Στ. Αγγελούδης: Αναζητούνται ευρωπαϊκοί πόροι για γραμμή τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη

Εισαγωγή
Για τα ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία γραμμής τραμ και θαλάσσιας συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, τοποθετήθηκε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης, απαντώντας ουσιαστικά στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο και στον βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Στράτο Σιμόπουλο και στα όσα ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τις δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

«Οι προσδοκίες της πόλης δεν καλύπτονται με την υπάρχουσα γραμμή του Μετρό», σημειώνει ο κ. Αγγελούδης και προσθέτει: «Διεκδικούμε με συνέπεια για την πόλη αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες αντάξιες του μεγέθους και των προσδοκιών της».

Για τη χρηματοδότηση, ο Στέλιος Αγγελούδης υπογραμμίζει ότι: «είναι σαφές πως αναζητούνται ευρωπαϊκοί πόροι και δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως άλλωστε συζητήσαμε πρόσφατα σχετικά με τον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολο Τζιτζικώστα».

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, «για τη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια συμβιβασμού με τις χαμηλές απαιτήσεις αυτών που προκαλούν, υποστηρίζοντας πως η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από άλλα μέσα. Βάζουμε τον πήχη ψηλά, γιατί αυτή είναι η συνειδητή επιλογή της πόλης. Είμαστε υπόλογοι μόνο στις προτεραιότητές της, σε ασφαλή απόσταση από μικροπολιτικά παιχνίδια εξουσίας που κρατούν την πόλη καθηλωμένη σε ένα μίζερο παρελθόν».

Η δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης:

Μετρό, Τραμ και Θαλάσσια Συγκοινωνία: Διεκδικούμε για τη Θεσσαλονίκη όσα χρειάζονται για να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη

Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την αναγκαιότητα δημιουργίας γραμμής τραμ και θαλάσσιας συγκοινωνίας ΄θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: εδώ και 15 μήνες αναφέρω σε κάθε ευκαιρία πως η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης παραμένει απόλυτη προτεραιότητα. Η παράδοση σε λειτουργία της βασικής γραμμής δεν είναι το τέλος μιας υποχρέωσης προς τη Θεσσαλονίκη αλλά η αρχή ενός νέου κύκλου που θα κλείσει μόνο όταν υλοποιηθούν, -χωρίς χρονοτριβές και με σαφές χρονοδιάγραμμα- οι επεκτάσεις του τόσο προς τη δυτική πλευρά της πόλης, όσο και προς το Αεροδρόμιο, ώστε με ορίζοντα το 2040 να εξυπηρετεί το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Γιατί οι προσδοκίες της πόλης δεν καλύπτονται με την υπάρχουσα γραμμή του Μετρό.

Η πρόταση που καταθέσαμε για τη δημιουργία γραμμής τραμ και η λειτουργία της θαλάσσιας συγκοινωνίας όχι μόνο δεν φαλκιδεύει -όπως αφήνεται εντέχνως από κάποιους να εννοηθεί- την επέκταση του Μετρό αλλά αντίθετα, λειτουργεί συμπληρωματικά σε αυτό, ενισχύοντας τη βιώσιμη κινητικότητα και συμβάλλοντας παράλληλα στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης του εγχειρήματος, είναι σαφές πως αναζητούνται ευρωπαϊκοί πόροι και δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως άλλωστε συζητήσαμε πρόσφατα σχετικά με τον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολο Τζιτζικώστα.

Διεκδικούμε με συνέπεια για την πόλη αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες αντάξιες του μεγέθους και των προσδοκιών της, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων ευρωπαϊκών πόλεων με ανάλογα πληθυσμιακά δεδομένα που διαθέτουν πάνω από δύο συγκοινωνιακά μέσα, όπως για παράδειγμα είναι οι Βρυξέλλες, η Λισαβόνα, το Ντύσελντορφ, το Ελσίνκι, η Βουδαπέστη ή η Πράγα.

Για τη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια συμβιβασμού με τις χαμηλές απαιτήσεις αυτών που προκαλούν, υποστηρίζοντας πως η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από άλλα μέσα.

Βάζουμε τον πήχη ψηλά, γιατί αυτή είναι η συνειδητή επιλογή της πόλης. Είμαστε υπόλογοι μόνο στις προτεραιότητές της, σε ασφαλή απόσταση από μικροπολιτικά παιχνίδια εξουσίας που κρατούν την πόλη καθηλωμένη σε ένα μίζερο παρελθόν.

 

Η ερώτηση του Στράτου Σιμόπουλο

 

Τις προηγούμενες ημέρες, ο βουλευτής της ΝΔ στη Α’ Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Δήμα.

Ο βουλευτής ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη δημιουργία γραμμής τραμ και στη θαλάσσια συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα projects, θυμίζοντας ωστόσο τη σημασία της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς τα δυτικά.

«Τις τελευταίες εβδομάδες στη δημοσιότητα της πόλης έχουν αναδειχθεί ως κύρια θέματα για τη Θεσσαλονίκη η δημιουργία γραμμής τραμ και η θαλάσσια συγκοινωνία, ενώ η στοά του Αγίου Μηνά συνεχίζει να είναι αναξιοποίητη.

Μάλιστα για το τραμ υπάρχουν δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη χρηματοδότηση παράλληλης γραμμής ανταγωνιστικής του μετρό, ενώ για τη θαλάσσια συγκοινωνία η Εγνατία ΑΕ θα αναλάβει την κατασκευή των επίγειων εγκαταστάσεων και από Ευρωπαϊκά Προγράμματα θα γίνει η χρηματοδότηση της προμήθειας από τους παρόχους ηλεκτροκίνητων πλοίων.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Α) αν προτίθεται η κυβέρνηση να αναζητήσει πόρους για το τραμ πριν την εξεύρεση πόρων για την επέκταση του μετρό δυτικά που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα

Β) αν για τη θαλάσσια συγκοινωνία, χωρίς να έχει γίνει πρόβλεψη για την τιμή του εισιτηρίου, προτίθεται η πολιτεία να δαπανήσει πόρους, οι οποίοι επίσης θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην επέκταση του μετρό δυτικά», ανέφερε στο ερώτημά του ο κ. Σιμόπουλος.

 

Η απάντηση Ταχιάου

 

Άμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, στην ερώτηση του κ. Σιμόπουλου.

«Προτεραιότητά μας αποτελεί η επέκταση του μετρό στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη», ξεκαθάρισε οκ. Ταχιάος.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι αυτό το διάστημα γίνονται οι μελέτες της Ελληνικό Μετρό για τους σταθμούς και επειδή «αυτές αφορούν πολύ σημαντικούς δήμους της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, θα τύχουν διαβούλευσης μαζί τους. Αυτό θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα γιατί πρέπει και οι δήμαρχοι να ξέρουν σε ποια ακριβώς σημεία της πόλης τους, του Δήμου τους, θα χωροθετούνται οι σταθμοί και ποιες εκτάσεις αυτοί καταλαμβάνουν».

Για τα άλλα συγκοινωνιακά μέσα, ο κ. Ταχιάος είπε ότι «εγώ δεν τα αποκλείω, ούτε τα ευνοώ», επισημαίνοντας ότι οι αναγκαίοι πόροι «δεν είναι ατελείωτοι».

«Πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική για την πόλη. Το υπουργείο θα έρθει και θα αποφασίσει πόσο εφικτό είναι, σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη να υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά συγκοινωνιακά μέσα, και πώς αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους, εάν το τραμ είναι ανταγωνιστικό προς το μετρό και εάν πρέπει να είναι ανταγωνιστικό προς το μετρό. Αυτά θα συζητηθούν. Είναι θέματα τα οποία θέλουν το χρόνο τους. Οι πόροι, δεν είναι ατελείωτοι και αυτό πρέπει να το πούμε», υπογράμμισε ο κ. Ταχιάος και πρόσθεσε: «Ιδέες μπορεί να υπάρχουν πολλές. Οι πόροι όμως είναι συγκεκριμένοι. Και οι πόροι, σε πρώτη φάση, θα κατευθυνθούν όλοι προς τη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη».

Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0