Θεσσαλονίκη: Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις που αναβαθμίζουν την εικόνα της πόλης– Ποιες παρεμβάσεις θα ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν

Εισαγωγή
Σε περίοδο τουριστικής αναμόρφωσης βρίσκεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σειρά σημαντικών ξενοδοχειακών επενδύσεων να υλοποιούνται ή να βρίσκονται σε εξέλιξη διαμορφώνοντας ένα νέο τουριστικό τοπίο.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Η πόλη συνεχίζει και προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, παρουσιάζοντας ταυτοχρόνως αυξημένη ζήτηση για σύγχρονες τουριστικές υποδομές. 

Η αυξημένη επισκεψιμότητα, η ζήτηση για σύγχρονες και βιώσιμες τουριστικές υποδομές, καθώς και η πρόοδος σε έργα υποδομής – όπως το μετρό – αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτή τη δυναμική μεταμόρφωση ενώ έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έναν πιο ελκυστικό προορισμό. 

Τα τελευταία χρόνια, επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγάλοι ξενοδοχειακοί παίκτες επενδύουν δυναμικά στο τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τη θέση της στον χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως έναν ανερχόμενο προορισμό πολυτελούς και εμπειρικής φιλοξενίας.

Τα νέα ξενοδοχειακά έργα 

Το 50% των ξενοδοχείων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης είναι συγκεντρωμένο στο κέντρο της πόλης. Ο αριθμός τους αυξήθηκε από 138 το 2016 σε 151 το 2024, με τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό. Επίσης, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 10% στον αριθμό των διαθέσιμων δωματίων με την ξενοδοχειακή αγορά να έχει στραφεί σε πιο ποιοτικές επιλογές: την περίοδο 2016-2024 μειώθηκαν οι μονάδες ενός και δύο αστέρων, ενώ προστέθηκαν 15 ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και 21 πέντε αστέρων.

Η πόλη αποκτά νέες πολυτελείς μονάδες, ενώ ιστορικά κτίρια μετατρέπονται σε boutique hotels, αναβαθμίζοντας τη συνολική εικόνα της Θεσσαλονίκης. Φιλοξενεί ήδη πέντε διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες με έξι συνολικά brands. Επιπλέον, δραστηριοποιούνται 13 εθνικές αλυσίδες και δύο τοπικές. Η διείσδυση των αλυσίδων είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην κατηγορία των πέντε αστέρων, όπου το 62% των ξενοδοχείων και το 50% των δωματίων ανήκουν σε κάποιο brand.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της τάσης είναι το υπό κατασκευή ξενοδοχείο του ομίλου Electra Hotels & Resorts. Η γνωστή αλυσίδα ενισχύει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη με την κατασκευή ενός 5άστερου ξενοδοχείου κοντά στην συμβολή των οδών Τσιμισκή με Εθνικής Αμύνης. Με επένδυση 35 εκατ. ευρώ, το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει μεταξύ άλλων περίπου 160 δωμάτια, χώρους αναψυχής και συνεδριακές αίθουσες, στοχεύοντας να προσελκύσει τόσο τουρίστες όσο και επαγγελματίες.

Ένα φιλόδοξο project από τον Όμιλο Fattal αποτελεί το NYX Thessaloniki που έχει περάσει στην τελική ευθεία για την έναρξη της λειτουργίας. Στεγάζεται σε ιστορικό κτίριο δίπλα στην Πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο ανακαινίζεται πλήρως με επένδυση 22 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει 130 δωμάτια, εστιατόρια και χώρους εκδηλώσεων, προσφέροντας μια premium εμπειρία διαμονής στην καρδιά της πόλης.

Το καινούριο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος που θα ενταχθεί στην κατηγορία των 4αστερων της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει τέλη του 2025 με αρχές του 2026 υπό την ονομασία Coco-Mat Du Nord. Θα διαθέτει 52 δωμάτια καθώς και ένα κατάστημα στο ισόγειο, το οποίο θα φιλοξενήσει μαγαζί της Coco-Mat. Σημειώνεται ότι το ακίνητο είναι πολυώροφο κτίριο που αποτελείται από ισόγειο χώρο με ανοιχτό εξώστη, επτά τυπικούς ορόφους και έναν ακόμα όροφο σε εσοχή. Το καινούριο πρότζεκτ, συνολικού προϋπολογισμού 2.350.000 ευρώ, βρίσκεται στην οδό Ζεύξιδος. 

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν αναπτύσσεται μόνο μέσα από πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και μέσω της δημιουργίας μικρότερων, πιο οικονομικών τουριστικών μονάδων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες διαφορετικών τύπων επισκεπτών. Δύο νέα οικονομικά αλλά σύγχρονα καταλύματα αναπτύσσονται στην Εγνατία Οδό, το Oscar Olympic και Green Bottle, με στόχο να προσελκύσουν επισκέπτες που επιθυμούν μια πιο προσιτή αλλά ποιοτική διαμονή. Οι δύο μονάδες ενισχύουν τη συνολική εικόνα του κέντρου, με συνολική επένδυση άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Η ανακαίνιση ακόμη διατηρητέων κτηρίων και η μετατροπή τους σε μοντέρνα ξενοδοχεία είναι μια στρατηγική που κερδίζει έδαφος στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα,  το boutique ξενοδοχείο Hipsters Hotel στην ιστορική περιοχή της Ερμού, που συνδυάζει την παράδοση με το μοντέρνο design άνοιξε τις πύλες του στα τέλη του 2024, προσφέροντας 40 κομψά διακοσμημένα δωμάτια σε urban chic αισθητική, απαντώντας στην αυξανόμενη ζήτηση για προσωποποιημένη φιλοξενία.

Νέες μονάδες ή ανακαινίσεις υφιστάμενων ξενοδοχείων που ενισχύουν το προφίλ της πόλης στην κατηγορία πέντε αστέρων είναι επίσης, σύμφωνα με τον Stefan Merkenhof της GBR Consulting, τα ξενοδοχεία Hotel Onoma, On Residence, Vanoro, Antigoni, το αναβαθμισμένο Wellness Santa Hotel και September. Αν και πιο απομακρυσμένα από το κέντρο της πόλης τα δύο τελευταία, προσθέτουν νέα πνοή σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας με έμφαση στον σύγχρονο ταξιδιώτη. 

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να υποστηρίξει περισσότερες ξενοδοχειακές επενδύσεις;

Παρά τη δυναμική ανάπτυξη της ξενοδοχειακής αγοράς, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν η πόλη μπορεί να απορροφήσει επιπλέον επενδύσεις. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Δημήτρη Σιμιακό, παρά την ευχάριστη αύξηση των νέων ξενοδοχειακών μονάδων, υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την ικανότητα της πόλης να υποστηρίξει ακόμη περισσότερες επενδύσεις μελλοντικά, αν και έχει τα εφόδια να υποδεχτεί περισσότερους επισκέπτες. Από την πλευρά του, ο Stefan Merkenhof της GBR Consulting υπογραμμίζει ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει δυναμικό τουριστικό προϊόν και ικανοποιημένους επισκέπτες, ωστόσο χρειάζονται κρίσιμες παρεμβάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της ζήτησης. 

Μεταξύ αυτών είναι οι καλύτερες αεροπορικές συνδέσεις, η ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού και – κυρίως – η δημιουργία ενός ισχυρού DMO (Destination Management Organization), που θα διαχειρίζεται και θα προωθεί το τουριστικό brand της πόλης. Η ανάγκη για περισσότερους πράσινους χώρους, η επιτάχυνση της ανάπλασης της ΔΕΘ και του ΦΙΞ κρίνονται επίσης κομβικής σημασίας. Όπως υποστήριξε ο κ. Merkenhof, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης αγγίζει το 70%, αφήνοντας περιθώρια για νέες επενδύσεις, αρκεί να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν και η προσβασιμότητα.

«Η εικόνα των οικονομικών στοιχείων των ξενοδοχείων δεν άλλαξε σε ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό επίπεδο, αφού για μία ακόμη χρονιά η Θεσσαλονίκη παρέμεινε στην τελευταία θέση όσον αφορά στα δύο αυτά μεγέθη στη συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) μεταξύ της πόλης μας και άλλων δέκα αντιστοίχου μεγέθους ευρωπαϊκών πόλεων. Αυτό όμως, ελπίζουμε ότι σύντομα θα αλλάξει, αφού διαφαίνεται ότι η πόλη μπορεί πλέον να κάνει επαγγελματικά βήματα στην τουριστική της ανάπτυξη», επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.

Οι νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δεν είναι μόνο αριθμητικά δεδομένα – είναι στρατηγικές παρεμβάσεις που επηρεάζουν ευρύτερα την εικόνα της πόλης. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού επενδύουν στην εμπειρία του επισκέπτη, στον πολιτισμό και στη διαφοροποιημένη προσέγγιση της φιλοξενίας. 

Η πόλη κινείται με γρήγορους ρυθμούς στη φιλοξενία και φιλοδοξεί να αποκτήσει έναν ισχυρό, εξωστρεφή χαρακτήρα, μετατρεπόμενη σε σταθερό προορισμό για τουρίστες υψηλού επιπέδου, city break επισκέπτες, συνέδρια και εκδηλώσεις. Αν οι συνθήκες ωριμάσουν – υποδομές, διασυνδεσιμότητα, και ολοκληρωμένο branding – τότε η Θεσσαλονίκη μπορεί πραγματικά να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Συγγραφέας
Πηγή Φωτογραφίας
Shutterstock
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0