Η Θεσσαλονίκη, ως οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καταγράφει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστιαία συμμετοχή στο σύνολο της αγοράς, ενώ συνολικά η περιοχή Μακεδονίας-Θράκης συμβάλλει καθοριστικά στην ανοδική τάση της αγοράς. Με πιο αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς φαίνεται ότι κινείται η ηλεκτροκίνηση στη Θεσσαλονίκη.
Πτώση στο τρίμηνο, αλλά ανάκαμψη τον Μάρτιο
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), οι συνολικές πωλήσεις νέων επιβατικών οχημάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 33.203 μονάδες για το πρώτο τρίμηνο του 2025, σημειώνοντας μείωση 9,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Παρά την ετήσια κάμψη, ο Μάρτιος κατέγραψε 12.727 ταξινομήσεις, σημειώνοντας μικρή αύξηση 2,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους — ένδειξη σταδιακής σταθεροποίησης.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου, η αύξηση αυτή αποδίδεται σε παράγοντες όπως η βελτίωση στη διαθεσιμότητα νέων οχημάτων, λόγω εξομάλυνσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι ενισχυμένες προσφορές και τα ευνοϊκά προγράμματα leasing, που ενίσχυσαν τόσο τις ιδιωτικές όσο και τις εταιρικές πωλήσεις καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον για ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα, με έμφαση σε SUV και Crossover.
Μερίδιο αγοράς υπό πίεση η Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη, δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της χώρας, κατέγραψε 2.008 πωλήσεις νέων οχημάτων το πρώτο τρίμηνο (617 τον Ιανουάριο, 796 τον Φεβρουάριο και 595 τον Μάρτιο), με μερίδιο αγοράς στο 6,05%. Ειδικά η πτώση κατά 25% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο κρίνεται αξιοσημείωτη, αντανακλώντας πιθανώς το τέλος των χειμερινών προωθητικών ενεργειών και την αναμονή για νέες κυκλοφορίες. Παρά την κάμψη, η πόλη παραμένει βασικός πυλώνας της αγοράς αυτοκινήτου, λόγω του μεγάλου στόλου επιχειρήσεων, της ισχυρής παρουσίας δικτύων αντιπροσώπων και της γενικότερης τεχνολογικής ευαισθησίας των καταναλωτών.
Η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα
Η Βόρεια Ελλάδα συνολικά (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία) συγκεντρώνει 5.307 πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο, καταλαμβάνοντας περίπου το 16% της εγχώριας αγοράς. Πιο αναλυτικά η Μακεδονία πλην Θεσσαλονίκης σημείωσε 1.276 πωλήσεις νέων επιβατικών οχημάτων, η Θράκη 385 πωλήσεις, η Ήπειρος 713 και η Θεσσαλία 925 πωλήσεις αντίστοιχα.
Η σταθερότητα σε Ήπειρο και Θεσσαλία αποδίδεται εν μέρει στη συνεχή ανανέωση εταιρικών στόλων και σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα αντικατάστασης παλαιών οχημάτων. Η Μακεδονία δείχνει ήπια ανάκαμψη με μικρή μηνιαία αύξηση (441 οχήματα τον Μάρτιο από 398 τον Ιανουάριο), ενώ η Θράκη παρουσιάζει σταδιακή, αλλά σταθερή άνοδο. Η ενίσχυση της χρηματοδότησης, η επιδότηση ηλεκτροκίνησης και η σταδιακή αντικατάσταση παλαιού στόλου λειτουργούν ενισχυτικά και για την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, η οποία απορροφά σταθερά ένα σεβαστό ποσοστό των νέων οχημάτων.
Οι κατασκευαστές που κυριαρχούν
Με βάση τα στοιχεία ταξινομήσεων του Μαρτίου, η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota οδηγεί σταθερά την κούρσα με 1.746 ταξινομήσεις πανελλαδικά και 127 μόνο στη Θεσσαλονίκη, κατακτώντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και αποδεικνύοντας τη δύναμή της. Η Peugeot ακολουθεί με 1.256 μονάδες και 34 ταξινομήσεις στη Θεσσαλονίκη με μερίδιο αγοράς 5,7%, παραμένοντας ισχυρή σε value-for-money επιλογές.
Hyundai (808 ταξινομήσεις) και Citroën/DS (744) έχουν παρουσία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με έντονη επιρροή στις πιο απομακρυσμένες περιοχές (Θράκη, Ήπειρος). Στη Θεσσαλονίκη βέβαια η Hyundai έρχεται δεύτερη σε πωλήσεις (48 τον Μάρτιο) με μερίδιο αγοράς 8,1%. Η Nissan, παρά την πτωτική τάση, καταγράφει ακόμα αξιοπρόσεκτες πωλήσεις στη Θεσσαλία και Μακεδονία. Στη νέα τεχνολογία, MG και BYD ανεβαίνουν σταδιακά, με την MG να μετρά 29 πωλήσεις στη Θεσσαλονίκη και πάνω από 70 συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία, παρατηρείται προτίμηση στα οικονομικά, πρακτικά και υβριδικά μοντέλα, με έντονη παρουσία εταιρικών πωλήσεων και leasing.
Παρότι όμως το ενδιαφέρον για ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται, οι πωλήσεις παραμένουν ακόμα περιορισμένες. Η Tesla, με 215 ταξινομήσεις συνολικά και 32 στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι η ηλεκτροκίνηση δεν έχει ακόμη καταφέρει να εδραιωθεί μαζικά. Ωστόσο, η δυναμική υπάρχει, ειδικά όσο αναπτύσσεται το δίκτυο φόρτισης και τα φορολογικά κίνητρα διευρύνονται.
Αναμονή για νέα ώθηση
Η εικόνα της αγοράς νέων οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι μικτή: πτώση σε ετήσιο επίπεδο, αλλά ενδείξεις ανάκαμψης μέσα στον Μάρτιο. Η Θεσσαλονίκη εμφανίζει βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση αλλά παραμένει κεντρικός παίκτης. Η Βόρεια Ελλάδα γενικά συνεχίζει να αποδίδει σταθερά, με δυναμική που ενδέχεται να ενισχυθεί περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο, αν συνεχιστεί η θετική ψυχολογία στην αγορά. Εφόσον διατηρηθούν οι τρέχουσες συνθήκες, εκτιμάται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2025 θα συνεχίσει σε παρόμοιο ή και υψηλότερο ρυθμό. Ο δρόμος βέβαια προς την ανάκαμψη της αγοράς περνά αναμφίβολα μέσα από τις ανάγκες και τις επιλογές των καταναλωτών της Βόρειας Ελλάδας – μια αγορά που συνεχίζει να επηρεάζει τον εθνικό παλμό της αυτοκίνησης.
