Οι «40roomors» είναι δύο Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες: ο Γιάννης Μπατσάρας, με background στην τέχνη του γκράφιτι και η Δομνίκη Ντούρου, αρχιτέκτονας. Συναντήθηκαν και ερωτεύτηκαν το 2021, κατά τη διάρκεια των δύσκολων ημερών του Covid και του εγκλεισμού που επέβαλε η πανδημία σε όλο τον κόσμο. Τότε διασταυρώθηκαν και οι δημιουργικές ανησυχίες τους και από κοινού αναζήτησαν και εντόπισαν το πεδίο της καλλιτεχνικής τους έκφρασης: το Tufting. Πρόκειται για μία τεχνική με έμπνευση από την ταπητουργία και το κέντημα πάνω σε καμβά, η οποία με φουντωτό νήμα έχει στόχο τη δημιουργία τρισδιάστατων έργων που προσφέρουν ευχέρεια για πειραματισμούς σε ελεύθερο καλλιτεχνικό πλαίσιο.
«Είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχοληθήκαμε με το tufting», λέει στα Μακεδονικά Νέα ο Γιάννης Μπατσάρας. «Είχαμε δει πολύ μεγάλη ανάπτυξη της τεχνικής αυτής σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως στην Ασία και στην Αμερική, ενώ στην Ευρώπη μόλις είχε αρχίσει να διαδίδεται. Στην Ελλάδα έχουμε τη μεγάλη παράδοση της υφαντουργίας και της ταπητουργίας. Ήδη από 15 χρονών ασχολούμουν με το γκράφιτι, μέσα από το οποίο έμαθα να συνθέτω, να συνδυάζω χρώματα, να αποκτώ καλλιτεχνική αντίληψη. Έψαχνα ένα μέσο που να μου δίνει την ευκαιρία να πειραματίζομαι με διάφορα υλικά και να δείχνω αυτό που αγαπάω σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Από την πλευρά της και η Δομνίκη έψαχνε τη δημιουργική ταυτότητά της, και με βάση και τις δικές της γνώσεις και με τον πειραματισμό ξεκινήσαμε μία διαδρομή στην οποία βρήκαμε αγάπη. Αγάπη μεταξύ μας αλλά και αγάπη για την τέχνη, τη δημιουργία, τη φύση».
Η τεχνική του tufting έχει πολλές ιδιαιτερότητες. «Χρησιμοποιούμε τελάρα μεγέθους ανάλογου με το έργο πάνω στο οποίο τεντώνουμε το ύφασμα και δουλεύουμε με ένα tufting gun, ένα πιστόλι. Απαιτεί υπομονή όλο αυτό, αν και δεν είναι τόσο χρονοβόρο όσο η παραδοσιακή τεχνική. Φυσικά απαιτεί και δεξιοτεχνία, διότι χρησιμοποιούμε χειροκίνητες βελόνες για να κάνουμε τις λεπτομέρειες. Εντέλει το έργο έχει υφές, παίρνει βάθη, το ψαλιδίζουμε, το σκαλίζουμε για να αποκτήσει τρισδιάστατη μορφή. Επιδιώκουμε έτσι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο την όραση των ανθρώπων αλλά και την αφή», εξηγεί ο δημιουργός.
«Οι 40roomors αγαπούν ιδιαίτερα τη φύση. Εξερευνούν διαρκώς τις υφές, τους ήχους, τα χρώματα που συνυπάρχουν αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον. Διδάσκονται από τη φύση. Σέβονται και τιμούν καλλιτεχνικά την ιερή αλληλουχία του κύκλου της ζωής, αφουγκράζονται βαθιά, παρατηρούν σιωπηλά την ροϊκότητα που επικρατεί στα σπλάχνα της. Στέκονται με δέος μπροστά στην ανεξάντλητη δύναμη που διαθέτει η φύση να υπερβαίνει την καταστροφή, να αναγεννάται κάθε φορά από τις στάχτες της», σημειώνει η εικαστικός Σοφία Ζαράρη, που έγραψε το συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης.
Κάθε έργο από αυτά που παρουσιάζουν οι «40roomors» στις Βιτρίνες του ΟΤΕ αφηγείται με νήματα και υφάσματα τη δική του αυτοτελή ιστορία.
Το έργο «No Room for Tales» πλαισιώνεται με ξύλινο κάδρο, τα φυσικά στοιχεία ξεπηδούν από το οριοθετημένο πλαίσιο και ξεχύνονται στον χώρο. «Δείχνουμε συμβολικά τη δύναμη της φύσης να ξεφεύγει από το πλαίσιο που βάζει ο άνθρωπος», εξηγεί ο Γιάννης Μπατσάρας.
Το «Traces of Life» είναι ένα installation που συνδυάζει τις βιεννέζικες καρέκλες που αναδεικνύει στα έργα του ο επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Αργυριάδης. Μέσα από αυτόν τον συνδυασμό οι 40roomors δείχνουν πώς η φύση αναγεννάται μέσα από ένα ανθρώπινο στοιχείο που έχει παραμεληθεί, σαν εκείνα τα ερειπωμένα σπίτια στα οποία εισβάλλει και τα κατακτά.
Το «Terra Árida» αναπαριστά ένα άνυδρο τοπίο μέσα από το οποίο καταφέρνει να ξεπηδήσει ένα άνθος – σύμβολο της ελπίδας και της δυνατότητας της φύσης να αναγεννάται.
Παράλληλα με την εκθεσιακή τους δραστηριότητα οι «40roomors» δουλεύουν καθημερινά για την παραγωγή των έργων τους στο εργαστήριο που διατηρούν στην οδό Παπακυριαζή, στην Ανάληψη, ένα χώρο στον οποίο επίσης οργανώνουν workshops με εξαιρετική επιτυχία. «Είμαστε fully booked. Έρχεται να μάθει την τεχνική του tufting κόσμος όλων των ηλικιών και με διαφορετικά ενδιαφέροντα, φοιτητές αλλά και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Eίναι ένα αντικείμενο που τραβάει ολοένα περισσότερο την προσοχή των ανθρώπων», επισημαίνει ο Γιάννης Μπατσάρας.
Την έκθεση «Love Story» στις Βιτρίνες του ΟΤΕ επιμελήθηκε ο Γιάννης Αργυριάδης. Οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Βαρσακέλη. Διάρκεια έκθεσης, έως τις 2 Μαρτίου 2025.
