Το «σχέδιο» του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα ζώα – Πότε ανοίγει το δημοτικό κτηνιατρείο

Εισαγωγή
Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχει διαμορφώσει μία πολυεπίπεδη στρατηγική για τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων στην πόλη.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Η ίδρυση ενός δημοτικού κτηνιατρείου -το οποίο έχει μπει στα τελευταία στάδια υλοποίησής του- μαζί με το μητρώο φιλόζωων εθελοντών και τις διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αποτελούν συντονισμένα μέτρα που αποσκοπούν τόσο στη βελτίωση της υγείας και της προστασίας των ζώων, όσο και στη βοήθεια και ανακούφιση των δημοτών που ήδη φροντίζουν τα αδέσποτα στις γειτονιές τους.

Εκτός απροόπτου τον Μάιο το δημοτικό κτηνιατρείο

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, Βασίλη Διαμαντάκη, το νέο δημοτικό κτηνιατρείο, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω χορηγίας, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. «Θα μας το παραδώσουν με το ''κλειδί στο χέρι''. Εκτός απροόπτου τον Μάιο θα είναι ''στημένο'' το κτηνιατρείο», σημειώνει χαρακτηριστικά στα «Μακεδονικά Νέα».

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τις δράσεις προστασίας αδέσποτων ζώων, Σπύρος Τζελέπης, αναφέρει στο mkdn.gr, πως, «θεωρούμε ότι εντός του Απριλίου θα ολοκληρωθούν πιθανότατα οι εργασίες. Οργανωτικά θεωρούμε πως μέχρι τον Μάιο θα δοθεί σε λειτουργία».

Το κτηνιατρείο θα στεγάζεται σε κτήριο που βρίσκεται στην οδό Σελευκιδών, στην περιοχή της Αντιγονιδών ενώ έχει ήδη προσληφθεί και ένας χειρουργός κτηνίατρος. Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής κάλυψη των υπηρεσιών, ο δήμος επιδιώκει την πρόσληψη και ενός δεύτερου χειρουργού κτηνιάτρου, έτσι ώστε να λειτουργούν δύο βάρδιες, με σκοπό να μειωθεί η εξάρτηση από ιδιωτικές συμβάσεις.

Στην αρχική του φάση, το κτηνιατρείο θα δέχεται από όλους τους δημότες αδέσποτα ζώα, που βρίσκονται ήδη υπό τη φροντίδα τους ή που θα παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πόλης.

Μητρώο φιλόζωων εθελοντών

 

Ο κ. Τζελέπης, σημειώνει πως έχει δημιουργηθεί και ένα μητρώο εθελοντών φιλόζωων, το οποίο το διαχειρίζεται ο ίδιος και μία πενταμελής επιτροπή.

Μέσα από το συγκεκριμένο μητρώο, καταγράφονται όσοι δημότες και φορείς ενδιαφέρονται για τη φροντίδα και την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων, διευκολύνοντας έτσι την οργάνωση δράσεων ενημέρωσης και συντονισμού με τους φιλόζωους.

Όπως αναφέρει ο κ. Τζελέπης, «μόλις δημιουργηθεί το δημοτικό κτηνιατρείο θα έρθουμε σε επαφή με τους εθελοντές για να τους ενημερώσουμε, προκειμένου να πηγαίνουν με ραντεβού σε αυτό αδέσποτα που φροντίζουν. Οι εθελοντές αυτή τη στιγμή -και χωρίς τη συνδρομή κανενός- βοηθούν τα αδέσποτα της πόλης μας και θα προσπαθήσουμε και εμείς ως δήμος να τους υποστηρίξουμε σε αυτές τις δράσεις. Μέχρι στιγμής και οι ίδιοι έχουν ανταποκριθεί. Τώρα μένει να οργανώσουμε εμείς το εθελοντικό κομμάτι που προσήλθε στο δήμο».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο δήμος έχει προχωρήσει στην πρόσληψη και δεύτερου περισυλλογέα ιδιώτη. «Συνεπώς πλέον έχουμε και απογευματινή κάλυψη. Έχουμε πρωινή βάρδια με ένα δικό μας υπάλληλο και απογευματινή με ιδιώτη. Την έχουμε ελέγξει κάπως την κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με την αναπαραγωγή των γατών - Είμαστε παρόντες σε καθημερινή βάση»

 

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος επισημαίνει ότι θα τρέξει και ένα πρόγραμμα στειρώσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις γάτες λόγω της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής τους.

«Θα ρίξουμε μεγάλη βαρύτητα στη στείρωση των αδέσποτων και κυρίως των γατών. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Το πρόβλημα υφίσταται λόγω του γεγονότος της ανεξέλεγκτης γονιμοποίησης των γατών, εξαιτίας του βιολογικού τους κύκλου. Φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε μετά άρρωστες και χτυπημένες γάτες. Οπότε ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν είναι μέσα από τη στείρωση», υπογραμμίζει ο εντεταλμένος σύμβουλος.

Όσον αφορά το τραγικό περιστατικό θανάτωσης 16 γατών από δηλητηριασμένο φαγητό στην περιοχή της Τούμπας, το οποίο ανέδειξαν σε σχετικό ρεπορτάζ τα «Μακεδονικά Νέα», ο κ. Τζελέπης τονίζει πως, «εμείς είμαστε παρόντες σε καθημερινή βάση στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Ως δήμος στο περιστατικό με τη θανάτωση των 16 γατών, συνδράμαμε από την πρώτη ημέρα για τον εντοπισμό του δράστη» και συμπληρώνει πως, «κατά καιρούς μας ενημερώνουν για περιστατικά με φόλες, αλλά σε μαζικότητα δεν έχει υπάρξει κάποιο ανάλογο περιστατικό».

Να σημειωθεί πως, σήμερα (19/3) στις 15:00, ο δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιατροδικαστική – Ψυχιατροδικαστική του ΑΠΘ, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Κακοποίηση Ζώων από τον άνθρωπο & Κακώσεις ανθρώπων από τα ζώα» στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του δημαρχείου.

Όπως αναφέρει για την εν λόγω ημερίδα ο κ. Τζελέπης, «είναι μια εξαιρετική εκδήλωση στη συνδιοργάνωση της οποίας συμμετέχει και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία επιστημονικού περιεχομένου εκδήλωση με πολύ σοβαρούς ομιλητές. Θα γίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση».

Φεστιβάλ ζώων στη Θεσσαλονίκη

 

Όσον αφορά τις υιοθεσίες, σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη, ο δήμος έχει ενεργοποιήσει εκ νέου το site του και έχει δημιουργήσει μία σχετική σελίδα στο facebook με την ονομασία «Αδέσποτα δήμου Θεσσαλονίκης», μέσω της οποίας προβάλλονται υιοθεσίες αδέσποτων ζώων με τη συνδρομή φιλοζωικών οργανώσεων.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος, σε φάση συζήτησης βρίσκεται και η διοργάνωση ενός φεστιβάλ ζώων, που προορίζεται να γίνει προς τους φθινοπωρινούς μήνες. Σε αυτό θα ενταχθούν και οι υιοθεσίες, ώστε να διευκολυνθεί η εύρεση κατάλληλων κηδεμόνων για τα ζώα.

Πηγή Φωτογραφίας
Shutterstock
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος
Β. Διαμαντάκης, Σ. Τζελέπης
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
1