Έως τα τέλη Ιουνίου ο συγκοινωνιακός χάρτης σύνδεσης Φιλύρου-Θεσσαλονίκης - Πιθανή δημιουργία νέας λεωφορειακής γραμμής για τα Πανεπιστήμια

Εισαγωγή
Την εκπόνηση συγκοινωνιακού χάρτη για τη σύνδεση του υπό κατασκευή Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου ΙΣΝ, στην περιοχή του Φιλύρου, με την πόλη της Θεσσαλονίκης έως τα τέλη Ιουνίου, πιθανότατα και με τη δημιουργία νέας λεωφορειακής γραμμής, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Έκτακτη σύσκεψη για την πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Διοικητήριο, υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συναρμόδιων φορέων.

Έργο πνοής για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα

 

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας υπογράμμισε τη σημασία του έργου, το οποίο χαρακτήρισε ως «έργο πνοής για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του, με εντολή του πρωθυπουργού, προκειμένου να μη χαθεί ούτε μία ημέρα από το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει την ολοκλήρωση και παράδοση του νοσοκομείου στις αρχές του 2027.

«Τέθηκαν ζητήματα στην πορεία κατασκευής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου τα οποία πρέπει να τα δούμε από κοντά, όπως είναι το θέμα της συγκοινωνιακής σύνδεσής του με το πανεπιστήμιο, λόγω του ότι θα είναι Πανεπιστημιακό, το θέμα της υδροδότησης του νοσοκομείου αλλά και των γύρω περιοχών, για να μπορούμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είναι οι αρχές του 2027 να παραδοθεί στην κοινή χρήση. Αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι θα έχουμε μια μελέτη, έναν συγκοινωνιακό χάρτη για το νοσοκομείο μέσα στον Μάιο -Ιούνιο για να έχουμε προβλέψει όλα τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις. Παράλληλα, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει τα θέματα της ύδρευσης για να μη χαθεί χρόνος, ούτως ώστε μόλις παραδοθεί το νοσοκομείο να έχουν εξασφαλιστεί όλα αυτά τα απαραίτητα για την λειτουργία ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γκιουλέκας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη συνεισφορά του στην υλοποίηση ενός  «νοσοκομείου -πιλότου για το πώς πρέπει να χτίζονται τα νοσοκομεία σε ολόκληρο τον κόσμο, με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα το οποίο πρέπει να έχουν».

Παράλληλα, αναφερόμενος στα συνοδά έργα οδοποιίας πέριξ του νοσοκομείου, καθώς και σε αυτό της ύδρευσης -το οποίο υπολογίζεται περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ- ο ίδιος ξεκαθάρισε πως τα κονδύλια για την υλοποίησή τους έχουν εξασφαλιστεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως υπάρχει «έμπρακτο πολιτικό ενδιαφέρον αυτή η προσφορά που γίνεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να μπορέσουμε να αποκτήσουμε αυτό που χρειάζεται η βόρεια Ελλάδα».

Νοσοκομείο - οδηγός αναφορικά με τις πρακτικές κατασκευής

 

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Παναγιώτης Παπούλιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των έργων, όχι μόνο του νοσοκομείου αλλά και των συμπληρωματικών υποδομών, όπως η ύδρευση και η συγκοινωνιακή σύνδεση με την πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως αίτημα του ΙΣΝ αποτέλεσε η σύνδεση του νοσοκομείου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς θα λειτουργήσει ως πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μάλιστα, το συγκοινωνιακό πλάνο ενδέχεται να περιλαμβάνει νέα λεωφορειακή γραμμή που θα εξυπηρετεί τον συγκεκριμένο σκοπό.

Παράλληλα, ο ίδιος έκανε ειδική μνεία στη σημασία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, καθώς και στην εκπόνηση των πλάνων συγκοινωνιακής σύνδεσής του με την πόλη της Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για ένα νοσοκομείο - οδηγό αναφορικά με τις πρακτικές κατασκευής αντίστοιχων σε παγκόσμια κλίμακα. «Έχει χρησιμοποιηθεί σαν τη βάση πάνω στην οποία ο Διεθνής Οργανισμός Πιστοποίησης θα πιστοποιεί όλα τα κατασκευαστικά έργα που θα γίνονται για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτή είναι μια σημαντική κατάκτηση για το συγκεκριμένο έργο, για τους συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια και για την πόλη. Ευελπιστούμε τέλος Ιουνίου να έχει εκπονηθεί αυτό το πλάνο και εν ευθέτω χρόνο να ολοκληρωθούν και οι εργασίες ύδρευσης του νοσοκομείου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπούλιας.

Προβλήματα προσβασιμότητας και βασικά αιτήματα των δήμων

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι δήμαρχοι των έτερων δύο γειτονικών δήμων Πυλαίας-Χορτιάτη και Παύλου Μελά, έχουν καταθέσει προτάσεις για την επίλυση ζητημάτων προσβασιμότητας που έχουν δημιουργηθεί.

«Ζητήσαμε να υπάρξει προστασία των πολιτών για τα βαρέα οχήματα. Καθημερινά εκατοντάδες βαρέα οχήματα μπαινοβγαίνουν σε κατοικημένες περιοχές και εξαιτίας των έργων στο Παιδιατρικό, αλλά και εκείνων του Flyover. Θέλουμε να προλάβουμε να μην έχουμε κάποιο σοβαρό ατύχημα. Επίσης ζητήσαμε αποκατάσταση του διαλυμένου οδικού δικτύου εξαιτίας αυτών των οχημάτων και πρόβλεψη για την ύδρευση και την αποχέτευση της περιοχής καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και αγοράζονται ακίνητα και οικόπεδα. Υπάρχει και το ζήτημα της προσβασιμότητας με την αστική συγκοινωνία και κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις προκειμένου να υπάρχει εύκολη και ασφαλής πρόσβαση από όλη τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία του ΟΑΣΘ», κατέληξε.

Χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο ΙΣΝ στη Θεσσαλονίκη θα διαθέτει περί τις 220 κλίνες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, τόσο για την περίθαλψη παιδιών όσο και για την εκπαίδευση επιστημονικού προσωπικού. Η κατασκευή του προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ενώ τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού, της κατασκευής και του εξοπλισμού έχει αναλάβει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο σχεδιασμός έχει γίνει από τον διεθνώς γνωστό αρχιτέκτονα, Renzo Piano. Το ελληνικό δημόσιο έχει αναλάβει συνοδά έργα υποδομής για τη σύνδεση του νοσοκομείου με οδικά δίκτυα, υπόγειες διαβάσεις αλλά και για τη σύνδεση του νοσοκομείου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Ταυτόχρονα, το ελληνικό δημόσιο έχει αναλάβει τη στελέχωση του νοσοκομείου.

Θα προσφέρει όλες τις βασικές κλινικές υπηρεσίες, από επείγοντα περιστατικά και πλήθος χειρουργικών ειδικοτήτων, μέχρι τμήματα καρδιολογίας, αιμοκάθαρσης και ογκολογίας, καθώς και νεογνική και παιδιατρική εντατική φροντίδα. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτίριο, δίπλα στο νοσοκομείο, θα στεγάζεται το νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, το οποίο θα διαθέτει ιδιωτικούς υπαίθριους κήπους και χώρους παιχνιδιού. Παράλληλα, ένα τρίτο κτίριο θα στεγάζει πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις διδασκαλίας και έρευνας, που θα περιλαμβάνουν ένα αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας, χώρους γραφείων, μία αίθουσα πολυμέσων, μία βιβλιοθήκη, καθώς και εργαστήρια μάθησης και έρευνας. Τα τρία κτίρια αναπτύσσονται σε δύο οικόπεδα, με υπέργειες και υπόγειες συνδέσεις, και λειτουργούν συνδυαστικά, στο πλαίσιο μίας καινοτόμου αρχιτεκτονικής προσέγγισης.

Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος
Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο ΙΣΝ
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
1