Την συγκλονιστική αυτή στιγμή και την αναδρομή στο παρελθόν με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο παρακολούθησαν οι δεκάδες φίλοι και συνεργάτες της ΜΕΒΓΑΛ από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι έδωσαν το παρών στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (8/3) στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν θα μπορούσα να λείπω από ένα τόσο σημαντικό γεγονός που λίγες οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν τη χαρά να γιορτάσουν. Γιορτάζουμε τα 75α γενέθλια της εταιρίας μας», «είπε» χάρη στη δύναμη της τεχνολογίας ο Κωνσταντίνος Χατζάκος προκαλώντας συγκίνηση σε όσους άκουγαν από το ολόγραμμά του πώς ξεκίνησε η σχέση του με το γάλα, πώς το μάζευε παιδί και το μοίραζε στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης με το γαϊδουράκι, πώς δημιούργησε «το τρίτο παιδί του» τη ΜΕΒΓΑΛ και πώς αυτή συνεχίζει την πορεία της «με τιμιότητα και συνέπεια» έχοντας στο τιμόνι τις επόμενες γενιές: την κόρη του, Μαίρη Χατζάκου και τα παιδιά της και εγγόνια του, Κώστα Παπαδόπουλο Χατζάκο και Μαριάννα Παπαδοπούλου Χατζάκου. Και έδωσε… «ραντεβού στα 100», όταν δηλαδή η εταιρία θα κλείνει έναν αιώνα ζωής.
Στη συνέχεια οι επικεφαλής της ΜΕΒΓΑΛ ξεδίπλωσαν τα σχέδιά τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας, την ισχυροποίηση της θέσης της στον ανταγωνισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών, αλλά και για τις νέες επενδύσεις που είναι στα σκαριά ή τίθενται από μέρα σε μέρα σε λειτουργία.
Η πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, Μαίρη Χατζάκου μοιράστηκε με τους προσκεκλημένους στιγμές από την πορεία της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας και μίλησε για τις προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε η ίδια αντιμέτωπη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθειά της να διασώσει την εταιρία, στους ανθρώπους οι οποίοι την στήριξαν, αλλά και στην τρίτη γενιά που πλέον συμμετέχει ενεργά στη διοίκηση και γράφει τη συνέχεια της ιστορίας της ΜΕΒΓΑΛ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος αναφέρθηκε στις ενέργειες εξυγίανσης που σχεδιάστηκαν το 2016 όταν η οικογένεια Χατζάκου ανέλαβε και πάλι τις τύχες της εταιρίας η οποία στο μεταξύ «είχε απωλέσει το 43% του τζίρου της αυξάνοντας ταυτόχρονα τον δανεισμό και διευρύνοντας τις ζημίες. Η εταιρία αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και λειτουργικές προκλήσεις. Καθυστερήσεις πληρωμών, μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, προβλήματα ρευστότητας αποτελούσαν κεντρικά ζητήματα, ενώ αυξημένο ήταν και το λειτουργικό κόστος λόγω απουσίας επενδύσεων».
Εξυγίανση και επιστροφή στα κέρδη
Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος μίλησε ακόμη για τις στρατηγικές ενέργειες που τέθηκαν σε εφαρμογή με στόχο την επαναφορά της ΜΕΒΓΑΛ σε κερδοφόρες χρήσεις, η οποία επετεύχθη. Όπως εξήγησε, η βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, σε κατηγορίες με υψηλό περιθώριο κέρδους και επένδυσε σε εξειδικευμένα προϊόντα όπως το κεφίρ, τα lactose free και τα γιαούρτια με φρούτα. Επίσης επεκτάθηκε σε νέα κανάλια όπως το food service διπλασιάζοντας μέσα σε τρία χρόνια τον τζίρο του συγκεκριμένου καναλιού, ενώ έδωσε έμφαση στο λανσάρισμα νέων προϊόντων με βάση της νέες καταναλωτικέες τάσεις κάτι που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρίας. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2018 έως το 2021 τα νέα προϊόντα έφεραν στα ταμεία της έσοδα 14 εκατ. ευρώ.
Όμως, η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στις εξαγωγές γιαουρτιού και φέτας -«καθώς πιστεύαμε στις δυνατότητές τους»- που είναι πρεσβευτές της μεσογειακής διατροφής. Σήμερα τα συγκεκριμένα προϊόντα εξάγονται σε 33 χώρες με τη ΜΕΒΓΑΛ να κατέχει μερίδιο 15% από τις ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιού. Επίσης, την τελευταία 8ετία ο τζίρος των εξαγωγών έχει υπερδιπλασιαστεί και αποτελεί πλέον το 40% του κύκλου εργασιών της εταιρίας, στα 82 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο 2017-2020 εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού υλοποιήθηκε επενδυτικό πρόγραμμα 11,5 εκατ. ευρώ το οποίο ήταν καθοριστικό για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ στο πλευρό της η εταιρία είχε και τους εργαζόμενους οι οποίοι συμφώνησαν σε μείωση αποδοχών. «Σήμερα που η ΜΕΓΒΑΛ έχει ορθοποδήσει οι αυξήσεις μισθών και οι παροχές ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία αλλά και από την αγορά», είπε ο κ. Χατζάκος ο οποίος παρουσίασε οικονομικά στοιχεία της εταιρίας τονίζοντας παράλληλα πως από το 2021 –οπότε ήρθε η επιστροφή στην κερδοφορία- έχει αλλάξει η στρατηγική και στόχος είναι η ανάπτυξη η οποία «δεν στοχεύει μόνο στην κερδοφορία» αλλά έχει το βλέμμα στους συνεργάτες, στους καταναλωτές και στους εργαζόμενους καθώς και στην αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής.
Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
Το 2024 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 195,6 εκατ. ευρώ (καταγράφοντας 78% ανάπτυξη από το 2016, ενώ μεταξύ 2021-2024 ο τζίρος αυξήθηκε κατά 50%). Τα ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 20,2 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για το 2025 είναι ο κύκλος εργασιών να κλείσει με διψήφια ανάπτυξη (11%), με τις εξαγωγές να έχουν σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου στο 20%. Ήδη οι πρώτοι μήνες επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, ενώ για την κάλυψη της ζήτησης αναμένεται να εγκατασταθούν στο εργοστάσιο –τον Μάιο και τον Ιούνιο- τρεις νέες γραμμές παραγωγής και συσκευασίας γιαούρτης ύψους επένδυσης άνω των 7 εκατ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζάκος υπάρχει αυξητική τάση για το ελληνικό γιαούρτι στις αγορές του εξωτερικού. Πέρυσι οι εξαγωγές του αυξήθηκαν πάνω από 20% σε αξία και πάνω από 30% σε όγκο. Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τα επόμενα 4-5 χρόνια. «’’Έχουμε πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα’’ και καλώ όλους τους συνεργάτες μας και τους προμηθευτές μας και φυσικά την ελληνική κτηνοτροφία να επενδύσουν μαζί με μας με στόχο τη αγορά του greek yogurt», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζάκος τονίζοντας πως σήμερα οι εξαγωγές του ελληνικού γιαουρτιού στην Ευρώπη είναι της τάξης των 0,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προοπτικές είναι τεράστιες καθώς πρόκειται για μια αγορά άνω των 10 δισ. ευρώ.
Οι επενδύσεις της ΜΕΒΓΑΛ ξέρασαν τα 34 εκατ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια και ανήλθαν συνολικά στα 98 εκατ. στη διάρκεια των οκτώ ετών της νέας διοίκησης. Όσον αφορά στις πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, η ΜΕΒΓΑΛ επενδύει, μεταξύ άλλων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ έχει μειώσει κατά 28% τις εκπομπές διοξειδίου την τελευταία τριετία. Επίσης θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε όλες τις στέγες του εργοστασίου ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρά και η δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου σε συνεργασία με τρίτο νομικό πρόσωπο.
Οι επενδύσεις που θα ολοκληρωθούν το 2025 ανέρχονται συνολικά σε 13,5 εκατ. ευρώ, καθώς πέραν της επένδυσης στη γιαούρτη και στις ΑΠΕ, 3,5 εκατ. επενδύονται, μεταξύ άλλων, στη γραμμή γάλακτος υψηλής παστερίωσης και 1 εκατ. για νέα αποθήκη για υλικά συσκευασίας. Συνολικά οι επενδύσεις που σχεδιάζονται ή είναι στη φάση ολοκλήρωσης είναι της τάξης των 15 εκατ. ευρώ,
Μόνο φρέσκο γάλα
Στην ιδιαίτερη σχέση της ΜΕΒΓΑΛ με τους κτηνοτρόφους αναφέρθηκε η Μαριάννα Παπαδοπούλου –Χατζάκου η οποία είναι η μοναδική γυναίκα διευθύντρια Ζώνης Γάλακτος στην Ελλάδα. Τόνισε δε την ανάγκη να αναπτυχθεί η ελληνική κτηνοτροφία παραθέτοντας το πλέγμα των δράσεων στήριξης που εφαρμόζει η βορειοελλαδική βιομηχανία προς όφελος των συνεργαζόμενων παραγωγών. Όπως, επίσης, ανέφερε το 67% του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος παράγεται στη Μακεδονία «δίπλα στο εργοστάσιό μας. Γι’ αυτό ο παππούς μας επέλεξε να είναι η έδρα στα Κουφάλια».
Σήμερα, η εταιρία συλλέγει ετησίως 72.000 τόνους αγελαδινού γάλατος και 22.000 αιγοπρόβειου γάλακτος παράγοντας όλα τα προϊόντα της από φρέσκο γάλα. Κατά μέσο όρο ημερησίως εισκομίζει 200 τόνους αγελαδινού γάλακτος από 55 συνεργαζόμενους αγελαδοτρόφους και έως 150 τόνους/ημέρα αιγοπρόβειου γάλακτος από 400 παραγωγούς.
Αναφορά έκανε η Μαριάννα Χατζάκου και στα Αγάπης Έργα της ΜΕΒΓΑΛ, τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί για τη στήριξη ιδρυμάτων και όχι μόνο.
Πρεσβευτής των ελληνικών προϊόντων
Η ΜΕΒΓΑΛ «δεν είναι απλώς μια ιστορική ελληνική βιομηχανία, που εδώ και δεκαετίες πορεύεται με αφοσίωση στην ποιότητα, την καινοτομία και την παράδοση. Πάνω από όλα είναι ένας πρεσβευτής των ελληνικών προϊόντων σε πάνω από 30 χώρες του εξωτερικού», τόνισε στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη –Παπαδημητρίου, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας έκανε λόγο για επιχείρηση –πρότυπο και χαρακτήρισε τη Μαίρη Χατζάκου «σιδηρά κυρία» της ΜΕΒΓΑΛ, του επιχειρείν και της βιομηχανίας.
Δεσμοί… γάλακτος
«Μας συνδέουν δεσμοί… γάλακτος», είπε χαριτολογώντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας αναφερόμενος στην πολυετή σχέση του με τη ΜΕΒΓΑΛ. Όπως είπε χαρακτηριστικά το κτήμα της οικογένειάς του ήταν από τα πρώτα που έδιναν καθημερινά γάλα στον Κωνσταντίνο Χατζάκο όταν εκείνος ξεκινούσε το μεγάλο εγχείρημά του. Τότε με τους… κουβάδες, ενώ και σήμερα καθημερινά το κτήμα υποδέχεται το βυτίο της γαλακτοβιομηχανίας για να παραδώσει το γάλα ημέρας.
Στους λόγους που τον οδήγησαν να επενδύσει στη ΜΕΒΓΑΛ, αλλά και στη γνωριμία του –όταν ήταν μόλις 20 ετών- με τον ιδρυτή της ΜΕΒΓΑΛ, Κωνσταντίνο Χατζάκο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) και μέτοχος της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ήταν το 1978 όταν η οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του πήρε την αντιπροσωπεία της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα και ο ίδιος κλήθηκε και βρήκε αντιπροσώπους στην Κρήτη. Η ανταμοιβή του γι’ αυτό από τον Κωνσταντίνο Χατζάκο ήταν 100.000 δραχμές με τις οποίες όπως αποκάλυψε «αγόρασα το πρώτο μου αυτικίνητο ένα Φίατ 128 και… περίσσεψαν και 3.000 δραχμές για βενζίνη».
Ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε την αφοσίωση της οικογένειας Χατζάκου να επαναφέρει την εταιρεία στην κερδοφορία, αλλά και την αποφασιστικότητά της να πετύχει τον στόχο της καταθέτοντας μεγάλο μέρος της προσωπικής της περιουσίας. Και διαβεβαίωσε για την πρόθεσή του να συνεχίσει να στηρίζει τη ΜΕΒΓΑΛ καθώς και να βοηθήσει και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το πολύ μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τη χαμηλή παραγωγικότητα της χώρας.
Τη δική της σχέση με τη ΜΕΒΓΑΛ περιέγραψε και η σύζυγος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Πόπη Καλαϊτζή. Η γιατρός και πρώην έπαρχος Λαγκαδά ήταν οικότροφος στο Αμερικανικό Κολλέγιο -όπου εισήχθη με υποτροφία- με την οικονομική στήριξη της ΜΕΒΓΑΛ.
Να σημειωθεί ότι το πρωί του Σαββάτου η ΜΕΒΓΑΛ άνοιξε τις πύλες της σε συνεργάτες και δημοσιογράφους. Στη διάρκεια της ξενάγησης στελέχη της, μεταξύ των οποίων, ο διευθυντής παραγωγής Αντώνης Καρκάρης περιέγραψαν τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου αλλά και τις νέες επενδύσεις.
Τμήμα Γιαούρτης
Όπως είπε ο κ. Καρκάρης, στο τμήμα γιαούρτης που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τις εξαγωγές της εταιρίας, θα προστεθεί νέα γραμμή παραγωγής για στραγγιστό γιαούρτι και επιδόρπια γιαούρτης, ενώ θα αντικατασταθούν παλαιότερες. Η συνολική επένδυση είναι ύψους 9 εκατ. ευρώ και η μέση ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα θα αυξηθεί από 120 τόνους στους 180-200 τόνους/ημέρα.
Στις έξι υφιστάμενες γραμμές μπορούν να παραχθούν όλοι οι τύποι γιαουρτιού (παραδοσιακό, στραγγιστό, επιδόρπια, κρέμες, ρυζόγαλο, γλυκίσματα), με τους κωδικούς που διαχειρίζεται σε εβδομαδιαία βάση, η εταιρεία να ανέρχονται στους 500.
Να σημειωθεί ότι από τα γιαούρτια όλων των τύπων που παράγει η ΜΕΒΓΑΛ, το 75% εξάγεται.
Το Τυροκομείο
Στο πλήρως αυτοματοποιημένο Τυροκομείο ολοκληρώθηκε το 2024 επένδυση 20 εκατ. ευρώ.
Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία μια νέα, πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή, δυναμικότητας επεξεργασίας 10.000 λίτρων/ ώρα στην οποία παράγονται φέτα και άλλα λευκά τυριά, όπως κατσικίσιο, αγελαδινό, τυρί με χαμηλά λιπαρά. Όπως τονίστηκε κατά την ξενάγηση το 80% της φέτας ΜΕΒΓΑΛ εξάγεται.
Τμήμα Γάλακτος
Ακολουθώντας την τάση της αγοράς η ΜΕΒΓΑΛ εγκατέστησε στο τμήμα γάλακτος μηχανή για τη συσκευασία γάλακτος υψηλής παστερίωσης με διάρκεια ζωής άνω των 30 ημερών αλλά και γάλακτος υπερυψηλής παστερίωσης UHT, με μακρά διάρκεια ζωής εκτός ψυγείου.
Με τη νέα μηχανή, έχει αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα της στο γάλα, κατά 50%
Στην παραγωγή απασχολούνται 250 άτομα, σε σύνολο 650 εργαζομένων στην εταιρεία η οποία αναζητά τεχνικό προσωπικό.
Τέλος, όπως επίσης τονίστηκε κατά την ξενάγηση, η ΜΕΒΓΑΛ στηρίζει τους κτηνοτρόφους όχι μόνο παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε συνεργασία και με Πανεπιστήμια, αλλά και χρηματοδοτώντας τις επεκτάσεις των εγκαταστάσεων τους ή την αγορά πρόσθετου ζωϊκού κεφαλαίου.
