
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πλατφόρμας είναι και το ψηφιακό αποθετήριο της Δημοτικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης και της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος αναζητήσιμων τεκμηρίων από τις συλλογές του δήμου Θεσσαλονίκης. Το αποθετήριο επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνήσουν και να μελετήσουν ψηφιοποιημένα έργα τέχνης, ιστορικά έγγραφα και άλλα πολιτιστικά τεκμήρια που διασώθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν.
Η Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη και η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης έχουν ψηφιοποιήσει πάνω από 300.000 σελίδες βιβλίων, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση σε πάνω από 1.200 σπάνια βιβλία από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Επιπλέον, έχουν ψηφιοποιηθεί 600 μοναδικοί πίνακες από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, συμπεριλαμβανομένων σκίτσων του Γύζη, επιτρέποντας στους χρήστες, σε παγκόσμιο επίπεδο, να εξερευνήσουν και να μελετήσουν, μέσω του διαδικτύου, τα έργα τέχνης με καινοτόμους τρόπους.
Διαδραστικές εφαρμογές
Η πλατφόρμα discover.thessaloniki.gr, προσφέρει επίσης διάφορες διαδραστικές εφαρμογές που ενισχύουν την εμπειρία των χρηστών:
- Μακεδονία και Ελληνική Επανάσταση: Μια διαδραστική εφαρμογή GIS που εστιάζει στην ιστορία και την προσφορά της Μακεδονίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό και εμπειρίες, παρουσιάζοντας σημεία - σταθμούς, ήρωες και διάφορα έγγραφα.
- AR Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού - Casa Bianca: Ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας που επιτρέπει σε μικρούς και μεγάλους χρήστες να ανακαλύψουν την ιστορία του κτηρίου Casa Bianca με διασκεδαστικό τρόπο, μέσω mini games, όπως παζλ και ναρκαλιευτή.
- Ψηφιακή Πινακοθήκη: Μια εφαρμογή που παρουσιάζει έργα τέχνης από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, επιτρέποντας στους χρήστες να εξερευνήσουν τη συλλογή ψηφιακά σε 3D μορφή.
- Τηλεκπαίδευση: Προγράμματα και υλικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές που υποστηρίζουν την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, εστιάζοντας στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.
Στόχος της δημοτικής αρχής
Ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, Οργάνωσης, Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, μιλά στα «Μακεδονικά Νέα», για τη σημασία του έργου, χαρακτηρίζοντάς το εμβληματικό, διότι, όπως αναφέρει, «μας έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την προβολή της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου όχι μόνο για τους δημότες, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Γι' αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο έργο, το οποίο είναι προσβάσιμο με όλο το υλικό που διασώθηκε και ψηφιοποιήθηκε. Είναι διαθέσιμο σε όλους τους Έλληνες ανά τον πλανήτη και φυσικά σε όλους τους λάτρεις του πολιτισμού, οι οποίοι, μέσω αυτού του portal, μπορούν να ξεναγηθούν στην πολιτιστική κληρονομιά του δήμου Θεσσαλονίκης».
Παράλληλα, ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρεται και στον επόμενο στόχο του δήμου, υπογραμμίζοντας πως «στόχος μας είναι να επεκτείνουμε και να ψηφιοποιηθεί το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι στη διάθεση του δήμου Θεσσαλονίκης με την αναζήτηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων είτε από εθνικά είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, διότι τα οικονομικά του δήμου είναι περιορισμένα».
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
