Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες και την εφαρμογή νέων πολιτικών, όπως η κλιμακωτή επιβολή προστίμων και η εφαρμογή της νυχτερινής αποκομιδής, η ανεξέλεγκτη εναπόθεση μεγάλων αποβλήτων -όπως παλαιά έπιπλα, στρώματα ύπνου, οικιακές συσκευές- σε κοινόχρηστους χώρους συνεχίζεται, αν και η κατάσταση έχει παρουσιάσει μία μικρή βελτίωση.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας, Γιώργος Δημαρέλος, υπογραμμίζει στα «Μακεδονικά Νέα» τη βελτίωση που έχει σημειωθεί, ωστόσο σημειώνει ότι το πρόβλημα παραμένει. Όπως επισημαίνει «είμαστε κάπως καλύτερα όσον αφορά τα ογκώδη. Ωστόσο, πολλοί πολίτες εξακολουθούν να εναποθέτουν αντικείμενα χωρίς την απαραίτητη προειδοποίηση».
Ο αντιδήμαρχος εστιάζει στο γεγονός ότι από τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η εργολαβία παροχής υπηρεσιών καθαριότητας η οποία θα συμβάλλει στην προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της διαδικασίας αποκομιδής ογκωδών αντικείμενων από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
«Στις αρχές του Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η εργολαβία. Οπότε περιμένουμε βελτίωση στο κομμάτι της διαχείρισης των ογκωδών. Πέρασε από Ελεγκτικό Συνέδριο και τώρα περιμένουμε να γίνουν κάποιες τελευταίες διαδικασίες, να ολοκληρωθούν δηλαδή κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, και θα υπογραφεί αρχές του Απριλίου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δημαρέλος.
Μέσω αυτής της σύμβασης -η οποία καλύπτεται χρηματοδοτικά από το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ που είχε αιτηθεί από τον περασμένο Μάρτιο από την κυβέρνηση ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης- προβλέπεται και η προμήθεια εξοπλισμού, όπως πλυστικά όσον αφορά τους δρόμους και τους κάδους, καθώς και ηλεκτρικά σάρωθρα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «τα σάρωθρα θα λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, με μία βαρύτητα στις περιόδους που έχουμε πρόβλημα συστηματικά. Η συγκεκριμένη εργολαβία προβλέπει 6 μεγάλα σάρωθρα και 4 μικρά. Αντίθετα, τα πλυσίματα των κάδων θα γίνονται κυρίως πριν το καλοκαίρι για να μην έχουμε διάφορα θέματα κατά τους θερινούς μήνες», προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις έντονες οσμές των κάδων.
Κλιμακωτή επιβολή προστίμων από επόπτες και... κάμερες - Ρεύμα διαχείρισης των στρωμάτων από Ε.Ο.ΑΝ.
Παράλληλα, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει και σε αυστηροποίηση των ποινών με την επικαιροποίηση του κανονισμού καθαριότητας από τον περασμένο Οκτώβριο. Τα πρόστιμα για την παράνομη εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων είναι κλιμακωτά και ανέρχονται σε:
- 500 ευρώ για εναπόθεση σε επιφάνεια έως 1 τ.μ.
- 1.500 ευρώ για εναπόθεση σε επιφάνεια από 1 έως 3 τ.μ.
- 3.000 ευρώ για επιφάνειες άνω των 3 τ.μ.
Η επιβολή αυτών των προστίμων πραγματοποιείται ύστερα από αυξημένους ελέγχους τόσο από τη Δημοτική Αστυνομία όσο και από τους επόπτες Καθαριότητας. Ειδικά, οι τελευταίοι χρησιμοποιούν ειδικά μπλοκ καταγραφής για την αναφορά των παραβάσεων.
Η αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας στοχεύει στην αποτροπή της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης των ογκωδών και με την υιοθέτηση διαφόρων τεχνολογικών μέσων, όπως καμερών, είτε από δημόσια κτήρια είτε από καταστήματα, και drones για τη διευκόλυνση εντοπισμού των υπαιτίων.
Ο κ. Δημαρέλος αναφέρει, πως, «πέφτουν συνεχώς πρόστιμα. Αυξάνονται συνέχεια. Έχουν ήδη εντοπιστεί 2 με 3 παραβάσεις μέσω καμερών», με μία περίπτωση να αφορά πολίτη που εναπόθεσε ογκώδη στο κέντρο της πόλης και τον επόπτη Καθαριότητας να του βεβαιώνει πρόστιμο της τάξεως των 500 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 700 τόνοι ογκωδών αντικειμένων ανά μήνα συλλέγονται από το προσωπικό του δήμου, από πληθώρα σημείων της πόλης.
Ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση των στρωμάτων ύπνου, το πρόβλημα παραμένει σημαντικό, καθώς ο δήμος συλλέγει περίπου 5.000 στρώματα ανά διετία, με κόστος επιβάρυνσης 80.000 ευρώ για τον προϋπολογισμό του.
Ο κ. Δημαρέλος τονίζει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) να υλοποιήσει επίσημο ρεύμα διαχείρισης των στρωμάτων ύπνου, «για να αναλάβουν οι παραγωγοί τις ευθύνες τους για τον τρόπο με τον οποίο ανακυκλώνονται, καθώς τώρα όλο το βάρος πέφτει στους δήμους».
Να σημειωθεί, πως πολλά πρόστιμα, των 300 ευρώ, επιβάλλονται και σε πολίτες, οι οποίοι σταθμεύουν τα οχήματά τους μπροστά από κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή κυκλοφορία και διέλευση άλλων οχημάτων αλλά και αυτών της διεύθυνσης Καθαριότητας.
Νυχτερινή και... πολύ πρωινή αποκομιδή - Υπόγειοι κάδοι
Ένα εξίσου σημαντικό μέτρο για τη βελτίωση της αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλη είναι η νυχτερινή και η πολύ πρωινή αποκομιδή.
Όπως αναφέρει ο κ. Δημαρέλος, η νυχτερινή αποκομιδή καλύπτει ήδη το 70-75% των δρομολογίων της αποκομιδής και έχει ως στόχο να μειώσει τη συχνότητα των απορριμματοφόρων κατά τις ώρες αιχμής, βοηθώντας έτσι στην κυκλοφοριακή εξομάλυνση της πόλης, λόγω και των επιπτώσεων που προκύπτουν από την υλοποίηση του έργου του FlyOver.
«Όμως, δεν πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο, γιατί υπάρχουν ανάγκες στην πόλη που δεν μπορούν να μην εξυπηρετούνται το μεσημέρι, όπως σε περιοχές του κέντρου», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία αυτή δεν αφορά μόνο τη νυχτερινή αποκομιδή, αλλά και την πολύ πρωινή, με στόχο να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ μετά την εφαρμογή της, όπως τονίζει, δεν παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα «εκτός από τις Κυριακές που είναι μειωμένο το προσωπικό».
Ο κ. Δημαρέλος αναφέρεται επίσης και στην εγκατάσταση υπόγειων κάδων, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία «το επόμενο διάστημα. Πλέον είμαστε πολύ κοντά».
Αναβάθμιση του ΣΜΑ Ευκαρπίας
Συνεχίζοντας την προσπάθεια για τη βελτίωση των υποδομών του, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την αναβάθμιση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ευκαρπίας. «Αυτό θα γίνει όταν ο ΦΟΔΣΑ είναι έτοιμος. Έχουμε ακόμα δρόμο», τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Οι πρώτες 8 «Γωνιές Ανακύκλωσης»
Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης (18/3), παρουσιάστηκε και η πορεία υλοποίησης του έργου «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Γωνιών Ανακύκλωσης» του δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο.
Ο κ. Δημαρέλος, τόνισε -μεταξύ άλλων- πως οι Γωνιές αυτές είναι τοποθετημένες σε υφιστάμενα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης και βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Ειδικότερα, βρίσκονται στις οδούς: Αγίων Πάντων, Βούλγαρη, Γιαννιτσών, Καυτανζόγλου με Τζοβαροπούλου, Ειρήνης, Δραγουμάνου με Κολωνιάρη, Γεωργίου Παπανδρέου με Μαρία Κάλλας και στο Ποσειδώνιο. Επίσης, υπογράμμισε ότι εξυπηρετούν ποικιλία ανακυκλώσιμων υλικών με την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού, που αφορά την ανακύκλωση χαρτιού, μαγειρικού ελαίου, ιματισμού, γυαλιού, των ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και σκάφες για ογκώδη.
