Τι σηματοδοτεί για τη Β. Ελλάδα το ενδεχόμενο κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Εισαγωγή
Στον αρνητικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ενδεχόμενο κλείσιμο του Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, αναφέρεται εκτενώς ο Δρ. Νικόλαος Καρτάλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Μακεδονικά Νέα.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνει ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν θα αποτελέσει μια καλή είδηση για τη χώρα μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στην Ελλάδα. 

«Για μένα κάθε Προξενείο, αποτελεί ένα Οικονομικό Κέντρο», σημειώνει μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κίνησης από την πλευρά της Κίνας να ανοίξει Προξενεία στις περιοχές απ' όπου θα αποχωρήσουν οι ΗΠΑ. 

«Κοιτάξτε, ο αντίκτυπος μιας τέτοιας κίνησης θα έχει άμεση επίδραση και στον διπλωματικό τομέα, αλλά και στον οικονομικό. Και το θέμα είναι να μην καλυφθεί αυτό το χαμένο έδαφος σε Πρεσβείες και Προξενεία, από την Κίνα. Να επωφεληθεί δηλαδή του κλεισίματος ο άμεσος αντίπαλος του Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο και να μπορέσει να ανοίξει ο ίδιος Προξενεία στην Ευρώπη. Διότι όπως έγινε γνωστό δεν είναι μόνο το Προξενείο της Θεσσαλονίκης που απειλείται με κλείσιμο. Είναι και άλλα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Ασία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάτι που θα έχει να κάνει με την πολιτική διείσδυσης που ενδεχομένως να θελήσει να επιβάλει μια άλλη παγκόσμια δύναμη, δηλαδή η Κίνα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καρτάλης με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times που αναφέρεται στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για περικοπές στον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς και σε υπόμνημα που κάνει λόγο για «λουκέτο» σε τουλάχιστον 30 πρεσβείες και προξενεία διαφόρων χωρών.

Ο τελευταίος αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του λουκέτου, προσθέτει ότι «θα γίνει, προκειμένου να μειώσει η Αμερική το δημόσιο έλλειμμά της. Πρόκειται δηλαδή για μια κίνηση στα πλαίσια του γεγονότος ότι πρέπει να υπάρξουν περικοπές. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι περικοπές αυτές δεν πρέπει και δεν είναι σωστό να γίνουν οριζόντια. Δεν είναι σωστό, σύμφωνα με τη θεωρία της κοστολόγησης. Η θεωρία της κοστολόγησης αναφέρει ότι πρέπει να κόψουμε λιγότερα από αυτό που δίνει προστιθέμενη αξία». 

Ο καθηγητής επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το κλείσιμο του Προξενείου στη Θεσσαλονίκη «δεν θα είναι μια καλή είδηση για τη χώρα μας, διότι ασκεί σημαντική επιρροή στα τεκταινόμενα ολόκληρης της περιοχής. Και είναι και μια κίνηση περίεργη διότι, ενώ από τη μια πλευρά ο Τραμπ μας είχε πει ότι στέλνει μία από τις καλύτερες φίλες του και πρώην νύφη του ως πρέσβειρα στην Αθήνα, εν τούτοις θεωρεί ότι πρέπει να κλείσει το Προξενείο. Και είναι επίσης πολύ δύσκολο να σκεφτούμε ότι το κάνει αυτό - εάν το κάνει - για τη μείωση των εξόδων, διότι όταν θέλεις να στηρίξεις μια χώρα, δεν κλείνεις Προξενεία. Ίσα - ίσα ανοίγεις πιο πολλά. Κι εδώ είναι και το οξύμωρο σχήμα που δημιουργείται. Το γεγονός ότι από τη μια λέει ότι μας θεωρεί φίλους, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει ότι το κλείσιμο του Προξενείου ενδεχομένως και να επιβαρύνει τις σχέσεις μας». 

Επιπλέον ενδεχόμενο λουκέτο σημαίνει ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας και μάλιστα υψηλών στελεχών του διπλωματικού σώματος. Οι οποίοι μέχρι σήμερα επηρεάζουν τα τεκταινόμενα μιας περιοχής. Διότι για μένα ένα Προξενείο είναι ένα οικονομικό κέντρο το οποίο προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας που εκπροσωπεί. Άρα λοιπόν κλείνοντας Προξενεία, μειώνεται ο αριθμός των οικονομικών Κέντρων στην Ευρώπη, στην Ασία ή οπουδήποτε αλλού, άρα ταυτόχρονα μειώνεται και η σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ στην εκάστοτε περιοχή" καταλήγει ο κ. Καρτάλης. 

Να σημειωθεί, πάντως, πως σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το δημοσίευμα των NYT περί λουκέτου σε 10 πρεσβείες και 17 προξενεία ανά τον κόσμο απάντησε πως «δεν έχει ανακοινωθεί κλείσιμο πρεσβειών και προξενείων και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να αξιολογεί τα διεθνή προγράμματα για να διασφαλίσει ότι είμαστε στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις εκ μέρους των Αμερικανών πολιτών».

*Ο Δρ. Νικόλαος Καρτάλης είναι καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Συγγραφέας
Πηγή Φωτογραφίας
Facebook @ U.S. Consulate General Thessaloniki
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος
ΔΡ. Ν. ΚΑΡΤΑΛΗΣ
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
1