Γ. Γεραπετρίτης: Πρόθεση της Ελλάδας να συνεχιστεί η έρευνα για το καλώδιο

Εισαγωγή
Χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του καλωδίου».
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Σε συνέντευξή του στον Ο.Τ., στο περιθώριο του «Delphi Economic Forum», ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η πόντιση καλωδίων επιφανειακών προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και δεν απαιτείται οποιαδήποτε άδεια, προσθέτοντας ότι: «Η αίσθηση και η προσδοκία μου είναι ότι θα συνεχιστεί κανονικά το έργο».

Ο Γ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει «παγώσει», τονίζοντας ότι συνεχίζονται κανονικά όλοι οι πυλώνες της διαδικασίας προσέγγισης με την Τουρκία, που αφορούν τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το ΑΣΣ, που αποτελεί το επιστέγασμα όλων των πυλώνων του ελληνοτουρκικού διαλόγου, θα πραγματοποιηθεί σε «σχετικά σύντομο χρόνο». Αναφερόμενος στη διαδικασία προσέγγισης, ο κ. Γεραπετρίτης απαρίθμησε τα θετικά αποτελέσματα, όπως τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, τον μηδενισμό των παραβιάσεων, τις οικονομικές σχέσεις και την επανεκκίνηση της διαδικασίας για το Κυπριακό.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν εντάσεις, αλλά η Ελλάδα «αντιμετωπίζει με ψυχραιμία» αυτές τις καταστάσεις.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν διαρροές ότι έχει υποβληθεί αίτημα από την εταιρεία για την έκδοση NAVTEX για την επανέναρξη των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου και ότι επίκειται άμεσα ακόμη και αυτή την εβδομάδα, η επιστροφή των ερευνητικών πλοίων σε περιοχές διεθνών υδάτων, όπου το περασμένο καλοκαίρι, ανατολικά της Κάσου, εμποδίστηκαν από την παρέμβαση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι πρόκειται για έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, το οποίο είναι ελεύθερο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο δεν μπορεί να παρεμποδιστεί. Απέδωσε μάλιστα όλα αυτά τα προβλήματα στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, κάτι που, όπως είπε, αναπαράγει αυτού του είδους τις εντάσεις.

Σχετικά με το άλλο επίμαχο ζήτημα της κατάθεσης εκ μέρους της Ελλάδας του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Κομισιόν που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας και η οποία είναι υπερήμερη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα σχέδια θα κατατεθούν το «αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Η Τουρκία είχε αντιδράσει όταν δημοσιοποιήθηκε χάρτης εργασίας της Κομισιόν για τον ΘΧΣ, επαναφέροντας και πάλι θέμα «γκρίζων ζωνών».
«Αντιλαμβάνομαι ότι, επειδή έχουν σωρευθεί μέσα στον χρόνο πολλά ζητήματα τα οποία δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις, είναι σημαντικό να διατηρείται η ψυχραιμία και η αμοιβαία κατανόηση», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, «αλλά είμαστε σε μια κατάσταση επιφυλακής για όλα...».

Ο ΥΠΕΞ αντικρούοντας την κριτική που ασκείται στη  «Διακήρυξη των Αθηνών», δήλωσε ότι αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα, μια συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας, η οποία όπως είπε, «δεν θα μπορούσε από τη μία μέρα στην άλλη να συνθλίψει τα προβλήματα που ανατρέχουν σε δεκαετίες».

Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
1