Χρ. Δήμας για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Είναι το πιο ωραίο που έχω δει οπουδήποτε» - Γιατί καθυστερεί η επέκταση προς Καλαμαριά 

Εισαγωγή
Την πρώτη του «γνωριμία» με το Μετρό Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας, είχε, το πρωί της Μ. Τρίτης (15/4), ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Ο κ. Δήμας, τον οποίο συνόδευαν ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τους Σταθμούς της Βενιζέλου και της Αγίας Σοφίας που επισκέφθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά για τον πρώτο πως, «είναι ο πιο ωραίος σταθμός Μετρό που έχω δει στη ζωή μου».

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε εκ νέου πως οι πέντε Σταθμοί της επέκτασης προς την Καλαμαριά θα δοθούν στην κυκλοφορία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ, μετά από σχετική ερώτηση για τους λόγους που προέκυψε αυτή η τρίμηνη καθυστέρηση στην παράδοσή τους, την απέδωσε -μεταξύ άλλων- σε ζητήματα τεχνικής φύσεως.

 

«Η πολιτεία προχωράει άμεσα και την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά. Έχουμε τους πέντε σταθμούς που μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026 θα δοθούν και αυτοί στην κυκλοφορία. Όλοι ανυπομονούμε να δοθούν στην κυκλοφορία οι 5 σταθμοί, όμως ακριβώς επειδή θέλουμε να τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα και υπάρχουν και ζητήματα τεχνικής φύσεως, για κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μη λειτουργήσει το Μετρό. Νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε την απαραίτητη υπομονή, δύο μήνες παραπάνω είναι, ώστε όλοι να έχουμε το Μετρό και να το έχουμε στις καθημερινές μετακινήσεις μας, φυσικά με ασφάλεια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός σχετικά με την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά.

 

 

Σε σχετική ερώτηση για το αν έχει οριστικοποιηθεί η διακοπή της λειτουργίας της βασικής γραμμής του Μετρό, ο υπουργός τόνισε πως: «ας περιμένουμε λίγο καιρό ακόμα. Θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Στην παρούσα φάση απλώς υπάρχει στον ευρύτερο σχεδιασμό και αυτό είναι κάτι που δε συμβαίνει μόνο στο Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και σε αντίστοιχα Μετρό στο εξωτερικό».

Αρχικά, ο κ. Δήμας ανέφερε πως «είδαμε το Μετρό και το Αμαξοστάσιο μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, τον κ. Γκιουλέκα, τον υφυπουργό Υποδομών, τον κ. Ταχιάο και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κούβελα. Είχαμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε και να πάμε πρώτα στον Σταθμό στη Βενιζέλου. Νομίζω ότι είναι ο πιο ωραίος σταθμός Μετρό που έχω δει στη ζωή μου. Το γεγονός ότι έχουμε έναν υπόγειο αρχαιολογικό χώρο, τα αρχαιολογικά ευρήματα από το Μετρό όχι μόνο στον Σταθμό Βενιζέλου αλλά και στην Αγίας Σοφίας που κάναμε μία σύντομη στάση, που αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου μας, η ιστορία της Θεσσαλονίκης, η πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε είναι ένα τρομακτικά μεγάλο πλεονέκτημα. Έπειτα φτάσαμε εδώ στο Κέντρο Ελέγχου. Ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου». 

Έπειτα έκανε έκκληση να διαφυλάττουν οι πολίτες το Μετρό, αλλά και όλα τα δημόσια έργα, χαρακτηρίζοντάς το ως «το πιο ωραίο Μετρό που έχω δει οπουδήποτε».

 

 

«Μια έκκληση θα ήθελα να κάνω όχι μόνο ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και ως πολίτης: οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε το Μετρό και τα δημόσια έργα. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι πραγματικά ένα στολίδι. Είναι το πιο ωραίο Μετρό που έχω δει οπουδήποτε και έχω ταξιδέψει αρκετά μέρη στον κόσμο. Άρα η έκκληση η δική μου είναι ότι πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το πολύ σπουδαίο δημόσιο έργο το οποίο ανήκει προφανώς σε όλους τους πολίτες, σε όλη την κοινωνία, σε όλη τη Θεσσαλονίκη».

Ερωτηθείς για το πλάνο της επέκτασης προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη, ο υπουργός απάντησε πως: «Ας ολοκληρώσουμε πρώτα τους πέντε Σταθμούς, την επέκταση προς τα Ανατολικά. Βεβαίως και είναι στον σχεδιασμό μας και η επέκταση προς τα Δυτικά. Θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε Σταθμούς Μετρό σε ακόμα περισσότερες περιοχές της πόλης. Άρα είναι στον σχεδιασμό μας. Όμως θα μου επιτρέψετε να σταματήσω εδώ και να πω πως η άμεση προτεραιότητα είναι να δώσουμε στην κυκλοφορία τους πέντε Σταθμούς προς την Καλαμαριά».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, στάθηκε στην αποδοχή του Μετρό Θεσσαλονίκης κυρίως από τους νέους ανθρώπους, κάνοντας αναφορά στο σχετικό άρθρο του επίτιμου προέδρου του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννη στα Μακεδονικά Νέα.

 

«Το καλό του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ότι το έχουν βάλει στη ζωή τους κυρίως οι νέοι άνθρωποι. Σήμερα διάβαζα μία σχετική έρευνα σε ένα site, το οποίο δημοσίευε το σχετικό άρθρο ο Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ, το οποίο αναλύει μία έρευνα που έκανε το ΕΒΕΘ για το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Είναι εντυπωσιακό ότι οι επιβάτες είναι κατά κύριο λόγο νέοι, οι οποίοι έχουν συστηματοποιήσει τη χρήση του στην καθημερινότητά τους. Το θεωρώ πολύ σημαντικό και το έχω διαπιστώσει και ο ίδιος ως επιβάτης. Θέλω να πω και στους μεγαλύτερους ότι πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα. Πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν και εκείνοι να το βάλουν στην καθημερινότητά τους. Ήδη η κίνηση είναι εντυπωσιακά ικανοποιητική, αλλά σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλοί για να αγκαλιάσουν το Μετρό. Οι δείκτες ικανοποίησης όσων το έχουν χρησιμοποιήσει είναι εξαιρετικά υψηλοί. Σε πείσμα όσων ακούγονται, η διαθεσιμότητα είναι πολλαπλάσια αυτής που είχαν άλλα Μετρό στην εκκίνησή τους σε άλλες χώρες του κόσμου», τόνισε ο ίδιος. 

Τέλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, δήλωσε πως το Μετρό, «είναι ένα έργο που η Θεσσαλονίκη το δικαιούτο. Παλεύαμε για να γίνει. Δυστυχώς είχε καταντήσει ένα γεφύρι της Άρτας. Είναι πολύ σημαντικό ότι το Μετρό χωρίς φανφάρες και μεγαλειώδεις πομπώδεις εκφράσεις παραδόθηκε και αυτή τη στιγμή περισσότερα από 6 εκατομμύρια Θεσσαλονικείς και επισκέπτες, με τις μετεπιβιβάσεις που έχουμε σε αυτούς τους 4 μήνες, χρησιμοποιούν αυτό το υπερσύγχρονο μέσο. Η πρόσθεση του κλάδου της Καλαμαριάς είναι πάρα πολύ σημαντική. Βεβαίως η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης που ασφαλώς πρέπει να προχωρήσουν οι εργασίες και θα προχωρήσουν, όπως και η ένωση της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης με τη Βιομηχανική Περιοχή, γιατί όλα αυτά αποτελούν ένα συγκοινωνιακό σύνολο για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Όπως σε κάθε Μετρό δίνεται ο βασικός κλάδος και μετά προστίθενται και άλλοι κλάδοι».

 

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε και το εργοτάξιο του FlyOver, που βρίσκεται πλησίον του κόμβου Ρετζικίου, όπου ο υπουργός τόνισε πως το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, σε περίπου δύο χρόνια.

Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0