Π. Νικηφορίδης: Η βενιζελοποίηση της ΔΕΘ είναι γεγονός

Εισαγωγή
Για την ανάπλαση της ΔΕΘ και την κατασκευή μητροπολιτικού πάρκου τοποθετείται σε ανάρτησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Ο κ. Νικηφορίδης αναφέρεται στην πορεία των προτάσεων για τον συγκεκριμένο χώρο, καθώς και στην ανάγκη για περισσότερο πράσινο τόσο στη ΔΕΘ όσο και στο ΑΠΘ.

Έκανε λόγο για βενιζελοποίηση της ΔΕΘ, εν μέσω κλιματικής κρίσης, ενώ κάλεσε τους πολίτες να στέκονται δίπλα στη δημιουργία και όχι στην ακύρωση.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Παρακολουθούμε πολλοί από εμάς τα 30 τελευταία χρόνια μελέτες και αναζητήσεις για τη ΔΕΘ. Τη ΔΕΘ που καμία σχέση δεν έχει με αυτή πριν από 30 χρόνια. Προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και μία εποχή που χαρακτηρίζεται από συστηματική ψηφιοποίηση.

Πριν από 20 χρόνια η Κυβέρνηση Καραμανλή με την προοπτική της διοργάνωσης της EXPO2008 στη Θεσσαλονίκη είχε προτείνει τη μετεγκατάσταση της Έκθεσης στη Σίνδο. Δυστυχώς η EXPO2008 πήγε αλλού και ξεχάστηκε το θέμα. Πριν από αυτή την προοπτική είχε γίνει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο του Σαντιάγο Καλατράβα για την Έκθεση που συμπεριλάμβανε και το Γ΄ Σώμα Στρατού.

Το 2011-12 είχαμε μία μικρή συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΘ γιατί είχαμε σχεδιάσει ένα μικρό ελληνικό κήπο σε μία διεθνή έκθεση κηποτεχνίας στην Κίνα. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος που καμία σχέση δεν έχει με τον τωρινό μας ζήτησε μία χάρη. Να μελετήσουμε τη δυνατότητα συνύπαρξης μεγάλου πάρκου και έκθεσης. Η έννοια του Μητροπολιτικού Πάρκου ήρθε πολύ αργότερα όταν όλοι θέλησαν να αντιγράψουν το όνομα που δώσαμε στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Το γραφείο μας nikiforidis_cuomo architects, με δεδομένο ότι η μετεγκατάσταση είχε εγκαταλειφθεί, εκπόνησε εθελοντικά μία προκαταρκτική μελέτη που κρατούσε κάποια κτίρια και δημιουργούσε νέες εγκαταστάσεις κάτω από ένα χαμηλό λόφο που στην επιφάνεια του υπήρχαν μεγάλοι χώροι πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού. Ήταν μία ενδεικτική πρόταση για να διατυπώσουμε αυτό που γίνεται κι αλλού, δηλαδή ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκτήσουμε και τα δύο, εκθεσιακές λειτουργίες και πράσινο. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί από αυτούς που οργανωμένα ζητούν την ακύρωση της ανάπλασης και τη μετατροπή σε πάρκο χρησιμοποιούν την εικόνα της πρότασης μας!

Δημιουργήσαμε μία μεγάλη μακέτα την οποία παρουσιάσαμε στις αρχές της πόλης και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ. Εμείς αυτό που θέλαμε ήταν να αποδείξουμε ότι μπορούν να υπάρξουν έξυπνες λύσεις σε ότι προγραμματίζουμε να κάνουμε ως πόλη. Όταν διαπιστώσαμε ότι κανείς δεν αντιλαμβανόταν το θέμα εγκαταλείψαμε την ανιδιοτελή προσπάθεια!

Το ΔΣ της ΔΕΘ προχώρησε σε μελέτες που στόχο είχαν να ξεκαθαρίσουν και να ενισχύσουν τους λόγους παραμονής της ΔΕΘ στο κέντρο. Εν τω μεταξύ όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν εκείνη την περίοδο έβαλαν το λιθαράκι τους στην επιτόπια ανάπλαση και την παραμονή της ΔΕΘ. Ιδιαίτερα θερμή υπήρξε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι τοπικοί υπουργοί και βουλευτές.

Όλα αυτά γινόταν γνωστά στα μέσα ενημέρωσης, όλοι οι τοπικοί βουλευτές ήταν υπέρ της ανάπλασης και με συντονισμένα βήματα προχωρούσε το συγκεκριμένο σχέδιο.
Κάποιοι από εμάς είχαμε αντιδράσει με αφορμή την κατεδάφιση όλων των κτιρίων του μοντέρνου κινήματος. Παρά τις προσπάθειες μας οι αρμόδιοι φορείς δυστυχώς δεν ευαισθητοποιήθηκαν παρά τις αντίθετες ως προς την κατεδάφιση εισηγήσεις.

Κάπου εκεί η διοίκηση Μπουτάρη υποδέχεται ως εμβληματικό έργο την ανάπλαση της ΔΕΘ και υπογράφει μετά από την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής με πρόεδρο τον Σπύρο Πέγκα. Όλα αυτά παρά τις εισηγήσεις του τμήματος Τοπογραφίας που ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχαήλ Τρεμόπουλος ανέδειξε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εισηγήσεις που αναδείκνυαν σημαντικά ιδιοκτησιακά θέματα και πολλά θέματα διεκδικήσεων.

Αφού υπέγραψε ο Γιάννης Μπουτάρης το ΔΣ της ΔΕΘ με τις ευλογίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προχωρά σε διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού πάνω στο σχέδιο του Ειδικού Χωρικού. Ο διαγωνισμός με τη συμμετοχή μεγάλων γραφείων ολοκληρώνεται και κρίνεται από διεθνή αρχιτεκτονική επιτροπή. Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται ποικιλοτρόπως.

Στόχος ήταν η αναπλασμένη ΔΕΘ να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026 που θα έκλεινε 100 χρόνια. Το εγχείρημα έκτοτε πέρασε από πολλές φάσεις, αναζήτηση χρηματοδοτήσεων, συμμετοχή της Πολιτείας, ακούγαμε και διαβάζαμε πολλά και διάφορα.

Σχετικά πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα κίνημα που θεωρεί ότι ο χώρος πρέπει να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο. Κάποιοι λένε χωρίς κτίρια, κάποιοι άλλοι λένε με λιγοστά και κάποιοι άλλοι με αρκετά κτίρια ανάλογα και με την εξειδίκευση τους. Το κίνημα που περίμενε να ολοκληρωθεί η μελέτη για να αντιδράσει ζητά η ΔΕΘ να πάει στη Σίνδο. Δεν ξέρει ακριβώς που, φτάνει να φύγει από τη σημερινή θέση.
Όλα τα παραπάνω μου θυμίζουν κάτι. Μου θυμίζουν τη Βενιζέλου. Να παραμείνουν τα αρχαία που εμείς οι προηγούμενοι δεν βρήκαμε λύση. Τώρα που ήρθατε εσείς θέλουμε να παραμείνουν τα αρχαία και ας μη λειτουργήσει ο σταθμός.

Εμείς λοιπόν σήμερα λέμε θέλουμε και αρχαία και σταθμό, θέλουμε και έκθεση και πράσινο, θέλουμε όλοι μαζί για μία βιώσιμη πόλη. Με ενοχλεί που κάποιοι θέλουν να είμαστε χωρισμένοι σε στρατόπεδα.

Η σημερινή διοίκηση όταν ανέλαβε συζήτησε το θέμα και πέτυχε ένα γενναίο συμβιβασμό. Μειώθηκε κατά 10% η δόμηση και κάλυψη των κτιρίων, αυξήθηκε σημαντικά ο δημόσιος χώρος, δεσμεύθηκε η ΔΕΘ για φύτευση 4000 δέντρων και τέλος περαιτέρω αύξηση των χώρων πρασίνου με την ένταξη και της περιοχής της Αγίας Φωτεινής. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνουν τα νέα κτίρια, τους χώρους πρασίνου που σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε συναινέσει η διοίκηση το 2019, τους υπόγειους χώρους στάθμευσης, όλα τα παραπάνω χωρίς περιφράξεις και αποκλεισμούς. Επιπλέον όλοι οι χώροι πρασίνου κατασκευάζονται, φυτεύονται και συντηρούνται από τον φορέα διαχείρισης. Δηλαδή έχουμε τουλάχιστον 100στρ καλοδιατηρημένων χώρων πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Από την προεκλογική περίοδο είχαμε μιλήσεις για την περιοχή του Γ΄ Σώματος Στρατού με την οποία το Μητροπολιτικό Πάρκο θα έχει έκταση που θα ξεπερνά τα 200στρ.

Η βενιζελοποίηση της ΔΕΘ είναι γεγονός, δεν μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς! Πρέπει να είμαστε χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Ακόμα και στο έργο της Νέας Παραλίας είχαμε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί έλεγαν ότι με την ανάπλαση θα έχαναν τα ακίνητα της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου την αξία τους.

Η κλιματική αλλαγή για την οποία μάλλον δεν είχαν ακούσει είχε διατυπωθεί ακόμα και από δεξιό πρόεδρο πριν από 20 χρόνια, τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε με όραμα την αυριανή Θεσσαλονίκη, όραμα που έλειπε από την Δημοτική Αρχή το 2019 που έβαλε την υπογραφή της. Θέλουμε περισσότερο πράσινο στην Έκθεση και σε όλη την πόλη. Στο campus του ΑΠΘ σήμερα μπορούν να φυτευτούν τουλάχιστον 2000 δέντρα, σήμερα η άσφαλτος είναι παντού. Γιατί αλήθεια δεν διεκδικούμε θετικά; Γιατί κινητοποιούμαστε για να ακυρώσουμε κάτι και όχι να δημιουργήσουμε κάτι; Το campus του ΑΠΘ ένα μεγάλο πάρκο, χωρίς άσφαλτο, χωρίς χιλιάδες αυτοκίνητα και ένα μεγάλο υπόγειο ‘ή πολυώροφο χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα. ΔΕΘ και ΑΠΘ μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην πόλη μας! Ας το διεκδικήσουμε!

Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0