Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί: Οι επιχειρήσεις που άντεξαν στις κρίσεις

Εισαγωγή
Την στιγμή που αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και δεν διανύουν τις καλύτερες ημέρες τους, υπάρχει ένα επαγγελματικός κλάδος, αυτός των ιδιωτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που επιδεικνύει τεράστια ανθεκτικότητα.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Με πληρότητες της τάξης του 100% στις δομές ιδιωτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών πανελλαδικά, ο κλάδος την τελευταία δεκαετία αναπτύσσεται ραγδαία όπως δηλώνει στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) κ. Λευτέρης Δημόπουλος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θεσσαλονίκη όπου πριν από μια δεκαετία λειτουργούσε το ένα τρίτο ανάλογων ιδιωτικών δομών. Επομένως μέσα στα τελευταία 10 χρόνια στη Θεσσαλονίκη υπήρξε αύξηση κατά δύο τρίτα στο άνοιγμα ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, ούτε η πανδημία του covid δεν επηρέασε τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς δεν καταγράφηκαν απώλειες. 

Το παράδοξο και οι λόγοι αυξημένης ζήτησης

Το παράδοξο -που στην αντίφαση του καταδεικνύει και την αναγκαιότητα ύπαρξης των ιδιωτικών παιδικών σταθμών- είναι ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που μαστίζεται από υπογεννητικότητα, λειτουργούν 1.300 ιδιωτικές δομές, εξυπηρετώντας – φροντίζοντας 130.000 παιδιά και απασχολούν περισσότερους από 18.000 εργαζόμενους.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν περίπου 40 ανάλογες ιδιωτικές δομές σε κάθε Δήμο. 

Παρά λοιπόν το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων που μας κατατάσσει ως χώρα σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκά, οι παράγοντες που επηρεάζουν την αυξημένη ζήτηση είναι:

-η αυξανόμενη συμμετοχή της γυναίκας στην αγορά εργασίας.

- Οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

- Tα επιδοτούμενα προγράμματα για συμμετοχή βρεφών, νηπίων και παιδιών σε φορείς παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΙΠΣ, το μέσο μηνιαίο κόστος ιδιωτικού παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού για ένα νοικοκυριό ανέρχεται στα 250 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν επιπλέον παροχές, πέραν της φύλαξης, όπως φαγητό, μεταφορά, συμμετοχή του παιδιού σε προγράμματα άθλησης, ή καλλιτεχνικά που μπορούν να διπλασιάσουν το κόστος. 

Η νομική μορφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων είναι Ατομικές και ακολουθούν οι Ομόρρυθμες. Παράλληλα, Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά παιδικούς σταθμούς δηλαδή παιδιά ηλικίας 2,5 ετών έως την ένταξή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Όπως εξήγησε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Δημόπουλος «ένα παιδί, δεν αρκεί ακόμη και εάν υπάρχει γιαγιά ή παππούς για την φύλαξή του, να μένει στο σπίτι βλέποντας τηλεόραση ή περνώντας πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο».

Τι απαιτεί το επιχειρηματικό εγχείρημα

Κάποιος υποψήφιος επενδυτής εάν επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον κλάδο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών θα πρέπει να γνωρίζει πως οι δομές αυτές απαιτούν χώρους πολλών τετραγωνικών μέτρων, ενώ απαιτούν και διψήφιο αριθμό προσωπικού στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων. 
Το κόστος ενοικίου -καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο οι περισσότερες δομές είναι μισθωμένες- κυμαίνεται στην Αθήνα από 5.000 έως 8.000 ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαίως και στη Θεσσαλονίκη από 2.000 έως 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά πρέπει να κατέχουν πτυχία ανάλογης ειδικότητας. Μέχρι και οι τραπεζοκόμοι θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Επίσης, με την τελευταία αναθεώρηση του ΦΕΚ που καθορίζει τις προϋποθέσεις, έχουν υπαχθεί στην κατηγορία 12Α, δηλαδή στην κατηγορία κτιρίων υγείας και πρόνοιας, όπως νοσοκομεία και γηροκομεία. Παράλληλα, οι χώροι πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια που να καλύπτουν τις απαιτήσεις και της πυροπροστασίας.  

Σε δήλωση του στα Μακεδονικά Νέα σχετικά με την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει ο συγκεκριμένος κλάδος ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΣ αναφέρει, «ο κλάδος είναι ανθεκτικός λόγω των ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά και λόγω της ανάγκης οι εργαζόμενοι γονείς να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους με ασφάλεια, περνώντας δημιουργικό χρόνο και ασκώντας τις κοινωνικές του δεξιότητες».

Πηγή Φωτογραφίας
Shutterstock
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0