Με την έκθεση εγκαινιάζεται παράλληλα ένας νέος χώρος που διαμορφώθηκε στη ροτόντα του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Case Studio. Αφιερωμένος στο εδώ-και-τώρα της σύγχρονης τέχνης, ο νέος αυτός χώρος επιδιώκει να προσφέρει ορατότητα σε νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες και να φέρει το Μουσείο ακόμη πιο κοντά στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Η έκθεση, που διοργανώνεται σε επιμέλεια του Ιστορικού της Τέχνης, επιμελητή του MOMus Γιάννη Μπόλη, περιλαμβάνει 70 έργα –ζωγραφικές συνθέσεις, σχέδια, γλυπτά– που δημιούργησε ο Δημήτρης Φραγκάκης την τελευταία δεκαετία.
Τι σημαίνει «Splats;» ρωτήσαμε τον καλλιτέχνη στη συζήτησή μας στα Μακεδονικά Νέα. «Με τον Γιάννη Μπόλη ψάχναμε έναν τίτλο που να τα λέει όλα και να μη λέει τίποτα. Να ακούς έναν ήχο, το “σπλατς”, να υπάρχει το ποπ κομμάτι. Είναι κάτι που θα το νιώσει ο επισκέπτης της έκθεσης, σαν να βουτάς απότομα σε κάτι, νιώθοντας το άγγιγμα του νερού για πρώτη φορά στο σώμα. Ο τίτλος πραγματεύεται την επαφή του ανθρώπου με το νερό, αλλά και μία οντολογικού περιεχομένου έννοια διερεύνησης σε βάθος. Διερευνά τα όρια της ομορφιάς, θέτει υπαρξιακά ερωτήματα με χιούμορ, αλήθεια και ενσυναίσθηση στον σύγχρονο κόσμο που όλα είναι διαθέσιμα. Εννοώ ότι έχουμε τα εργαλεία για να κάνει ο καθένας μας την προσωπική του κατάδυση, αλλά και μία ανάδυση, εξύψωση», απαντά ο Δημήτρης Φραγκάκης.
Από την άποψη αυτή στην ενότητα αυτή των έργων του είναι κομβικό το υγρό στοιχείο. Όπως λέει ο ίδιος: «Τα τελευταία χρόνια δούλευα σε συγκεκριμένη ενότητα πάνω στην έννοια της κολύμβησης. Θα μπορούσα να παρομοιάσω τον άνθρωπο με κολυμβητή που φτάνει ως το βυθό για να ανασύρει διάφορα πράγματα, σκέψεις, ιδέες, αξίες και σύμβολα και να εμβαθύνει στην προσωπική του ύπαρξη».
Καμπάνες, 2023-25, εγκατάσταση 21 γλυπτών, κεραμικά με υάλωση (stoneware), 130 x 350 εκ.
Ομορφιά και χιούμορ
Ανάμεσα στα θέματα που προσεγγίζει με τα έργα του ο Δημήτρης Φραγκάκης είναι «η διαχείριση της ύλης, η κενότητα του σώματος, αλλά και η δύναμη που νιώθει ο άνθρωπος αγοράζοντα πράγματα για να εκπληρώσει τη σωματική του αδυναμία – σε αυτό παραπέμπει ένα δειγματολόγιο με υπερμεγέθη σκουφάκια θαλάσσης που θα δείτε στην έκθεση».
Αναφερόμενος στην έννοια της ομορφιάς, την οποία προσεγγίζει στα έργα του, ο Δημήτρης Φραγκάκης παρατηρεί: «Σε όλη τη ιστορία της Τέχνης έχουν γραφτεί άπειρα πράγματα για την ομορφιά. Πρόθεσή μου είναι να δω πώς μπορούμε να βρούμε την ομορφιά όχι όπως προτείνεται στη σημερινή κοινωνία, μέσα από το πρότυπο μίας γυναίκας περιποιημένης, καλοβαμμένης για παράδειγμα αλλά με μία άλλη αντίληψη που εμφανίζει πολλές εκδοχές, ακόμη και αν εμπεριέχει κάτι άσχημο. Παλεύω να δείξω ότι υπάρχει ομορφιά σε πράγματα που δεν έχεις δει, νέες πτυχές της ομορφιάς που μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με το δικό μας κατεστημένο».
Μηχανή Ονείρου, 2024, χημικό μελάνι, βερνίκι και χρώματα λαδιού σε χαρτί, 41 x 30 εκ.
Όσο για το χιούμορ που κρύβουν τα έργα του, ο καλλιτέχνης επισημαίνει: «Χωρίς χιούμορ δεν μπορεί να διαβαστεί αυτή η έκθεση. Όλη η ζωή μας άλλωστε είναι ένα αστείο κι οφείλουμε να τη δούμε όχι με την τραγικότητά της αλλά με τον φακό του χιούμορ. Θα δείτε πολλά έργα με χιούμορ, μία σειρά πόστερ για παράδειγμα που παρουσιάζουν πολλές εκδοχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, σχέσεις ανθρώπων που κάνουν χιούμορ ο ένας με τον άλλο».
O Δημήτρης Φραγκάκης
Ο καλλιτέχνης
Ο Δημήτρης Φραγκάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1982). Το 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Καβάλας. Το 2014 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2024 ξεκίνησε να διδάσκει ζωγραφική, ως Επιστημονικός Συνεργάτης, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα. Συμμετείχε σε διεθνείς διοργανώσεις και σε ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Ιδρύματα και χώρους τέχνης (επιλογή): 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης-Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Crux Galerie (Αθήνα), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Art Athina (Ζάππειο Μέγαρο), Space 52 (Αθήνα), Apodec (Θεσσαλονίκη), KYAN Project Space (Αθήνα), Ωδείο Αθηνών, Μουσείο Φρυσίρα (Αθήνα), Πεδίο Δράσης Κόδρα (Θεσσαλονίκη). Ζει και εργάζεται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας.
Η έκθεση «Splats» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου 2025.
