Θ. Κοντογεώργης: Μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Εισαγωγή
Για την ιδιαίτερη σημασία των κυβερνητικών ανακοινώσεων σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό μίλησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Όπως υπογράμμισε, η χθεσινή μέρα ήταν σημαντική «για δύο λόγους»: αφενός, επειδή για πρώτη φορά καταγράφονται με ακρίβεια οι ανθρώπινες δραστηριότητες στον θαλάσσιο χώρο - από την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, έως τον τουρισμό και τις θαλάσσιες μεταφορές - με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη· και αφετέρου, επειδή αποτυπώνεται για πρώτη φορά η δυνητική επήρεια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στοιχείο που εντάσσεται πλέον στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Κοντογεώργης διευκρίνισε ότι ο χάρτης του σχεδίου ενσωματώνει τις ήδη υφιστάμενες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ τόνισε ότι ολοκληρώθηκε και η διαδικασία επικύρωσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την οριοθέτηση με την Ιταλία έως το ακρωτήριο Ταίναρο. «Όλα αυτά αποτυπώνονται πια επίσημα», είπε.

Σε ερώτηση για το αν είχε προηγηθεί ενημέρωση της Άγκυρας, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «ήταν γνωστά τα γεγονότα» που σχετίζονται με τη δημοσίευση του χάρτη, καθώς προέκυπταν από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε πως «όταν μιλάμε για Ελλάδα και Τουρκία, τα πράγματα είναι σύνθετα, αλλά ταυτόχρονα γίνονται και απλά». Αν η Τουρκία έχει διαφορετική προσέγγιση για τους χάρτες, «ο δρόμος είναι γνωστός - αφορά την αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Τόνισε παράλληλα ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι «μια διαδικασία στην οποία η Ελλάδα επενδύει», επισημαίνοντας πως ακόμα και με διαφωνίες, ο διάλογος δεν πρέπει να σταματά. «Επιδιώκουμε ασφαλή νερά στο Αιγαίο και ταυτόχρονα διασφαλίζουμε ότι θα παραμείνουν ασφαλή», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ενέκρινε τον νέο 12ετή αμυντικό σχεδιασμό.

Σχετικά με τη χρονική σύμπτωση της ανακοίνωσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου με τις εξελίξεις γύρω από την πόντιση του καλωδίου, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ανεξάρτητες διαδικασίες. «Η χωροθέτηση για έρευνες, η έκδοση NAVTEX και όλα όσα αφορούν την ενεργειακή στρατηγική έχουν άλλη χρονική τροχιά», ανέφερε.

Παράλληλα, υπενθύμισε την πρόσφατη οριοθέτηση για τις έρευνες των Chevron και Exxon, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται «με σταθερότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, χωρίς θόρυβο».

Όσο για την εσωτερική συνοχή της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι «όλες οι αποφάσεις χαράσσονται συλλογικά, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ».

Ολοκληρώνοντας, ο Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τα τελευταία έξι χρόνια ενισχύσει σημαντικά τη θέση της χώρας στο γεωπολιτικό πεδίο, με συνετά και μεθοδικά βήματα».

Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0