Με συνολική παραγόμενη ισχύ 1GW τα 2.500 μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκα, προσφέρουν στον καταναλωτή πολύ φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, η έλλειψη χώρων αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ, οδηγεί στην ανάγκη τις ημέρες του Πάσχα οι παραγωγοί να κλείνουν για κάποιες ώρες τις εγκαταστάσεις τους, γεγονός που επιφέρει τεράστια απώλεια ενέργειας, με αρνητικό αντίκτυπο και στην τσέπη του καταναλωτή. Η σημαντικότερη παράμετρος που δημιουργεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα είναι η αλόγιστη χορήγηση όρων σύνδεσης, παράλληλα με την καθυστέρηση της υλοποίησης μονάδων αποθήκευσης.
Όπως εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΠΗΕΦ, Γιάννης Κυανίδης, «το Πάσχα δεν λειτουργεί θέρμανση και κλιματισμός, δηλαδή τα μεγάλα φορτία κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά, όπως δεν λειτουργεί και η βιομηχανία. Παράλληλα, φέτος το Πάσχα των Ορθοδόξων είναι μαζί με των Καθολικών, άρα δεν θα γίνουν ούτε εξαγωγές ενέργειας καθώς δεν θα υπάρχει ζήτηση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι τεράστιο. Θα έχουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας που δεν θα μπορούν να καταναλωθούν, ούτε να αποθηκευτούν».
Άδειες για 900MW ενώ χρειαζόμαστε 4GW
Το μέγεθος του προβλήματος της απώλειας ενέργειας επειδή δεν υπάρχει η υποδομή αποθήκευσης της, το περιγράφουν καλύτερα οι αριθμοί.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έχει στόχο 27GW ΑΠΕ έως 2030, καθώς αυτές είναι οι αντοχές και η ικανότητα του δικτύου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Ωστόσο, το άθροισμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η σημερινή παραγωγή είναι 16,3 GIGAWATT (GW), έχουν λάβει άδειες (όρους σύνδεσης) παραγωγή ποσότητας ενέργειας 16GW, από τα διμερή συμβόλαια (PPA) προέρχονται 2,5GW και 2 GWαπό τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το σύνολο ανέρχεται σε 36,5GW, τη στιγμή που όπως αναφέρθηκε το ΕΣΕΚ έχει στόχο 27 GW και οι χώροι αποθήκευσης είναι για μηδέν.
Σύμφωνα με τον Γ.Γ. της ΠΟΣΠΗΕΦ, έχουν γίνει μέχρι σήμερα τρείς διαγωνισμοί για την χορήγηση αδειών για αποθήκευση ΑΠΕ. Οι άδειες που έχουν δοθεί, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί τα έργα, είναι συνολικά για 900 MEGAWATT (MW), τη στιγμή που μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει δείξει ότι οι σημερινές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμές πηγές, ώστε να μην υπάρχουν περικοπές, ανέρχονται περίπου στα 4GW και στα 8GWέως το 2030.
Ο αντίκτυπος στην τσέπη του καταναλωτή
Το γεγονός της αδυναμίας αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων ΑΠΕ, οι οποίες χάνονται, έχει άμεσο αντίκτυπο και στην τσέπη του καταναλωτή, καθώς οι ποσότητες αυτές είναι καθαρή – φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μελέτη η οποία έδειξε ότι, ο καταναλωτής για κάθε μεγαβατώραη οποία περικόπτεται και χάνεται ως ενέργεια, έχει οικονομική απώλεια 17 ευρώ, καθώς καλείται να την καλύψει με το πολύ πιο ακριβό σε παραγωγή φυσικό αέριο. Σύμφωνα με υπολογισμούς σε δυο χρόνια από σήμερα, η μελέτη του ΑΠΘ δείχνει, ότι η συνολική επιβάρυνση στους τελικούς καταναλωτές, από την απώλεια φθηνών ΑΠΕ, θα ανέρχεται ετησίως σε 240 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απώλειας που έχουμε ως χώρα είναι αυτό που περιγράφει ο κ.Κυανίδης ο οποίος ανάφερε «πέρσι 25 Μαρτίου περικόπηκε περίπου 1GW, από ΑΠΕ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στην ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 600.000 νοικοκυριών».
Το προεδρείο της ΠΟΣΠΗΕΦ είχε διαδοχικές συναντήσεις για το θέμα των περικοπών ηλεκτρικής ενέργειας στους Φ/Β Σταθμούς, με εκπροσώπους του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Κυανίδης: «Χρειαζόταν αναστολή χορήγησης αδειών»
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΠΗΕΦ κ. Γιάννη Κυανίδης δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα «μπήκαν πολλά πάρκα ΑΠΕ χωρίς τις απαραίτητες μονάδες αποθήκευσης. Αποτέλεσμα δεν αποθηκεύουμε τη φθηνή, σχεδόν με μηδενικό κόστος ηλεκτρική ενέργεια, στην ουσία την πετάμε και παράγουμε ακριβή. Η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε αναστολή χορήγησης αδειών. Πρέπει να αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ και να καταναλώνεται αφού πέσει ο ήλιος, όταν η ζήτηση είναι αυξημένη. Λόγω έλλειψης όμως ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, παράγουμε ακριβή και για αυτό υπάρχει και στρέβλωση στην αγορά ενέργειας».
Οι μικρομεσαίοι παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την Υπουργική Απόφαση που αφοράτη διαδικασία χορήγησης προσφοράς όρων σύνδεσης σε μεμονωμένους σταθμούς Αποθήκευσηςηλεκτρικής ενέργειας (Σ.Α.Η.Ε.), καθώς στα κριτήρια που έχουν περιληφθεί θεωρούν πως είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν.
