Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου «Κωνσταντίνος Χ. Θεοφάνης», μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του δήμου Δέλτα, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον δημόσιο διάλογο γύρω από τη φυσιογνωμία και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο: Ανάσα στο Κέντρο, Ανάπτυξη στα δυτικά της πόλης», η εκδήλωση έφερε στο τραπέζι εκπροσώπους από την αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι απόψεις διίστανται για την πορεία εξέλιξης του υφιστάμενου σχεδίου ανάπλασης στο κέντρο της πόλης.
Λ. Κυρίζογλου: Ό,τι οχλεί τοποθετήθηκε δυτικά – Χρειαζόμαστε δίκαιη ανάπτυξη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ήταν σαφής, λέγοντας πως η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δεν είναι ένα νέο αίτημα, αλλά ώριμο και τεκμηριωμένο από το 2008, όταν επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, συγκροτήθηκε επιτροπή η οποία κατέληξε ότι η πλέον κατάλληλη τοποθεσία είναι το κτήμα του ΤΕΙ της Σίνδου.
Ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε ότι διαχρονικά ό,τι επιβαρύνει την πόλη τοποθετείται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ ό,τι αναπτυξιακό, τεχνολογικό και θετικό επιλέγεται να πάει στα ανατολικά. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για Θεσσαλονίκη μόνο εννοώντας τον κεντρικό δήμο. Θεσσαλονίκη είναι το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη για πραγματική ισονομία στην κατανομή έργων και υποδομών.
Παράλληλα, δήλωσε βαθύτατα επιφυλακτικός για τη βιωσιμότητα του υφιστάμενου σχεδίου ανάπλασης στο υπάρχον οικόπεδο της ΔΕΘ.
«Υπάρχει το επιχείρημα και το δίλημμα: ποια Σίνδο. Δεν μας λένε πόσο κοστίζει. Δεν υπάρχουν μελέτες για αυτό. Μα ούτε και για τη διπλή ανάπλαση υπάρχουν οριστικές μελέτες και τεύχη δημοπράτησης ακόμη. Δεν έχουν καταλήξει. Ακόμη εκπονούνται. Δεν μπορεί να γίνει και ανάπλαση και διεθνής έκθεση και ξενοδοχεία και εκθεσιακοί χώροι εκεί. Φανταστείτε 2.000 αυτοκίνητα να φεύγουν από το πάρκινγκ, που σχεδιάζεται να γίνει, τι κυκλοφοριακό χάος θα δημιουργηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γ. Μπισμπινά: Η μετεγκατάσταση είναι στρατηγική απόφαση που αφορά την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης
Η δήμαρχος Δέλτα και διοργανώτρια της εκδήλωσης, Γερακίνα Μπισμπινά, έδωσε το πολιτικό στίγμα της πρωτοβουλίας από την αρχή, τονίζοντας, πως «η μετεγκατάσταση δεν είναι μια απλή διοικητική επιλογή. Είναι μια βαθιά πολιτική πράξη που έχει τη δύναμη να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης για τις επόμενες δεκαετίες».
Υπενθύμισε πως η πρόταση για Σίνδο είχε τύχει στήριξης από δύο πρωθυπουργούς και στηριζόταν σε έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό, που έβλεπε τη Θεσσαλονίκη ως τη «νέα πρωτεύουσα των Βαλκανίων». Μίλησε για αποτυχία του τρέχοντος σχεδίου ανάπλασης, τονίζοντας πως είναι προβληματικό τόσο χωροταξικά όσο και ως προς τη χρηματοδότηση, και πως ο υφιστάμενος χώρος δεν επιτρέπει ουσιαστική επέκταση ή ανάπτυξη της Έκθεσης.
«Η ΔΕΘ δεν μπορεί να μεγαλώσει πραγματικά στο υπάρχον αστικό της περίβλημα. Το κέντρο ασφυκτιά. Η Θεσσαλονίκη έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες πρασίνου στην Ευρώπη», είπε, προτείνοντας τη διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών περιπτέρων, ενώ ο υπόλοιπος χώρος να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο με έναν ευρύ πνεύμονα πρασίνου.
Θ. Καράογλου: Δεν είμαι δογματικός, αλλά οφείλουμε να προβληματιστούμε
Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Θόδωρος Καράογλου, αναγνώρισε τη σημασία της μετεγκατάστασης ως μοχλού ανάπτυξης για τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Παρότι τόνισε πως δεν παίρνει θέση απόλυτη, εξέφρασε ανησυχία για την ασυνέπεια στις εκτιμήσεις κόστους του υφιστάμενου έργου: «Από τα 124 εκατ. ευρώ πήγαμε στα 250 εκατ., μετά στα 300, στα 370 και τέλος ξανά στα 300. Σαν να είναι στραγάλια», σημείωσε σχετικά.
Εξέφρασε ανοιχτό πνεύμα για συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παρατηρώντας ωστόσο ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα όταν διεξάγεται η Έκθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραμένει άλυτο.
Θ. Παπάς: Η ΔΕΘ χρειάζεται χώρο και νέα δυναμική – Η Σίνδος είναι η καταλληλότερη τοποθεσία
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Θεσσαλονίκης, Θεοφάνης Παπάς, ανέδειξε την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ξανά τον χαρακτήρα της ως εκθεσιακός κόμβος των Βαλκανίων. Όπως τόνισε, «η σημερινή Έκθεση έχει χάσει τον διεθνή χαρακτήρα της, καθώς η Αθήνα έχει πάρει το προβάδισμα», κάνοντας αναφορά στη Metropolitan Expo.
Κατέθεσε τη γνώση του από τον χώρο των εκθέσεων λέγοντας πως «και βέβαια πρέπει να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος χώρος της ΔΕΘ ως μητροπολιτικό πάρκο. Είναι κάτι που το χρειάζεται η πόλη και γιατί όχι να έχει και ένα εκθεσιακό κέντρο. Όταν μια έκθεση είναι στο κέντρο η πλειοψηφία του κόσμου που περνάει από αυτήν δεν έχει σχέση με το αντικείμενό της. Με αποτέλεσμα να χάνουμε αρκετές εργατοώρες και να μην ξέρουμε πραγματικά με ποιον να ασχοληθούμε. Στις εκθέσεις εκτός πόλεων θα πάει κάποιος γιατί πραγματικά τον ενδιαφέρει. Και το αποτέλεσμα θα είναι οι εκθέτες που έρχονται να δουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να υπάρχει και καλύτερη προεργασία», υπογράμμισε ο βουλευτής.
Σ. Δανιηλίδης: «Το κέντρο της πόλης χρειάζεται ανάσα»
Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, υπενθύμισε ότι από τη θητεία του στην προεδρία της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας (2010-2014) το αίτημα για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ ήταν το πρώτο στην ατζέντα. Επεσήμανε ότι το αίτημα αυτό δεν είναι απλώς περιφερειακό, αλλά κυρίως αφορά την ίδια τη βιωσιμότητα του κέντρου της πόλης.
«Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με πάνω από 1.000 θανάτους ετησίως από τα αιωρούμενα καρκινογόνα σωματίδια. Το κέντρο της πόλης χρειάζεται ανάσα. Και αυτή θα έρθει μόνο με τη μεταφορά της ΔΕΘ», ανέφερε, προσθέτοντας πως «εμείς θέλουμε εδώ ένα μεγάλο εκθεσιακό συνεδριακό κέντρο για όλες τις εκθέσεις. Και για ακόμα περισσότερες που έχουν καταργηθεί τώρα από τις εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης και δεν τις επιλέγουν γιατί δεν έχουν ενδιαφέρον, διότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν μπορούν να τις εξυπηρετήσουν. Να είμαστε ενωμένοι για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρωθυπουργός. Να είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας για να αγωνιζόμαστε. Για αυτό έχουμε ευθύνη στην κοινωνία».
Στ. Αναγνωστόπουλος: Πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση – Η πρόταση είναι τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη
Ο δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, έκανε λόγο για απόφαση που πρέπει να ληφθεί γενναία και μακρόπνοα, πέρα από πολιτικά σχήματα και εναλλαγές εξουσίας. Τόνισε ότι από κάθε άποψη –χώρο, πρόσβαση, χρήσεις γης– η Σίνδος είναι τεχνοκρατικά η ενδεδειγμένη τοποθεσία.
Σημείωσε ακόμη πως το κέντρο της πόλης μπορεί και πρέπει να κρατήσει τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες της ΔΕΘ, όμως «η πραγματική επιχειρηματική και εμπορική έκθεση πρέπει να πάει εκεί που μπορεί να αναπτυχθεί πραγματικά».
Σπ. Πέγκας: Το αίτημα της μετεγκατάστασης δεν αφορά μόνο τη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά όλη την πόλη
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», Σπύρος Πέγκας, τόνισε πως το αίτημα της μετεγκατάστασης δεν αφορά μόνο τη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά όλη την πόλη. «Μαζί με την "Πόλη Ανάποδα" εκπροσωπούμε το 1/4 του εκλογικού Σώματος του δήμου Θεσσαλονίκης που στηρίζουν το σχέδιο μετεγκατάστασης της ΔΕΘ Helexpo», είπε.
Κατηγόρησε τη σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για μεταστροφή στάσης από την προεκλογική περίοδο του 2023, ενώ αναφέρθηκε και στην έναρξη της θεσμικής διαδικασίας συλλογής τουλάχιστον 23.000 υπογραφών, μέσω του δημοψηφίσματος, για να επιστρέψει το εν λόγω θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και να ενεργοποιηθεί μια ευρύτερη κοινωνική πίεση από τη βάση.
