Γράφει η Εύη Μωυσόγλου
Μετά τη μαζική ενασχόληση με τα Airbnb ακίνητα του κέντρου, το επόμενο επιχειρηματικό σχέδιο των επίδοξων επιχειρηματιών για εύκολο κέρδος είναι τα εργαστήρια αισθητικής ή beauty salons.
Θεωρητικά δεν χρειάζεται τίποτα το ιδιαίτερο για να γίνεις επιχειρηματίας εργαστηρίου αισθητικής ή περιποίησης άκρων.Μπορεί, δηλαδή, να ανοίξει εργαστήριο κάποιος ακόμη κι αν δεν έχει κάποια σχέση με τον κλάδο της αισθητικής.
Τι πραγματικά ισχύει όμως;
Τα εργαστήρια αισθητικής ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μέχρι το 2013 -όπως και στα ιδιωτικά ιατρεία- ήταν προσωπικές επιχειρήσεις ή εταιρείες όπου τουλάχιστον ένας από τους εταίρους επρεπε να έχει πτυχίο αισθητικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΙ Αισθητικής) και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μετά το 2013 ο νόμος επιτρέπει στους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε εργαστήρια αισθητικής αρκεί στην επιχείρηση να υπάρχει επιστημονικά υπεύθυνος, ένας αισθητικός κοσμητολόγος, δηλαδή με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Δυστυχώς μετά το κλείσιμο του τμήματος Αισθητικής Κοσμητολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι Αισθητικοί με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι πραγματικά δυσεύρετοι.
Ποιος είναι όμως ο ρόλος του Επιστημονικά Υπεύθυνου σε ένα εργαστήριο Αισθητικής; Αναλαμβάνει την ευθύνη όλων των πράξεων αισθητικής που γίνονται στην επιχείρηση ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία. Θεωρητικά και πάλι, γιατί στην πράξη ο επιστημονικά υπεύθυνος θα πρέπει να αναλαμβάνει ευθύνες που του επιβάλλονται από την επιχείρηση. Αναλαμβάνει ένα εργαστήριο το οποίο έχει εξοπλιστεί με μηχανήματα τα οποία δεν είναι επιλογή του και με υπηρεσίες που έχουν επιλεγεί από τον επιχειρηματία και με μόνο γνώμονα το υψηλό κέρδος της επιχείρησης.
Οι παραλείψεις της νομοθεσίας και το πρόβλημα που δημιουργείται
Συνήθως υπάρχει μόνο ένας επιστημονικά υπεύθυνος ο οποίος καλείται να ελέγχει μια επιχείρηση με ωράριο πολύ πιο διευρυμένο του οκταώρου του, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να λειτουργεί κάποιες ώρες χωρίς την κάλυψη του επιστημονικά υπεύθυνου αισθητικού.
Επιπλέον ο επιστημονικά υπεύθυνος δεν έχει έλεγχο στο ποια μηχανήματα θα χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση, αλλά ούτε στις υπηρεσίες που παρέχονται με αποτέλεσμα πολλές φορές να πάρει την ευθύνη για υπηρεσίες που δεν πρέπει να παρέχονται
Τέλος υπό το καθεστώς της εργασιακής εξάρτησης ο επιστημονικά υπεύθυνος έχει μόνο ευθύνες χωρίς να έχει την δυνατότητα να επιβάλει στον χώρο την επιστημονική του άποψη
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο οξύ με το νέο σύστημα που έχει θεσπίσει το κράτος με το notifybusiness.gov.gr όπου εκεί ο επιχειρηματίας δηλώνει στην πλατφόρμα ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του εργαστηρίου αισθητικής. Προφανώς το κράτος έχει εμπιστοσύνη στους πολίτες και δέχεται τις δηλώσεις τους κάνοντας τυχαίους δειγματολειπτικούς ελέγχους.
Αποτέλεσμα όλων αυτών να υφίσταται μεγάλη αναρχία στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής, βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο πολλές φορές τη δημόσια υγεία. Όσον αφορά τώρα το εύκολο κέρδος, αυτό μάλλον ήταν προϊόν φαντασίας καθώς με την πληθώρα των καταστημάτων αυτών, αυτοί που τελικά κερδίζουν είναι οι εταιρείες που εξοπλίζουν τους χώρους αυτούς.
*H Εύη Μωυσόγλου είναι Αισθητικός Κοσμητολόγος, EMBA, Πρόεδρος ΕΕΠΑΒΕ (Ένωση Επαγγελματιών Αισθητικών Βορείου Ελλάδος) και Πρόεδρος ΙHU-UCIPS Alumni Association
