Όπως υπογράμμισε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, στις 10 Μαρτίου «υπογράψαμε με την Μ.Α.Θ. για την Πλατεία Δημοκρατίας. Ξεκινάει επομένως και επίσημα, γιατί ανεπίσημα έχει ήδη ξεκινήσει, η μελέτη για την ανάπλαση».
Το έργο περιλαμβάνει όχι μόνο την αναβάθμιση της ίδιας της Πλατείας στην περιοχή «Βαρδάρι», αλλά και τη διαμόρφωση των γύρω περιοχών, όπως η οδός Ειρήνης και η οδός Μοσκώφ, που συνδέονται με το δυτικό τείχος της πόλης, καθιστώντας τη συνολική παρέμβαση ένα σημαντικό αναπτυξιακό άξονα για την περιοχή.
Όπως επεσήμανε στα «Μακεδονικά Νέα» ο κ. Νικηφορίδης, το έργο της ανάπλασης αποτελεί μία από τις προτεραιότητες για τη δημοτική αρχή, καθώς το είχε ανακοινώσει ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2023.
Η Πλατεία Δημοκρατίας, παρά τη στρατηγική της θέση, έχει ταλαιπωρηθεί και υποβαθμιστεί σοβαρά τα τελευταία 15 χρόνια. «Αντί να προσελκύει τους πολίτες, η πλατεία σήμερα τους αποθαρρύνει. Είναι σε κατάσταση που απαιτεί άμεση παρέμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.
Η χρηματοδότηση του έργου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με τον προϋπολογισμό, τόσο για την ανάπλαση της Πλατείας Δημοκρατίας όσο και για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου, να εκτιμάται μεταξύ στα 7-10 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου έως το τέλος του τρέχοντος έτους και η έναρξη των εργασιών εντός του 2026.
«Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς έξι σημαντικά έργα που έχουν ξεκινήσει αυτή την περίοδο, έχουν ήδη εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους», σημείωσε ο κ. Νικηφορίδης, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα της προσέγγισης αυτής.
Κεντρικός στόχος της ανάπλασης της Πλατείας Δημοκρατίας, η οποία παραμένει ένας από τους πιο πολυσύχναστους και ιστορικούς κόμβους της πόλης, είναι να αποκατασταθεί ο λειτουργικός ρόλος της πλατείας ως σημείο συνάντησης και αναφοράς στην «καρδιά» της πόλης, το οποίο σήμερα, λόγω της υποβάθμισής της, εξυπηρετεί κυρίως τη διασταύρωση μεγάλων οδικών αξόνων.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του έργου, προτεραιότητα θα δοθεί στους πεζούς και στο πράσινο. Οι βασικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τη μερική διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, τη μετατροπή των δύο παράπλευρων οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, τη δημιουργία νέου, επιμελημένου φωτισμού και την εφαρμογή νέων ασφαλτοστρώσεων. Παράλληλα, δεν αναμένονται αλλαγές στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της περιοχής και στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
