Μονόδρομος οι εισαγωγές αμνοεριφίων για την κάλυψη της ζήτησης - Πώς θα κινηθούν οι τιμές ενόψει Πάσχα

Εισαγωγή
Σχεδόν τρεις εβδομάδες απομένουν για τον εορτασμό του φετινού Πάσχα το οποίο πέφτει αρκετά νωρίς ημερολογιακά φέτος, στις 20 Απριλίου, με κτηνοτρόφους και κρεοπώλες να ετοιμάζονται προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες -κάθε χρόνο τέτοια εποχή- ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Τα στοιχεία όμως που έχουν στη διάθεσή τους τα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr δείχνουν, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων σε αμνοερίφια, γεγονός που μετατρέπει σε μονόδρομο τη λύση των αυξημένων εισαγωγών, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Όπως εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (Π.Ο.Κ.Κ.) Σάββας Κεσίδης «την τελευταία διετία με την έλευση της κακοκαιρίας Ντάνιελ με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν και τις εκτεταμένες καταστροφές στη Θεσσαλία, χάθηκαν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες (μαντριά). Ήρθαν και οι δυο ζωονόσοι της πανώλης και της ευλογιάς, εξαιτίας των οποίων επίσης καταστράφηκε σημαντικό ζωικό κεφάλαιο το οποίο δεν έχει αντικατασταθεί. Αποτέλεσμα να έχουμε ποιοτικό προϊόν, χωρίς να έχουμε όμως την απαιτούμενη ποσότητα για να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς».

Σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που παραθέτουν ο κ. Κεσίδης και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνική Κτηνοτροφίας κ. Δημήτρης Μόσχος, κατά μέσο όρο κάθε περίοδο του Πάσχα στη χώρα μας οι καταναλωτικές ανάγκες κυμαίνονται περίπου 750.000 αμνοερίφια. Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά αμνοερίφια δεν ξεπερνάνε τις 450.000. Η συγκεκριμένη έλλειψη όπως υπογραμμίζουν οι δυο εκπρόσωποι κρεοπωλών και κτηνοτρόφων, θα καλυφθεί με εισαγωγές, οι οποίες με έναν πρόχειρο υπολογισμό πρέπει να ξεπερνούν το 35% της συνολικής ζήτησης, με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Δυσκολία και στις εισαγωγές

 

Ωστόσο και στον παράγοντα εισαγωγές υπάρχουν εμπόδια τα οποία καθιστούν αμφίβολη την κάλυψη των απαιτήσεων της ελληνικής αγοράς ενόψει Πάσχα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Π.Ο.Κ.Κ. «η Ρουμανία η οποία αποτελεί την κύρια αγορά από όπου η χώρα μας εισάγει αμνοερίφια, αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα με την εμφάνιση ευλογιάς. Παράλληλα, η Ιταλοί, μια μεγάλη αγορά, με τους οποίους φέτος γιορτάζουμε μαζί το Πάσχα, καθώς συμπίπτει το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών, έχουν ήδη προλάβει και έχουν κάνει αγορές, όπως και παραγγελίες από τη Ρουμανία. Οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν δώσει οδηγία να μην πραγματοποιηθούν εισαγωγές ρουμανικών αμνοεριφίων λόγω ευλογιάς, ακόμη όμως και τελευταία στιγμή εάν δώσουν το «πράσινο φως», με τους Ιταλούς να έχουν πάρει τον κύριο όγκο αμνοεριφίων από την Ρουμανία, δημιουργείται ένα μεγάλο ερωτηματικό για το κατά πόσο θα μπορέσει να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση».

Η διαμόρφωση της τιμής και ο παράγοντας ζωονόσων

 

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της υφιστάμενης τιμής των αμνοεριφίων έχουν οι ζωονόσοι της πανώλης και της ευλογιάς, που έχουν πλήξει το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας. Ο φόβος του καταναλωτή στο άκουσμα της λέξης ευλογιά ή πανώλη έχει οδηγήσει σε συγκράτηση της ζήτησης με αποτέλεσμα συγκράτηση και της τιμής. Σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη αυτή τη στιγμή η τιμή είναι αυξημένη μόνο κατά 10% «ως αποτέλεσμα του φόβου του κόσμου».

Εκτίμηση για συν 10% στην φετινή τιμή αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα

 

Όσον αφορά την εκτίμηση για τη διαμόρφωση της τιμής των αμνοεριφίων τις Πασχαλινές ημέρες αυτή είναι πως θα είναι αυξημένη κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρσι.

Σε δήλωσή του στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνική Κτηνοτροφίας κ. Δημήτρης Μόσχος, είπε πως «το κόστος παραγωγής μας έχει αυξηθεί φέτος κατά 17%, καθώς αυξήθηκαν το κόστος της ενέργειας, οι τιμές στις ζωοτροφές και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε. Η μέση τιμή παραγωγού ανά κιλό για αρνί και κατσίκι είναι αυτή τη στιγμή στα 9 ευρώ, από 8,5 πέρσι. Υπολογίζουμε η τελική τιμή αμνοεριφίων φέτος τον Απρίλη να έχει αύξηση της τάξης του 10%».

Ο πρόεδρος του Π.Ο.Κ.Κ. ο κ. Σάββας Κεσίδης από την πλευρά του, δίνει μια οδηγία – συμβουλή στους καταναλωτές να μην αφήσουν τις παραγγελίες τους για τελευταία στιγμή. «Οι καταναλωτές που θέλουν οπωσδήποτε αρνί ή κατσίκι φέτος το Πάσχα στο τραπέζι τους, πρέπει τουλάχιστον μια εβδομάδα πιο νωρίς να κάνουν την παραγγελία τους στον κρεοπώλη της γειτονιάς τους, ώστε να είναι σίγουροι». 

Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει τη μείωση και τις ελλείψεις

 

Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας -γεγονός που συμβάλει τα μέγιστα και στις παραπάνω ελλείψεις στις οποίες αναφέρθηκαν οι κύριοι Κεσίδης και Μόσχος- είναι εμφανής και στα τελευταία διαθέσιμα και διαφωτιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών ζωικού κεφαλαίου (προβάτων και αιγών) της ΕΛΣΤΑΤ κατά το χρονικό διάστημα 2020 - 2021 - 2022, παρατηρούνται οι ακόλουθες μεταβολές ως προς τον αριθμό των ζώων και των εκμεταλλεύσεων:

-Ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 4,1% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4%το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προβάτων ανήλθε σε 7.378.357 ζώα το 2022 έναντι 7.690.930 ζώων το 2021 και 7.721.800 ζώων το 2020.

-Επίσης μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα κατά 2,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 7,8% το 2021 σε σχέση με το 2020. 

-Ο αριθμός των αιγών επίσης μειώθηκε κατά 5,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιγών ανήλθε σε 2.960.884 ζώα το 2022 έναντι 3.135.087 ζώων το 2021 και 3.149.008 ζώων το 2020. Τέλος, μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες κατά 3,9% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 9,8% το 2021 σε σχέση με το 2020. 

Πηγή Φωτογραφίας
Eurokinissi
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0