Συγκεκριμένα, ο δότης ηλικίας μόλις 8 μηνών είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου και κατέληξε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με τους γονείς του να παίρνουν τη γενναία όσο και σπουδαία απόφαση να χαρίσουν το αγαθό της όρασης σε μια γυναίκα που πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχε δεχθεί μόσχευμα από ενήλικα δότη στο αριστερό της μάτι.
Μια επέμβαση ιδιαίτερα σπάνια για την οποία ο έμπειρος γιατρός μιλά στα Μακεδονικά Νέα - mdkn.gr εξηγώντας τις δυσκολίες που μπορούν να προκύψουν, αλλά και τη σπανιότητα της επιτυχίας.
Να σημειωθεί δε, ότι πριν από οκτώ χρόνια ο ίδιος ακριβώς γιατρός με τους τότε συνεργάτες του είχε πραγματοιήσει επέμβαση μεταμόσχευσης με τον νεαρότερο δότη που είχε καταγραφεί παγκοσμίως, ήτοι ηλικίας μόλις 84 ημερών. Εν συνεχεία η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι έγινε μια ακόμη μεταμόσχευση με δότη ηλικίας 9 μηνών, κάτι που σημαίνει πως η αυτή η τελευταία μεταμόσχευση που προήλθε από το 8 μηνών βρέφος είναι η δεύτερη επιτυχημένη με ακόμη μικρότερης ηλικίας δωρητη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Συνέντευξη στον Θωμά Καλέση
Γιατί είναι τόσο σπάνιες αυτές οι μεταμοσχεύσεις;
Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ιστοί των ματιών ενός παιδιού αυτής της ηλικίας είναι πάρα πολύ λεπτοί, συχνά δεν μπορούμε να παρασκευάσουμε τον ιστό για να τον μεταμοσχεύσουμε. Γι' αυτό και είναι τόσο σπάνιες και τόσο λίγες οι επιτυχείς μεταμοσχεύσεις. Δηλαδή και δεν μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα και δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να τοποθετηθεί δηλαδή στο μάτι σωστά, γιατί το μόσχευμα είναι πάρα πολύ λεπτό και μαλακό ταυτόχρονα.
Και είναι φυσικά σπάνιο γιατί λίγα παιδιά καταλήγουν και μας δωρίζουν όργανα, αλλά πιο σπάνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Πάντα φοβόμαστε μην μας «μείνει το μόσχευμα στα χέρια» για να το πω έτσι απλά.
Πάντως σε αυτή την περίπτωση όλα πήγαν καλά και η ασθενής η οποία είχε υποβληθεί και παλαιότερα σε επέμβαση μεταμόσχευσης στο αριστερό της μάτι και τώρα έκανε και στο δεξί έχει πάρει ήδη εξιτήριο...
Πράγματι πήγαν όλα κατ' ευχήν και είναι πολύ θετικό αυτό.
Ποια ήταν η ασθένεια της λήπτριας;
Δυστροφία ενδοθήλιου κερατοειδούς "Fuch' s". Πρόκειται για ασθένεια στην οποία έχεις σταδιακή απώλεια όρασης με αποτέλεσμα να φτάσεις στο σημείο να έχεις από θολή μέχρι πλήρη απώλεια όρασης.
Και όταν ολοκληρώνεται η μεταμόσχευση;
Το ιδανικό είναι να πιάσεις το 100% της όρασης αν και σπάνια μπορείς να φτάσεις σε αυτό. Πιο εύκολα φτάνεις στο 80% που σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, μέχρι και να οδηγήσεις. Και επίσης το πολύ σημαντικό είναι πως όταν αυτές οι επεμβάσεις πάνε καλά, ο ασθενής μπορεί μέσα σε τρεις ημέρες να πάει στη δουλειά του. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Τουλάχιστον σε κινητικό επίπεδο. Η όραση αργεί λίγο παραπάνω, αλλά δεν μένεις στο νοσοκομείο για βδομάδες ή και για μήνες.
Πόσο πρωτόγνωρη ήταν η κατάσταση που αντιμετωπίσατε με αυτή την επέμβαση, δεδομένου ότι ο δότης ήταν ένα βρέφος μόλις 8 μηνών;
Η αλήθεια είναι πως αυτή ήταν η δεύτερη φορά που λαμβάνουμε μόσχευμα από τόσο νεαρό δότη. Και ήταν και οι δύο πετυχημένες, δηλαδή κυριολεκτικά έχουμε το κοκκαλάκι της νυχτερίδας. Δεν είναι κάτι σύνηθες, γι' αυτό και δημοσιεύτηκαν και οι δύο. Βέβαια πέρα από την τύχη που είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται και πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία, τόσο από εμένα όσο και από την ομάδα μου. Πρέπει να έχεις κάνει χιλιάδες επεμβάσεις για να μπορέσεις να διαχειριστείς τους ιστούς ενός νεογέννητου.
Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα
Γιατρέ, με τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα σε τι στάδιο βρισκόμαστε;
Δυστυχώς βρισκόμαστε πάρα πολύ πίσω γι' αυτό και είμαι πάντα διαθέσιμος να μιλήσω στους δημοσιογράφους γι' αυτό το θέμα, γιατί πιστεύω ότι κάνετε μια πάρα πολύ καλή «διαφήμιση» -ας μου επιτραπεί ο όρος. Σε τέτοιον βαθμό που πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα δεν θα προλαβαίνουμε.
Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση εκείνοι που αξίζουν τα συγχαρητήρια είναι οι γονείς που πήραν αυτήν τη γενναία απόφαση. Και το εννοώ αυτό, δεν το λέω τυπικά. Είμαι, όμως, σίγουρος ότι η κίνησή τους αυτή θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και μέχρι το τέλος Απριλίου θα υπάρξει ρεκόρ μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, όμως, στον τομέα αυτόν εξακολουθούμε να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη. Στην ΕΕ είμαστε σίγουρα τελευταίοι τουλάχιστον σ' ότι αφορά στον αριθμό των δωρητών, παρά το γεγονός ότι και οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην Ελλάδα μπορούν να υποστηρίξουν επιτυχείς μεταμοσχεύσεις.
Έχουμε καλούς γιατρούς, καλό δυναμικό, όμως δεν έχουμε δωρεά οργάνων. Θα σας πω ότι μόνο στο Παπαγεωργίου που δουλεύω τα τελευταία έξι χρόνια, έχουμε φτάσει να έχουμε αναμονή 204 ατόμων και πραγματοποιούμε τον χρόνο το πολύ 50 μεταμοσχεύσεις. Που σημαίνει ότι ακόμη και κανένας να μη χρειαστεί μόσχευμα από εδώ και μπρος, θέλουμε τουλάχιστον 4 χρόνια για να ολοκληρώσουμε αυτούς που υπάρχουν.
Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό;
Κοιτάξτε, γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος με τη βοήθεια του Ωνασείου προχωρά σε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία. Γι' αυτό πιστεύω ότι η γενιά που έρχεται θα λύσει και το πρόβλημα. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, διότι είναι καθοριστικό να γνωρίζουμε τη σημαντικότητα της δωρεάς οργάνων από πολύ μικρή ηλικία.
