Συγκεκριμένα, μετά και από παρέμβαση του δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη, έπειτα από επισημάνσεις της αντιπολίτευσης, αφαιρέθηκε το όριο ταχύτητας των 6 χλμ/ώρα για τη διέλευση των ποδηλάτων και των ηλεκτρικών πατινιών εντός του καθορισμένου ποδηλατόδρομου, όπως αναγραφόταν στην αρχική εισήγηση του θέματος. Αντ' αυτού, θα εφαρμόζεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) με το όριο ταχύτητας που ισχύει για τους ποδηλατοδρόμους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μέγιστη ταχύτητα που θα ισχύσει εντός του ποδηλατόδρομου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 12 χλμ/ώρα.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», Σπύρος Πέγκας, «με τα 6 χλμ/ώρα θεωρούμε ότι καταργείται η χρήση του ποδηλατοδρόμου, γιατί από πάρα πολλούς πολίτες ο ποδηλατόδρομος δεν χρησιμοποιείται μόνο για λόγους αναψυχής αλλά και για να πάνε στην εργασία τους, στο σπίτι τους κλπ, και πολλές φορές απαιτείται μία άλλη ταχύτητα για να γίνει αυτό. Γιατί μπαίνει το όριο των 6 χλμ/ώρα που θεωρώ ότι είναι ενάντια στο χρήστη πατινιού και ποδηλάτου;».
Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, ο δήμαρχος υπογράμμισε, πως, «πρόκειται για μια υπερβολή το όριο των 6 χιλιομέτρων και μπήκε έπειτα από παρατήρηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δε χρειάζεται να μπει κανένα όριο. Έχουμε τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε διασταλτικά αλλά πολύ ουσιαστικά ότι, επειδή πρόκειται για νόμιμο ποδηλατόδρομο, ισχύει ό,τι ισχύει για τους ποδηλατοδρόμους. Άρα, η παρατήρηση της Αποκεντρωμένης, ότι επειδή είναι πεζοδρόμιο πρέπει να ισχύσει η διάταξη του Κ.Ο.Κ. για να πάμε στα 6 χλμ/ώρα, θα πρέπει να μην γραφτεί, διότι εμείς κάνουμε χρήση του ότι έχουμε ποδηλατόδρομο, άρα ισχύει, ό,τι ισχύει και για αυτούς. Επομένως δε χρειάζεται να βάλουμε κάποιο όριο. Εφαρμόζουμε τον Κ.Ο.Κ. που ισχύει για τους ποδηλατοδρόμους».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Κώστας Τσιαπακίδης, για το θέμα των ελέγχων από την πλευρά των δημοτικών αστυνομικών στο παραλιακό μέτωπο, τόνισε πως «πριν την κανονιστική, δεν επιτρεπόταν να πάει να κάνει έλεγχο η δημοτική αστυνομία είτε για ηχορρύπανση είτε για οτιδήποτε άλλο στο παραλιακό μέτωπο. Με τη νέα κανονιστική πλέον, περνάει και αυτή η αρμοδιότητα και το δικαίωμα στον δημοτικό αστυνόμο, να πάει να κάνει τον έλεγχο και από μόνος του να βεβαιώσει την παράβαση. Πριν δεν το είχε αυτό το δικαίωμα».
Λεπτομέρειες της νέας κανονιστικής διάταξης
Η κανονιστική διάταξη ρυθμίζει τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων της Νέας Παραλίας, τόσο για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων όσο και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Ειδικά, απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων, εκτός από τα οχήματα άμεσης ανάγκης και τα οχήματα του δήμου για συντήρηση. Ειδικές άδειες θα χορηγούνται για οχήματα που εξυπηρετούν εκδηλώσεις, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.
Οι διοργανωτές εκδηλώσεων θα πρέπει να εξασφαλίζουν άδεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας των κοινόχρηστων χώρων. Η διάταξη προβλέπει επίσης την παρουσία επόπτη του δήμου σε κάθε εκδήλωση, ο οποίος θα ελέγχει τη σωστή εφαρμογή των κανόνων και θα διασφαλίζει την προστασία των υποδομών. Σε περίπτωση ζημιών, οι διοργανωτές θα είναι υποχρεωμένοι να τις αποκαταστήσουν.
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η απαγόρευση χρήσης μεγαφωνικών εγκαταστάσεων και ενισχυτών μουσικής, εκτός αν έχει χορηγηθεί σχετική άδεια. Όσοι παραβούν είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Οι χώροι που θα παραχωρούνται για εκδηλώσεις θα υπόκεινται σε ημερήσια χρέωση, η οποία ορίζεται στα 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Επιπλέον, οι κανόνες για το υπαίθριο εμπόριο ορίζουν ότι οι μικροπωλητές μπορούν να δραστηριοποιούνται μόνο σε προκαθορισμένα σημεία και με συγκεκριμένα αισθητικά πρότυπα.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν να εγκριθεί και το θέμα της ημερήσιας διάταξης που καθορίζει την επιβολή τελών του υπαίθριου εμπορίου και τον τρόπο είσπραξής τους, αλλά αποσύρθηκε και θα επανέλθει με τροποποίηση για τους πωλητές ειδών σφολιάτας και παρασκευασμάτων ζύμης (κουλούρια - αρτοπαρασκευάσματα), που είχε οριστεί στα 100 ευρώ για πάγκο μέχρι 2 τ.μ.
