Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο είχε παραδοθεί μελέτη από το Τμήμα Παιδείας τού Δήμου Καλαμαριάς, η οποία εμφάνιζε το τότε μαθητικό δυναμικό, με πρόβλεψη πενταετίας, αποδεικνύοντας ότι ένα καινούργιο σχολείο αποτελούσε μονόδρομο. Το Υπουργείο Παιδείας αναγνώρισε την κοινωνική αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός νέου λυκείου στην περιοχή της Επέκτασης της Καλαμαριάς και συνυπέγραψε με το Υπουργείο Οικονομικών το σχετικό ΦΕΚ, για την ίδρυση του 8ου Λυκείου.
Το οικόπεδο υπάρχει και μάλιστα θα παραχωρούνταν από το Δημόσιο στον Δήμο Καλαμαριάς, ωστόσο ξαφνικά εμφανίστηκαν άγνωστοι μέχρι τότε ιδιοκτήτες.
Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια προκειμένου να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεταξύ του Δημοσίου και των φερόμενων ιδιοκτητών και η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται τον Μάιο του 2025, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται να κατατεθεί έφεση, γεγονός που πιθανόν να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την κατασκευή του σχολείου.
«Το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο. Θα πρέπει να βγει η δικαστική απόφαση περί ιδιοκτησίας ελληνικού δημοσίου για να εγγραφεί στο κτηματολόγιο ως τέτοιο. Έτσι θα είναι δυνατόν να παραχωρηθεί στον Δήμο Καλαμαριάς, καθώς υπάρχει έγγραφη πρόθεση για αυτό, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της μελέτης και κατασκευής του Σχολείου», δηλώνει στα Μακεδονικά Νέα ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς, Αθανάσιος Γιαννακός.
Ένα αίτημα πολλών ετών
Η δημιουργία του 8ου Λυκείου Καλαμαριάς είναι ένα αίτημα δεκαετίων, ιδιαίτερα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κατοίκων στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη (επέκταση) της Καλαμαριάς, από το 2000. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν μόνο δύο λύκεια, το 3ο και το 6ο, τα οποία δέχονται μαθητές από τέσσερα όμορα γυμνάσια, 3ο, 6ο, 9ο και 10ο. Έτσι υπάρχει πολλά παιδιά που αναγκάζονται να φοιτήσουν στα 4-5 Λύκεια που βρίσκονται στην περιοχή του Ναυάρχου Βότση και απέχουν περίπου 2χλμ από τον Αγ. Ιωάννη, γεγονός που προκαλεί κάθε χρόνο εντάσεις.
«Η ανέγερση τού 8ου Λυκείου είναι απαραίτητη για την ορθολογικότερη κατανομή των μαθητών, και μαθητριών, αποτελεί κοινωνική και εκπαιδευτική αναγκαιότητα και ευελπιστούμε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν θετική εξέλιξη» αναφέρει ο κύριος Γιαννακός.
